Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Νάγκελ: Θα χρειασθούν αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων

Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2023

Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούνται για άλλες δύο αυξήσεις 25 μονάδων βάσεως

Σε αρκετές ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστήριξε ένα εκ των «γερακιών» (υπέρμαχοι της επιθετικής νομισματικής πολιτικής) της ΕΚΤ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας της Bundesbank. Για τον Γιοακίμ Νάγκελ, πέραν των περισσότερων αυξήσεων η ΕΚΤ θα πρέπει μετέπειτα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια πριν μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού κεντρικού τραπεζιτή, έρχονται ενάντια σε εκείνες των περισσότερων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, με τις οποίες έχουν υποστηρίξει ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων (ο ταχύτερος στην 25χρονη ιστορία της ΕΚΚ) φθάνει στο κλείσιμό του.

Από τον περασμένο Ιούλιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης και δεσμευθεί για ακόμη περισσότερο σφιχτή νομισματική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές.

«Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της», τόνισε ο Νάγκελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του. «Θα χρειαστούν αρκετά ακόμη βήματα αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων για να φτάσουμε σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει σταθερά».

Προχθές Δευτέρα, ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να φθάσουν στην κορύφωσή τους μέχρι το τέλος αυτού του καλοκαιριού και το βασικό ζήτημα είναι πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει στο 7%, περισσότερο από τρεις φορές από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και μια σημαντική επιβράδυνση, ιδιαίτερα για τα βασικά αγαθά, ενδέχεται να μην έρθει πριν από το φθινόπωρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ενδέχεται να χρειαστούν δύο ή τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,75% ή στο 4% στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

«Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα τα παρατήσω μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι το 2%, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Και θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο στο εγγύς μέλλον», ξεκαθάρισε ο Νάγκελ.

Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούνται για άλλες δύο αυξήσεις 25 μονάδων βάσεως και αναμένουν μείωσή τους από τις αρχές του 2024, μια εξέλιξη για την οποία ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν συναινούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου