Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «WSJ»

Πέμπτη, 4 Απριλίου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε έξι από τις επτά πιο ανταγωνιστικές πολιτείες για τις εκλογές του 2024, ωθούμενος από την ευρεία δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την εθνική οικονομία και τις βαθιές αμφιβολίες για τις ικανότητες και την επίδοση του Μπάιντεν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της «Wall Street Journal».

Η δημοσκόπηση για τα κύρια πεδία μάχης των εκλογών δείχνει ότι ο Τραμπ έχει προβάδισμα από 2 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες σε έξι πολιτείες -την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, την Αριζόνα, την Τζόρτζια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα- σε ένα δοκιμαστικό ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει υποψήφιους τρίτων κομμάτων και ανεξάρτητους υποψηφίους. Ο Τραμπ διατηρεί παρόμοιο προβάδισμα όταν οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μόνο μεταξύ αυτού και του Μπάιντεν.

Η μοναδική εξαίρεση είναι το Ουισκόνσιν, όπου ο Μπάιντεν προηγείται με 3 μονάδες στο ψηφοδέλτιο με πολλούς υποψηφίους και όπου οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν σε μία μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πέτυχε ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα το 2020, κερδίζοντας τρεις πολιτείες -την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν- στον βιομηχανικό Βορρά, ο οποίος είχε ξεφύγει από τα χέρια των Δημοκρατικών και είχε υποστηρίξει τον Τραμπ το 2016. Κέρδισε με ακόμη μικρότερη διαφορά στην Τζόρτζια και την Αριζόνα, δύο ταχέως διαφοροποιούμενες πολιτείες στο Νότο και τα νοτιοδυτικά, όπου οι Δημοκρατικοί είχαν από καιρό ανεκπλήρωτες ελπίδες νίκης.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στις 9 Μαρτίου 2024, στην Ατλάντα. AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Αρχείο

Δύο ακόμη πολιτείες θεωρούνται επίσης ότι παίζονται: Η Νεβάδα, την οποία κέρδισε ο Μπάιντεν αλλά όπου τα ποσοστά των Δημοκρατικών έχουν μειωθεί, και η Βόρεια Καρολίνα, η πολιτεία που υποστήριξε τον Τραμπ με τη μικρότερη διαφορά το 2020.

Και οι δύο εκστρατείες θα δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις και συγκεντρώσεις σε αυτές τις επτά πολιτείες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 93 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται για τη νίκη.

Σε κάθε πολιτεία που συμμετείχε στην έρευνα, οι αρνητικές απόψεις για τις επιδόσεις του προέδρου υπερτερούν των θετικών κατά 16 ή περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες, με το χάσμα να ξεπερνά τις 20 μονάδες σε τέσσερις πολιτείες. Αντίθετα, ο Τραμπ κερδίζει δυσμενή αξιολόγηση για την εργασία του στον Λευκό Οίκο μόνο σε μία πολιτεία -την Αριζόνα- όπου οι αρνητικές αξιολογήσεις υπερτερούν των θετικών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Και οι δύο υποψήφιοι κουβαλούν μια αμαυρωμένη εικόνα στην κούρσα, αλλά οι ψηφοφόροι βλέπουν τον Μπάιντεν δυσμενέστερα. Οταν τους ζητείται να επιλέξουν ποιος υποψήφιος έχει καλύτερη φυσική και πνευματική κατάσταση για να χειριστεί τον Λευκό Οίκο, το 48% επιλέγει τον Τραμπ και το 28% τον Μπάιντεν.

Στην έρευνα, που διεξήχθη από τις 17 έως τις 24 Μαρτίου, συμμετείχαν 4.200 ψηφοφόροι που προσεγγίστηκαν μέσω τηλεφώνου και γραπτών μηνυμάτων – 600 ψηφοφόροι σε κάθε μία από τις επτά πολιτείες. Το περιθώριο σφάλματος ήταν συν ή πλην 1,5 ποσοστιαίες μονάδες για το πλήρες δείγμα και 4 μονάδες για τα αποτελέσματα σε μεμονωμένες πολιτείες.

Ο Τραμπ διατηρεί διψήφιο προβάδισμα σε κάθε πολιτεία όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα την οικονομία, τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση, αλλά ο Μπάιντεν θεωρείται προτιμότερος υποψήφιος για τις αμβλώσεις, ένα θέμα που ορισμένοι ψηφοφόροι θεωρούν καθοριστικό για την επιλογή του υποψηφίου τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», μια άλλη ευκαιρία για τον Μπάιντεν είναι ότι το εκλογικό σώμα είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων είναι είτε αναποφάσιστοι, είτε υποστηρίζουν τρίτους και ανεξάρτητους υποψηφίους, όπως ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο περιβαλλοντικός δικηγόρος και ακτιβιστής κατά των εμβολίων, ένα πιθανό μήνυμα ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν αποφασίσει για τον υποψήφιο και θα μπορούσαν τελικά να ταχθούν υπέρ του Προέδρου.

Η τελευταία αυτή δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι οι ψηφοφόροι στις ταλαντευόμενες πολιτείες επικεντρώνονται περισσότερο στην οικονομία απ’ ό,τι οι ψηφοφόροι σε εθνικό επίπεδο. Περίπου το 35% αναφέρει την οικονομία και τον πληθωρισμό ως τα θέματα που είναι πιο σημαντικά για την ψήφο τους, σε σύγκριση με το 19% στην εθνική έρευνα της «WSJ» τον Φεβρουάριο. Είναι επίσης λίγο πιο απαισιόδοξοι σχετικά με αυτό. Μόνο το 25% δηλώνει ότι η οικονομία βελτιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με το 31% στην εθνική δημοσκόπηση.

Σε μια άλλη πρόκληση για τον Μπάιντεν, η έρευνα βρήκε ενδείξεις ότι δεν έχει ακόμη συσπειρώσει τον νικηφόρο συνασπισμό που τον υποστήριξε το 2020. Στις επτά πολιτείες, ο Μπάιντεν κερδίζει το 68% των μαύρων ψηφοφόρων, καθώς και το 48% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων και το 50% των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών στο ψηφοδέλτιο με τους δύο υποψηφίους.

Αυτά τα επίπεδα υποστήριξης είναι σχεδόν τα ίδια με την υποστήριξη που είχε ο Μπάιντεν στη δημοσκόπηση της «Wall Street Journal» τον Φεβρουάριο σε εθνική βάση και είναι πολύ ασθενέστερα από αυτά με τα οποία κέρδισε το 2020. Σε εθνικό επίπεδο, ο Μπάιντεν εκείνο το έτος είχε συγκεντρώσει το 91% των μαύρων ψηφοφόρων, το 63% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων και το 61% των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών, όπως κατέγραψε το «AP VoteCast», μια μεγάλη δημοσκόπηση του εκλογικού σώματος εκείνης της χρονιάς.

Οι υποψήφιοι του τρίτου κόμματος και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι αποτελούν ένα απρόβλεπτο στοιχείο των εκλογών, συγκεντρώνοντας ποσοστό 15% σε όλες τις πολιτείες που ταλαντεύονται. Αυτό περιλαμβάνει το 11% που υποστηρίζει τον Κένεντι, η υποστήριξη του οποίου ανέρχεται στο 15% στη Νεβάδα και στο 13% στην Αριζόνα. Επιπλέον 10% είναι αναποφάσιστοι και στις επτά πολιτείες.

Πηγή: «Wall Street Journal», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου