Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

«Βοήθεια στο σπίτι»: Λύση με… διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των δήμων Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης

 Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2024

Οι εργαζόμενοι αν και όλα τα χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους δύο δήμους της βόρειας Ηλείας, μετά τη μονιμοποίησή τους εμφανίζονται ως υπάλληλοι του Δήμου Ήλιδας και ως εκ τούτου έπρεπε να ξεκαθαρίσει το καθεστώς εργασίας τους.

Στο «μονοπάτι» της οριστικής επίλυσης φαίνεται πως μπήκε το πρόβλημα που πρώτη ανέδειξε η εφημ. «Πατρίς» και αφορούσε τους εργαζομένους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», αφού χθες οι δήμαρχοι Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Πηνειού Αλέξης Καστρινός και Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας υπέγραψαν ειδική προγραμματική σύμβαση που επιτρέπει τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι να υπάρξει η επίσημη νομοθετική ρύθμιση που να λύνει το ζήτημα.

Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από το δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο τουλάχιστον δυο μήνες πριν, ο οποίος βλέποντας τον κίνδυνο να χαθεί ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για το δήμο του αλλά και τους δυο όμορους, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, προχώρησε στην πρόσληψη όλων των υπαλλήλων στο δήμο Ήλιδας και από εκείνη τη στιγμή και μετά έψαξε και βρήκε την ιδανικότερη λύση προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα το σημαντικό τους έργο οι άνθρωποι αυτοί, αλλά παράλληλα να είναι και νομικά καλυμμένος ο δήμος μέχρι η Πολιτεία να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που να επιλύει το πρόβλημα. Πρόκειται για μια λύση με χρονικό ορίζοντα τον ένα χρόνο, όπου αν δεν έχει δοθεί λύση θα υπάρξει εκ νέου υπογραφή σύμβασης.

Οι εργαζόμενοι αν και όλα τα χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους δύο δήμους της βόρειας Ηλείας, μετά τη μονιμοποίησή τους εμφανίζονται ως υπάλληλοι του Δήμου Ήλιδας και ως εκ τούτου έπρεπε να ξεκαθαρίσει το καθεστώς εργασίας τους. Μέσω της προγραμματικής, αν και τυπικά ανήκουν σε οργανικές θέσεις του Δήμου Ήλιδας, θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ωφελούμενους του προγράμματος που διαβιούν στους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού.

Η σύμβαση υπεγράφη στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας ανάμεσα μεταξύ στους δύο Δημάρχους, Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα, παρουσία των αρμοδίων αντιδημάρχων Ήλιδας hλία Ευσταθόπουλου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γεωργίας Κακαλέτρη, άλλα και του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Τσεριώνη. Λίγη ώρα αργότερα το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης υπέγραψε στο δημαρχείο Γαστούνης και ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός.

«Να τακτοποιηθεί οριστικά με νομοθετική ρύθμιση»

Ως υποχρέωσή τους να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό χαρακτήρισε όλο αυτό το διάστημα τις ενέργειες που έγιναν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ζητώντας συγγνώμη για το διάστημα που χρειάστηκε να περιμένουν οι δικαιούχοι και εκφράζοντας την ελπίδα του πως σύντομα θα τακτοποιηθεί οριστικά το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Ειδικότερα σημείωσε: «Ήταν υποχρέωσή μας να το κάνουμε. Δε φταίνε σε τίποτα οι κάτοικοι που εξυπηρετούνται να βρίσκονται δέσμιοι του συστήματος που δεν είχε φροντίσει να διοριστούν οι εργαζόμενοι στους δήμους αυτούς. Για το λόγο αυτό, μετά από συζήτηση με το Υπουργείο Εσωτερικών καταλήξαμε σε αυτή τη λύση. Ελπίζω σύντομα να τακτοποιηθεί οριστικά με νομοθετική ρύθμιση για να μην υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Ζητώ συγγνώμη για τη δίμηνη ταλαιπωρία των κατοίκων που εξυπηρετούνταν από τους υπαλλήλους, αλλά δε γινόταν διαφορετικά να μετακινούνται οι υπάλληλοι σε περιοχές εκτός έδρας χωρίς να είναι καλυμμένος νομικά κανείς. Επέμενα να βρεθεί μια λύση, όπως και έγινε, και οι δήμαρχοι είμαι σίγουρος ότι θα φροντίσουν σύντομα η Πολιτεία να το λύσει και με νομοθετική ρύθμιση. Στόχος μας ήταν αν δοθεί μια λύση ακόμα και προσωρινή».

«Η σύμβαση έρχεται να αποκαταστήσει προσωρινά τα κακώς κείμενα του κράτους»

Περί αποκατάστασης των κακώς κειμένων του κράτους για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και για την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει οριστική λύση στο πρόβλημα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός.

Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Η σύμβαση που υπογράφηκε έρχεται να αποκαταστήσει προσωρινά τα κακώς κείμενα του κράτους στην περίπτωση του βοήθεια στο σπίτι για την δε τραγανού. Υπάλληλοι που θα έπρεπε να είναι στον δήμο μας από λάθος της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκονται σήμερα σε άλλον δήμο. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα».

«Δώσαμε από την αρχή έναν αγώνα τεράστιο»

Τελευταίος πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, που επικεντρώθηκε στο σημαντικό αγώνα δρόμου που έδωσαν από κοινού οι τρεις δήμοι προκειμένου να καταλήξουν σε μια μέση λύση μέχρι την νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος από το κράτος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με τη συνεργασία του δήμου Ήλιδας και του δήμου Πηνειού υπογράψαμε σήμερα την κοινή προγραμματική που αφορά τη «Βοήθεια στο Σπίτι», δίνοντας λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται εδώ και 3 μήνες περίπου. Με τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων, όλοι αυτοί που εργάζονταν εκεί άνηκαν στο δήμο Ήλιδας. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών υπογράψαμε αυτή την προγραμματική, έως ότου έρθει η νομοθετική ρύθμιση που αποδίδει τους υπαλλήλους του προγράμματος αυτού σε κάθε δήμο ξεχωριστά. Δώσαμε από την αρχή έναν αγώνα τεράστιο για να μπορέσουμε να γυρίσουν πίσω αυτοί οι υπάλληλοι από το δήμο Ήλιδας που ανήκουν και καταφέραμε να το πετύχουμε αυτό όσο και αν φαντάζει αργά στα μάτια του κόσμου. Με το γραφειοκρατικό σύστημα, με τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρουν τα δημοτικά συμβούλια, της Αποκεντρωμένης αλλά και των νομικών για να είναι σύννομες, κάναμε έναν αγώνα δρόμου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε, αλλά πρέπει να κοιτάμε τους πολίτες μιας και αυτοί είναι που έχουν ανάγκη το πρόγραμμα και για αυτούς έχει γίνει».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου