Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Μακεδονικό : Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το ρεσιτάλ αλυτρωτισμού – Τι σκοπεύει να κάνει ο Παυλόπουλος

Η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης επί της ουσίας των συνταγματικών αλλαγών αναμένεται να προκαλέσει σφοδρό πόλεμο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή που ο Πάνος Καμμένος φωτογραφίζεται σε ερημονήσια με φόντο στρατιωτικά ελικόπτερα κάνοντας βόλτες… πατριωτισμού, η κυβέρνηση σιωπά γύρω από τις αποκαλύψεις για το Σύνταγμα των Σκοπίων. Και μπορεί οι ΑΝΕΛ να έβγαλαν μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου κάνοντας ψευτοαντάρτικο ακόμη μια φορά και λέγοντας ότι «είμαστε οι μόνοι που δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα», ωστόσο, φαίνεται ότι στο Μαξίμου κάνουν ότι δεν βλέπουν το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Από προχθές, όταν έγιναν γνωστές οι τροπολογίες που έφερε στη Βουλή ο Ζόραν Ζάεφ, υπήρξε η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είναι φανερά ενοχλημένος με τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε η γειτονική χώρα. Αμέσως έσπευσαν… κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου κι όχι της Προεδρίας να διαψεύσουν το δημοσίευμα της Καθημερινής.
«Το σημερινό δημοσίευμα της »Καθημερινής» που εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση στην πΓΔΜ, αποδίδει αναληθή εικόνα ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα καθώς συγχέει το άρθρο 36 που δεν αναθεωρήθηκε, ως άρθρο ιστορικού χαρακτήρα που αναφέρεται στους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα, με το άρθρο 49», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως «στο άρθρο 49, που αναθεωρείται, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος».
Ωστόσο, για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αφήσει να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ χωρίς καν να ενδιαφερθεί για το αν τηρούνται οι όροι της συμφωνίας. Μάλιστα, διπλωματικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το γεγονός ότι το Μαξίμου έχει συμφωνήσει για όλα όσα έφερε ο Ζάεφ στη Βουλή και τα οποία δεν απαλείφουν τις αλυτρωτικές αναφορές.
Η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης επί της ουσίας των συνταγματικών αλλαγών αναμένεται να προκαλέσει σφοδρό πόλεμο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ηδη η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η σκοπιανή κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενσωματώσει στο Σύνταγμα της τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και ο Πάνος Καμμένος κόβει βόλτες και φωτογραφίζεται με τα ελικόπτερα του ελληνικού στρατού λες και είναι δικά του. Με αυτήν την κυβέρνηση, ακόμη και η λέξη ντροπή έχει χάσει πια το νόημα της».
Μέχρι να δοθούν εξηγήσεις για το τι τελικά θα περάσει από την σκοπιανή βουλή και ποια συμφωνία θα έρθει στην Ελλάδα για να κυρωθεί, θα παραμένει το ερώτημα για το αν υπάρχουν σκοπιμότητες και «γκρίζες» ζώνες γύρω από τις συνταγματικές αλλαγές. Και μπορεί το Μαξίμου να λέει ότι το επίμαχο άρθρο 36 είναι ως έχει για ιστορικούς λόγους, δεν εξηγεί ωστόσο, γιατί παραμένουν οι αναφορές στη Μακεδονία και τι ακριβώς συμβαίνει με τη «μακεδονική μειονότητα» στο εξωτερικό, ειδικά βεβαίως στην Ελλάδα.

Καθυστερήσεις

Μάλιστα, όλα υπονοούνται περί της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ ενδεχομένως να προκαλέσουν και καθυστερήσεις για το πότε θα έρθει και πότε θα κυρωθεί η συμφωνία και από την ελληνική βουλή. Ηδη, πάντως, λένε οι πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις στον Προκόπη Παυλόπουλο να πάρει σαφή θέση, και ως συνταγματολόγος, γύρω από τις αλλαγές που κάνει ο Ζόραν Ζάεφ στο Σύνταγμα της χώρας του.
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει σε ομιλία του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να θεωρείται οριστικοποιημένη δίχως, τουλάχιστον, την διευκρίνιση ότι πουθενά δεν κατοχυρώνεται με αυτήν «μακεδονική εθνότητα».
Η γενικότερη θέση του είναι ότι είναι αναγκαία η ρητή και έγγραφη δέσμευση των Σκοπίων πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίζει με βάση το Διεθνές Δίκαιο κάποια εθνότητα, αφού ο όρος «nationality» σημαίνει μόνο υπηκοότητα.
Κι επειδή μια απόφαση για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν αποκλείεται να υπάρξει και δημόσια τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται στις τροποποιήσεις που έφερε προς ψήφιση ο Ζάεφ (συμφωνώντας με τους 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης που πέρασαν στο στρατόπεδό του «ναι») στο επίμαχο άρθρο 36 δεν απαλείφεται ο όρος «Μακεδονία» για ιστορικούς λόγους. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η τροπολογία XXVI(36)

1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.
2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
3. Η Πολιτεία μεριμνά για τους ανήκοντες στον μακεδονικό λαό που ζουν στο εξωτερικό.
4. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
5. Με αυτήν την τροπολογία αντικαθίσταται το άρθρο 49 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
«Η Δημοκρατία εγγυάται ιδιαίτερα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και όλων των Μακεδονικών απελευθερωτικών πολέμων σε ανάπηρους πολέμου, σε όσους έχουν απελαθεί και φυλακιστεί για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του Μακεδονικού Λαού και του Μακεδονικού κράτους, καθώς και των μελών των οικογενειών τους…».
Οι σαφείς αναφορές και η αποφυγή να χρησιμοποιούνται όροι όπως Βόρεια Μακεδονία – Βορειομακεδόνες, πατά πάνω στη συμφωνία των Πρεσπών και στην σκόπιμη σύγχυση για την εθνότητα και την υπηκοότητα. Ωστόσο, πρόκειται για αναφορές που διατηρούν τον αλυτρωτισμού και τον μεγαλοϊδεατισμό που έχουν ορισμένοι στη γειτονική χώρα για τη δημιουργία της «Μακεδονία του Αιγαίου».
Χρησιμοποιείται και πάλι ο όρος «μέλη του Μακεδονικού λαού» που ζουν στο εξωτερικό, για να συμπεριληφθούν στο «Μακεδονικό έθνος» όχι μόνο οι απόδημοι αλλά και υποτιθέμενες μειονότητες. Και είναι απορίας άξιο πώς δεν ενοχλεί κάποιους το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ο όρος «μέλη του μακεδονικού λαού», όταν πρόκειται για ομογενείς ή απόδημους. Αλλά είναι σαφής η σκοπιμότητα να μείνει ανοικτό το θέμα των «μακεδονικών μειονοτήτων
Στην εισηγητική έκθεση πάντως χωρίς να αλλάζει το περιεχόμενο υπάρχει ερμηνευτική διάταξη, (που βεβαίως ανάλογη διάταξη υπάρχει και στο ισχύον Σύνταγμα) που αναφέρει ότι:
«Με την συνταγματική τροπολογία που προτείνεται υπογραμμίζεται η δέσμευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για προστασία, εγγύηση και καλλιέργεια της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του μακεδονικού λαού. Επίσης, με την τροπολογία κατοχυρώνεται η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των υπηκόων που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και η προώθηση των δεσμών τους με την πατρίδα. Στην τροπολογία αναγράφεται ότι η Πολιτεία μεριμνά για τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, δίχως αυτό να σημαίνει ανάμειξη στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».
Στο Σύνταγμα δεν αλλάζει το άρθρο 7 που ορίζει ότι η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η «Μακεδονική γλώσσα που στην γραπτή μορφή της χρησιμοποιεί το Κυριλλικό αλφάβητο», ενώ δεν είναι γνωστό πως θα διαμορφωθεί το άρθρο 7 που αφορά τον ορισμό της υπηκοότητας και αν επαναλαμβάνει τον ορισμό των Πρεσπών που με δόλιο τρόπο παρέμεινε το «Μακεδόνας» πριν από την φυσιολογική διατύπωση της υπηκοότητας ως στοιχείου που συνδέει το άτομο με την κρατική οντότητα («Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας).
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου