Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Από το ΒΗΜΑτοδότης: Ο σιωπηρός πόλεμος που διεξάγεται στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ δίνονται καθημερινά μάχες.

Ο σιωπηρός πόλεμος που διεξάγεται στις ΜΕΘ

Στις ΜΕΘ δίνονται καθημερινά μάχες. Η κατάσταση είναι πολεμική. Διεξάγεται πόλεμος έναντι του αόρατου πλην όμως όχι ανίκητου εχθρού.

Ο σιωπηρός πόλεμος που διεξάγεται στις ΜΕΘ | tovima.gr

Στις ΜΕΘ δίνονται καθημερινά μάχες. Η κατάσταση είναι πολεμική. Διεξάγεται πόλεμος έναντι του αόρατου πλην όμως όχι ανίκητου εχθρού. Το θέρετρο του πολέμου είναι οι ΜΕΘ και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αυτές που δίνουν καθημερινώς τη μάχη είναι οι νοσηλεύτριες που νυχτοξημερώνονται δίπλα στους ασθενείς. Άνδρες και γυναίκες στα άσπρα, μακριά από τις οικογένειές και τους γονείς τους, με τις μάσκες να γίνονται ένα με το πρόσωπό τους:

«Εάν τις παρατηρήσεις θα διαπιστώσεις ότι έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για αυτή την αποστολή. Πρέπει να είναι ανθρώπινες (και είναι ) και παράλληλα ψύχραιμες προκειμένου να αντιμετωπίσουν όποιο περιστατικό κι αν συμβεί. Ακόμα και διασωλήνωση συγγενικού τους προσώπου». Αυτά μου είπε η διευθύντρια των ΜΕΘ «Σωτηρία» καθηγήτρια Εντατικολογίας Αντωνία Κουτσούκου και αυτά σας μεταφέρω.

Όταν οι ασθενείς αποσωληνώνονται

Στο Νο1 νοσοκομείο αναφοράς, στο «Σωτηρία», στις ΜΕΘ βρίσκονται αυτή την περίοδο ασθενείς με Covid ηλικίας 65- 75 ετών. Αυτή είναι η πλειονότητα. Υπάρχουν όμως και ασθενείς ηλικίας 35 ετών. Αλλά αυτό που δίνει χαρά και ελπίδες (και ηθική αμοιβή) στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι όταν αποσωληνώνουν έναν ασθενή: «Είναι τόσο μεγάλο το στρες του ασθενή που όταν του βγάζουμε τον σωλήνα μένει μερικά λεπτά ακίνητος προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, πού βρίσκεται, ποιοι είμαστε, τι πέρασε, πόσες μέρες βρέθηκε σε καταστολή. Και αμέσως μετά επιστρατεύει όση δύναμη του έμεινε, μας χαμογελάει και κλαίει σαν μικρό παιδί από συγκίνηση και από χαρά».

Ο Αρχιεπίσκοπος και τα fake news

Πάμε πρώτα στα καλά νέα. Εκτός απροόπτου σήμερα (Πέμπτη) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παίρνει εξιτήριο από τη ΜΑΦ του Ευαγγελισμού και πάει στην οικία του, όπου εκεί θα συνεχίσει, εάν χρειαστεί, τη θεραπεία του. Η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο ενοχλημένο είναι το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον, αλλά και οι θεράποντες γιατροί του από τα fake news που κάποιοι σκοπίμως διοχετεύουν σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε. Ότι δήθεν του χορηγήθηκε, ειδικά επειδή είναι Αρχιεπίσκοπος φάρμακο από την Αμερική, το ίδιο φάρμακο που έδωσαν και στον Πρόεδρο Τραμπ. Αλλά ας δούμε τι ακριβώς ειπώθηκε από την θεράποντα γιατρό του:

Κοτανίδου: Kαμία διάκριση δεν γίνεται στις θεραπείες

Κατηγορηματικά διέψευσε τα περί φαρμάκου που ήρθε από την Αμερική ειδικά για τη θεραπεία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να ήρθε από την Αμερική ούτε για τον έναν ούτε για τον άλλον Αρχιεπίσκοπο. Τα θεραπευτικά μέσα που ακολουθούν όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα αυτό το διάστημα, ακολουθήθηκαν και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Και ευτυχώς ο ένας ήδη πήγε στο σπίτι του και ελπίζω ότι πολύ σύντομα και ο άλλος θα καταφέρει να εξέλθει», είπε η κ. Κοτανίδου.

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι οι ειδικοί θεωρούν αυτή την εβδομάδα που διανύουμε κρίσιμη. Και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο εάν προσέξουμε αυτές τις ημέρες, δηλαδή εάν θα τηρήσουμε τα μέτρα με σχολαστικότητα, τότε η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση επιδημιολογικά: «Αν πάμε με προσοχή αυτή την εβδομάδα, τότε θα έχουμε λιγότερα κρούσματα την προσεχή εβδομάδα», μου είπαν συγκεκριμένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περάσαμε τον κίνδυνο. Αυτή η εβδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με τους διψήφιους, κάποτε τριψήφιους αριθμούς των θανάτων και με τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Στην ουσία η κατάσταση θα δείξει εάν βελτιώνεται ή όχι από την Κυριακή. Μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα των μέτρων και εάν δεν υπάρξει βελτίωση τότε, λένε οι ειδικοί, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Σημαίνει ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν, πρέπει να γίνουν πιο σκληρά και πιο αυστηρά. Ίσως θα ήταν υπερβολή εάν μερικοί πιστεύουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα τα ήδη ισχύοντα μέτρα θα χαλαρώσουν.

Την Παρασκευή η απόφαση για τα σχολεία

Μαθαίνω επίσης ότι παρά τις τόσες δηλώσεις (και προβλέψεις) που γίνονται από πολιτικούς και όχι μόνον, για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποια καταστήματα θα ανοίξουν για τα Χριστούγεννα, σας πληροφορώ ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει. Συνεπώς ό,τι ακούτε είναι απλώς εκτιμήσεις ή προσδοκίες. Ίσως οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν την Παρασκευή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους ειδικούς είναι η σοβαρότητα της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη (όπου η εξάπλωση του ιού είναι μεγάλη) καθώς και το γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς με covid πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.Ο Κυριάκος, ο Αλέξης και το… ρούτερ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε ένα… ρούτερ στο Μαξίμου όταν «μετακόμισε» εκεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος στην ολίγων δευτερολέπτων τριτολογία του προκειμένου ν’ απαντήσει σε ένα ανέκδοτο που είχε πει προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως όταν φεύγει ένας πρωθυπουργός αφήνει στον επόμενο τρεις επιστολές για τις επόμενες δύσκολες στιγμές που θα έρθουν. Η πρώτη λέει «ρίξ’τα στον προηγούμενο», η δεύτερη λέει «ρίξ’ τα στον υπουργό» και η τρίτη «ετοίμασε τις δικές σου επιστολές».

Να σημειώσω ότι αυτό ήταν το αγαπημένο εύρημα του Σταύρου Ψυχάρη, το χρησιμοποιούσε στα άρθρα του στο «Βήμα» σε περιόδους που ένας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βρίσκονταν σε αποδρομή.

«Εσείς είστε στο πρώτο στάδιο, πολύ σύντομα θα φτάσετε στο δεύτερο, δεν ξέρετε πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο»,  συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε: «Εγώ δεν βρήκα επιστολές κ. Τσίπρα. Ούτε ρούτερ βρήκα στο Μαξίμου».

Ο Πρωθυπουργός για τον γιατρό της Βουλής

Πριν μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, για την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε κατευθείαν στο ιατρείο της Βουλής. Θέλησε να συλλυπηθεί προσωπικά τους εργαζόμενους για την απώλεια του συναδέλφου τους, καρδιολόγου Γιάννη Μητρόπουλου, που κατέληξε σε ηλικία 52 ετών, λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού.

Δραματική έκκληση για εθελοντική χορήγηση πλάσματος

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αθανάσιος- Μελέτιος Δημόπουλος κάνει έκκληση για εθελοντική χορήγηση πλάσματος (που σώζει ζωές) καθώς τα αποθέματα φαίνεται πως εξαντλούνται. Η έκκληση του πρύτανη έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε, από τον Απρίλιο 2020, είναι σε εξέλιξη μελέτη για τη συλλογή πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 με σκοπό την κρυοσυντήρηση του πλάσματος και τη χορήγηση σε ασθενείς που πάσχουν οξέως από αυτή τη νόσο. Μέχρι τώρα, έχει συλλεγεί πλάσμα από περίπου 120 Εθελοντές Δότες και έχει χορηγηθεί σε περίπου 70 ασθενείς. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τους 60 πρώτους ασθενείς είναι σε τελική φάση ανάλυσης και φαίνονται ενθαρρυντικά.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η σημαντική μείωση εθελοντών αυτή τη χρονική περίοδο με αποτέλεσμα ήδη να διαπιστώνονται ελλείψεις σε ασθενείς με συγκεκριμένες ομάδες αίματος ενώ σύντομα θα υπάρξει αδυναμία κάλυψης του αυξανόμενου αριθμού ασθενών που πάσχουν οξέως λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Θέλω να παρακαλέσω για τη συνδρομή σας στην ενεργοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται στις Κλινικές COVID, προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν αναρρώσαντες ασθενείς, ούτως ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση των ασθενών που πληρούν τα κριτήρια για αντιμετώπιση με θεραπευτική χορήγηση πλάσματος

Οταν η Πρόεδρος γιορτάζει

Γέμισε με λουλούδια το Προεδρικό Μέγαρο. Λουλούδια πολλά σχεδόν από όλη την Ελλάδα για να ευχηθούν στην εορτάζουσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ίδια φρόντισε να φέρει (όπως κάνουν όλοι οι εορτάζοντες) γλυκά και κέρασε το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου που έσπευσε να της ευχηθεί. Ελαβε και πολλά τηλεφωνήματα, όπως για παράδειγμα από τη Φώφη Γεννηματά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, την Ολγα Γεροβασίλη, τον Νίκο Φίλη, από υπουργούς , βουλευτές αλλά και από απλούς πολίτες.

