Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί το Αζερμπαϊτζάν για εντάσεις με την Αρμεν

Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2024

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε για τον κίνδυνο των επιθετικών ενεργειών και της επιθετικής ρητορικής της μιας ή της άλλης πλευράς, που υπονομεύουν τις προοπτικές για ειρήνη.

ΟΑμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, υπογραμμίζοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την αύξηση των εντάσεων στα σύνορα με την Αρμενία», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε για τον κίνδυνο των επιθετικών ενεργειών και της επιθετικής ρητορικής της μιας ή της άλλης πλευράς, που υπονομεύουν τις προοπτικές για ειρήνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Αναμένεται επίσης να συμμετάσχει την Παρασκευή σε τριμερή συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπλίνκεν υπενθύμισε ακόμη ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις και τις διεθνείς δεσμεύσεις του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται αδίκως.

Δυσαρέσκεια από το Αζερμπαϊτζάν

Σε επίσημη ανακοίνωση για τη συνομιλία, το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι ο Αλίεφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη διαφάνειας και συμπερίληψης σε σχέση με την τριμερή συνάντηση που αναμένεται να έχει η Αρμενία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή.

Ο Αλίεφ εξέφρασε ανησυχίες ότι η αυξημένη υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ προς την Αρμενία, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες του Μπακού για πιθανή στρατιωτική υποστήριξη στο Γερεβάν, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προκλήσεις.

«Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Αλίεφ ότι η συνάντηση της 5ης Απριλίου δεν στρέφεται εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και θα επικεντρωθεί στην οικονομία της Αρμενίας», προστίθεται.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, χώρες του Καυκάσου γειτονικές και αντίπαλες, αλληλοκατηγορήθηκαν χθες, Τρίτη, για ανταλλαγή πυρών στα σύνορά τους, όπου τα περιστατικά αυτού του είδους είναι συχνά και μερικές φορές αιματηρά.

Εδαφικές διαφορές φέρνουν σε αντιπαράθεση την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν που ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το 2020 για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος τελικά ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Μπακού τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η κατάσταση παραμένει ασταθής, παρά το γεγονός ότι έχουν διεξαχθεί αρκετοί κύκλοι διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου