ΟΚάρολος Γ΄ γεννήθηκε για να γίνει βασιλιάς και όμως πέρασε σχεδόν όλη τη ζωή του ως ένας μονάρχης εν αναμονή, περιμένοντας στον προθάλαμο του θρόνου, στη σκιά της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Η δική του μεγάλη ημέρα επιτέλους έφθασε και χθες Σάββατο 6 Μαΐου ο 74χρονος βασιλιάς βάδισε πλέον προς το δικό του πεπρωμένο στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, στην καρδιά του Λονδίνου.

Φυσικά, όλα τα βλέμματα μαγνήτισε το βαρύτιμο στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του Ομολογητή που κοσμούσε το κεφάλι του. Ηταν η πρώτη αλλά και η τελευταία φορά που τον βάρυνε, καθώς το συγκεκριμένο «αξεσουάρ» χρησιμοποιείται ιστορικά μόνο τη στιγμή της στέψης. Επρόκειτο για το ίδιο στέμμα που φόρεσε για τη στέψη της και η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, το 1953. Κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσό, ζυγίζει πάνω από δύο κιλά και περιέχει 444 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, μεταξύ των οποίων ρουμπίνια, ζαφείρια, τοπάζια, γρανάτες και τουρμαλίνες. Αρχικά κατασκευάστηκε για τη στέψη του Καρόλου Β΄ το 1661 και δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το μεσαιωνικό στέμμα που έλιωσαν οι κοινοβουλευτικοί το 1649, μετά την εκτέλεση του βασιλιά Καρόλου Α΄. Πρόκειται για το παλαιότερο αντικείμενο της βασιλικής συλλογής και έχει χαιρετιστεί ως ο «ένας πραγματικός μεγάλος επιζών» των μεσαιωνικών χρόνων.

Βέβαια αποχωρώντας από το Αββαείο, ο Κάρολος Γ΄ θα φορά πλέον το αποκαλούμενο Imperial State Crown. Δημιουργήθηκε το 1937 και αποτελεί μια σχετικά νέα προσθήκη στη συλλογή, καθώς ο σχεδιασμός του βασίζεται στο προηγούμενο αυτοκρατορικό στέμμα της βασίλισσας Βικτωρίας, με τη σφαίρα και τον σταυρό στην κορυφή του να έχουν «μεταφερθεί» απευθείας από το πρωτότυπο. Είναι κατασκευασμένο από χρυσό και είναι διακοσμημένο με 2.868 διαμάντια, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Cullinan II. Διαθέτει επίσης «μερικά από τα πιο ιστορικά και θρυλικά κοσμήματα της συλλογής», συμπεριλαμβανομένου του ρουμπινιού του Μαύρου Πρίγκιπα, που λέγεται ότι αποτελεί μέρος της συλλογής από τον 14ο αιώνα.