Όταν συζητούσαν τον προϋπολογισμό

Οι εικόνες (υπάρχουν και οι σχετικές φωτογραφίες) που θα σας περιγράψω προέρχονται μέσα από το Κοινοβούλιο στις ημέρες πανδημίας, με μειωμένη της συμμετοχή των βουλευτών και με αυστηρά μέτρα προστασίας. Έτσι στην Οικονομική Επιτροπή που συζητεί τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης με μάσκες περιμένουν από τον προεδρεύοντα κ. Καλογιάννη να τους δώσει τον λόγο. Συνεδριάζουν στην αίθουσα Γερουσίας και επικρατεί απόλυτη ησυχία. Ωστόσο στις οθόνες της αίθουσας προβάλλονται ειδυλλιακά τοπία από εξωτικά νησιά (π.χ. Σεϋχέλλες), ίσως για επειδή ουδείς πρόκειται λόγω καραντίνας να τα επισκεφθεί από κοντά.

Η εναπόθεση των πρακτικών της Βουλής

Τα μέτρα προστασίας είναι αυστηρότατα στη Βουλή. Παντού υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και για να μην υπάρχει καθόλου ανθρώπινη επαφή τοποθέτησαν μια… καρέκλα έξω από την Αίθουσα των Πρακτικών με τη σημείωση «παραλαβή πρακτικών εδώ». Δηλαδή ο πρακτικογράφος ή ο υπάλληλος της Βουλής θα εναποθέτει τα πρακτικά στην καρέκλα για τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Το Ιωσηφόγλειο πέρασε στο Δημόσιο

Ένα επιβλητικό κτίριο επί της Συγγρού, το Ιωσηφόγλειο, πέρασε τούτες τις ημέρες στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, χωρίς κανένα απολύτως αντίτιμο. Πρόκειται για ένα ακίνητο με τεράστιο φόρτο ιστορίας 8 στρεμμάτων με εμπορική αξία, όπως μου είπε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου 27 εκατ. ευρώ, Χρησιμοποιείται σήμερα ως ορφανοτροφείο (βρίσκονται μέσα 20 παιδιά) αλλά θα αναβαθμιστεί και αξιοποιηθεί ουσιαστικά ειδικά για τα παιδιά και την πρόνοια.

Ο πρώην CEO της Google θέλει να γίνει Κύπριος

Ο Eric Schmidt ο βαθύπλουτος πρώην CEO της Google, με περιουσία 19 δισ. δολαρίων, είχε τα πάντα στη ζωή του ή μάλλον είχε ότι ήθελε. Απόκτησε όλες τις πολυτέλειες ενός υπερπλουσίου Αμερικανού πολίτη, ανάμεσα σε αυτές είναι ένα σούπερ γιοτ, ένα VIP αεροσκάφος, ένα ρετιρέ στο Μανχάταν. Και όμως του έλειπε ένα πράγμα. Τι; θα πείτε. Ενα δεύτερο διαβατήριο. Και βρήκε, το κυπριακό. Παρά το σκάνδαλο με τα κυπριακά χρυσά διαβατήρια (Cyprus Papers) ο Schmidt υπέβαλε αίτηση στην κυπριακή κυβέρνηση για να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, να γίνει Κύπριος υπήκοος και κατ΄επέκταση πολίτης της ΕΕ.

Έτσι ο 65χρόνος πρώην της Google εισέρχεται στο κλαμπ όσων συμμετέχουν σε κυβερνητικά προγράμματα που επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και να επικυρώσει τον κανόνα ότι ένα από τα νεότερα περιουσιακά στοιχεία που ψάχνουν αυτόν τον καιρό (και κυρίως επί προεδρίας Τραμπ) οι Αμερικανοί, ίσως και το πιο ασυνήθιστο: Ένα δεύτερο διαβατήριο και κατά προτίμηση κυπριακό.

Η γιορτή του Πολεμικού Ναυτικού

Είναι εντυπωσιακό το επετειακό βίντεο του Πολεμικού Ναυτικού για την εορτή του Αγίου Νικολάου, την 6η Δεκεμβρίου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού. Παρουσιάζονται σε αυτό, δίπλα στις φρεγάτες να πλέει υπερηφάνως η τριήρης, εμφανίζονται εκτοξεύσεις εν πλω κατευθυνόμενων πυραύλων και βεβαίως παρουσιάζονται τα αόρατα υποβρύχια τύπου 214, (τύπου Παπανικολής). Στο βίντεο αναφέρεται ότι «εορτάζουν οι υπερασπιστές της εθνικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς. Εορτάζει η Ελλάς». Οπως έγινε και για την Πολεμική Αεροπορία με τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ, έτσι και για το Πολεμικό Ναυτικό θα υπάρξουν μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου