Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Πώς να γεράσετε καλύτερα από τους γονείς σας

 Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, γύρω στα 50, άρχισε να γράφει τη λίστα με τα «χαζά πράγματα που δεν θα κάνω όταν γεράσω», σημειώνει ο γράφων Στίβεν Πετρόφ (Steven Petrow) στην «Washington Post». Χρόνο με το χρόνο αυτή η λίστα γινόταν όλο και μεγαλύτερη, καθώς κατέγραφε όλα τα πράγματα που έκαναν, κατά την άποψή του, λάθος οι γονείς του και δεσμεύτηκε να μην κάνει ποτέ κανένα από αυτά.

«Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η απροθυμία των γονιών μου να αναγνωρίσουν τη φθίνουσα σωματική και πνευματική τους κατάσταση ήταν στην κορυφή της λίστας μου», γράφει ο κ. Πετρόφ.

Συχνά ταυτίζεται η γήρανση με την ασθένεια, τη μοναξιά και την αναπηρία. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Οπως σημείωσε η κοινωνιολόγος Ντέμπορα Καρ (Deborah Carr) το 2023 στο βιβλίο της με τίτλο «Aging in America», οι ισχυρές οικονομικές, τεχνολογικές και πολιτιστικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών σημαίνουν ότι οι ηλικιωμένοι το 2050 θα ζουν πολύ διαφορετικές ζωές από εκείνους που σήμερα βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.

«Διαπίστωσα ότι η λίστα με τα χαζά πράγματα που δεν θα έκανα ήταν στην πραγματικότητα ένα μέσο για να δεσμεύσω τον εαυτό μου για το πώς θα γεράσω πιο έξυπνα», έγραψε ο κ. Πετρόφ.

Μόλις κάποιος αρχίσει να σκέφτεται ότι ο εαυτός του καταρρέει, είναι άρρωστος ή γέρος, είναι εύκολο να πέσει στην παγίδα των αρνητικών προσδοκιών για τον εαυτό του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που εκτίθενται σε ηλικιακό ρατσισμό ζουν κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια λιγότερο από τους ανθρώπους με θετικές απόψεις για το γήρας.

Ο συντάκτης του κειμένου υποστήριξε, λοιπόν, πως σε αντίθεση με τους γονείς του, κάνει μια προσπάθεια να εκτιμήσει καλύτερα τα «δώρα» κάθε ηλικίας και έχει αρχίσει να κάνει μικρά βήματα προκειμένου να ζήσει καλύτερα.

– Χρησιμοποιήστε ακουστικά βαρηκοΐας όταν χρειάζεται. Ο πατέρας του απέφευγε να πάρει βοήθεια για την ακοή του, γεγονός που τον απομόνωσε. Ο κ. Πετρόφ είναι αποφασισμένος να πάρει ακουστικά βαρηκοΐας όταν τα χρειαστεί. «Δεν υπάρχει κανένα στίγμα», τονίζει.

– Διατηρήστε τις κοινωνικές σας συναναστροφές. Ο κοινωνικός περίγυρος των γονιών του συρρικνώθηκε καθώς γερνούσαν. Ο κ. Πετρόφ διευρύνει τον δικό του, ειδικά συμπεριλαμβάνοντας νεότερους ανθρώπους. Μελέτες δείχνουν ότι οι φιλίες μεταξύ των γενεών προσφέρουν αξία τόσο στους νεότερους όσο και στους μεγαλύτερους, με θετικές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογική ευεξία.

– Συνεχίστε να κινείστε. Οι ειδικοί σε θέματα Υγείας είναι σαφείς ότι η διατήρηση της δραστηριότητας είναι σημαντική καθώς γερνάτε. Σε αντίθεση με τη μητέρα του που έγινε όλο και πιο καθιστική και μοναχική, ο κ. Πετρόφ επέστρεψε στις χορευτικές πίστες.

– Προσπαθήστε να χαμογελάτε. Το χαμόγελο προκαλεί μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη και σεροτονίνη (που αυξάνουν αντίστοιχα την ευτυχία και μειώνουν το στρες).

– Μην σκαρφαλώνετε πάνω σε πράγματα. Ζητήστε βοήθεια όταν κάτι είναι απρόσιτο. Αν η ισορροπία σας γίνεται πρόβλημα, χρησιμοποιήστε μπαστούνι ή περιπατητήρα.

Πηγή: «The Washington Post»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου