Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το hellasjournal.com, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να γίνει η δουλειά της εταιρείας, αμερικανικών συμφερόντων, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, διότι αυτό άμεσα θα σημάνει και απώλεια εκατομμυρίων για την Exxon Mobil.



Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Ross (DDG 71) arrives at Naval Support Activity Bay, photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Krystina Coffey

Δεν πρόκειται να δράσουν όπως η Eni

Η Αμερική είναι λογικό κι έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να δράσει όπως οι Ιταλοί της Eni, την περασμένη άνοιξη, καθώς τότε η παρενόχληση, οι απειλές και ο ναυτικός αποκλεισμός από την Αγκυρα έπιασαν τόπο, με το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας να εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια.
Το πλέον σαφές μήνυμα που εξέπεμψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και αρκετές ημέρες, ξεκίνησε με την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και γνωστοποιήθηκε ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεία εικόνων.
Η επόμενη κίνησή τους ήταν η συμμετοχή με δυο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke στην άσκηση «Νέμεσις» που διοργάνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία πήραν μέρος ναυτικές δυνάμεις από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, με το τελευταίο να δίνει μεγάλη βαρύτητα και ίσως πρωτοφανή εξωστρέφεια, με τη δημοσιοποίηση εικόνων από τα ασκηθέντα ισραηλινά τμήματα επί κυπριακού εδάφους, κυρίως των ανδρών ειδικών επιχειρήσεων της θρυλικής «Maglan».
Σημαντικό θεωρείται για το ελληνικό Πεντάγωνο πως την ίδια περίοδο τα ισραηλινά F-16 Soufa βρίσκονταν στη Λάρισα και πέταξαν μαζί με ελληνικά αεροσκάφη, ακόμη και σε πτήσεις εξοικείωσης σε περιοχές που θέλει ως αποστρατικοποιημένες η Αγκυρα.

Δέσμευση θαλάσσιων περιοχών

Ελλάδα και Κύπρος εκείνο που επιδιώκουν με τη διαρκή παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να δείξουν με κάθε τρόπο ότι είναι ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες της περιοχής και πως είναι ικανές χώρες να θέτουν όρια σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, διατηρώντας το Status Quo.
Μέσω διαρκών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και ναυτικών οδηγιών (Navtex) για δέσμευση θαλασσίων περιοχών, Αθήνα και Λευκωσία μαζί με άλλες σύμμαχες χώρες θα επιχειρήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα της Αγκυρας είτε να περιοριστεί είτε να μην υπάρξει καν, κάτι που ήδη έχει εφαρμοστεί – με επιτυχία – μέσα από τόσες κοινές ασκήσεις και όχι μόνο σε διμερές επίπεδο.
Οι εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες έχουν κι έναν άλλον στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματικούς των ΕΔ: Να ανακόψουν τις ορέξεις για οικόπεδα που δεν έχουν μπει ήδη σε καθεστώς γεωτρήσεων και τα οποία έχουν ανοίξει την όρεξη του Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων που περιστοιχίζουν τον τούρκο πρόεδρο.

Ασκήσεις ασύμμετρων απειλών

Tο υπερατλαντικό ταξίδι του γεωτρύπανου του ενεργειακού κολοσσού της Exxon Mobil, «Stena Icemax», έχει ήδη ξεκινήσει με τον απόπλου του στις 29 Οκτωβρίου από το Las Palmas κοντά στις Κανάριες Νήσους και οι δυο παράλληλες κινήσεις πλοίων του 6ου Στόλου και της ναυτικής οδηγίας (Navtex) της Λευκωσίας, δείχνουν σαν συντονισμένες κινήσεις αποφασιστικού μηνύματος.
Οπως δηλώνεται μέσω του Marine Traffic, το γεωτρύπανο υπολογίζεται πως θα προσεγγίσει τη Λεμεσό την ερχόμενη Κυριακή 11 ή το πολύ τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Από τις 7 το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) πέρασε από τα στενά του Γιβραλτάρ και εισήλθε στη Μεσόγειο.
Στο γεωτρύπανο, κι ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή του Las Palmas, χιλιάδες μίλια μακριά από το οικόπεδο 10, ήδη έχουν γίνει ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα βοηθητικά πλοία του γεωτρύπανου, τα οποία εδώ και καιρό βρίσκονται στη Λεμεσό κι από εκεί φαίνεται το επίπεδο της προετοιμασίας και των μηνυμάτων που εκπέμπονται.
TA NEA