Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Εκλογές: Αποστρατείες μετά τη μάχη του σταυρού

Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2023

Τα στελέχη πρώτης γραμμής από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που μένουν εκτός Βουλής μετά την αναμέτρηση της Κυριακής

Εκλογές: Αποστρατείες μετά τη μάχη του σταυρού

Ο «πολιτικός σεισμός» που, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, προκλήθηκε από τις εκλογές της Κυριακής, προκάλεσε και ένα «τσουνάμι» που παρέσυρε, μέσα από τη μάχη της σταυροδοσίας, εντυπωσιακά υψηλό αριθμό μελών του πολιτικού προσωπικού -στην πλειονότητά τους είτε βετεράνοι της κοινοβουλευτικής ζωής είτε πρόσωπα που αναδείχθηκαν στα ταραγμένα μνημονιακά χρόνια των μεγάλων αλλαγών του πολιτικού σκηνικού- εκτός Βουλής στην παρούσα φάση. Ισως και στην «αποστρατεία», αναλόγως του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών.

Παράλληλα, πάντως, το μεγάλο κύμα έδωσε και την ευκαιρία σε ορισμένα πρόσωπα να κατακτήσουν αξιοπρόσεκτες προσωπικές νίκες. Από τις εντυπωσιακότερες περιπτώσεις της πρώτης κατηγορίας είναι ότι δεν τα κατάφεραν στις κάλπες, προχθές, ορισμένοι από εκείνους με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παρουσία στα κοινοβουλευτικά έδρανα:

Ο «γαλάζιος» Ι. Τραγάκης ανεδείχθη τέταρτος σε σταυρούς στην Β’ Πειραιώς, όπου η Ν.Δ. εκλέγει τρεις βουλευτές. Ο πρώην «πράσινος» και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Τζουμάκας, ανεδείχθη 11ος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τέσσερις έδρες. «Πράσινος» με διαχρονική συνέχεια, ο Κ. Σκανδαλίδης, στην Α’ Αθηνών, έχασε την έδρα από τον Π. Γερουλάνο. Τη δεκαετία του ’90 επίσης «πράσινος», αλλά τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μένει εκτός ο Π. Κουρουμπλής, που ήταν υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, όπου πρώτευσε σε ψήφους η Εφη Αχτσιόγλου. Εκεί, έμειναν εκτός και άλλα στελέχη που ταυτίστηκαν με την ταχεία άνοδο προς την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και των οποίων τις εμφανίσεις είχαμε συνηθίσει στη Βουλή, όπως οι Δ. Βίτσας, Χ. Καφαντάρη, Αθ. Παπαχριστόπουλος (με προϊστορία στο κόμμα Καμμένου).

Με αφετηρία στο ΠΑΣΟΚ και εσχάτως στο ΜέΡΑ25, εκτός Βουλής (όπως και όλο το κόμμα Βαρουφάκη) έμεινε η Σοφία Σακοράφα. Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Ανδρ. Λοβέρδος έχασε τη μοναδική έδρα του ΠΑΣΟΚ από τη Μιλένα Αποστολάκη. Στην ίδια περιφέρεια, αυτή τη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφηκαν και άλλες απώλειες στελεχών πρώτης γραμμής: Κ. Ζαχαριάδης, Π. Σκουρλέτης, αλλά και Ανν. Καββαδία, Γ. Μπαλάφας, Ελ. Αυλωνίτου έμειναν εκτός εκλόγιμων θέσεων. 

Εδρες που διατηρούσαν επί χρόνια έχασαν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ο Ανδρ. Λοβέρδος και στην Α΄ Αθηνών ο Κ. Σκανδαλίδης.

Από τους παλαιότερους και με έντονο αποτύπωμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι πρώην υπουργοί Ανδρ. Ξανθός και Ν. Φίλης, οι πρώην αναπληρωτές υπουργοί Θ. Δρίτσας, Τρ. Αλεξιάδης και Ευ. Απόστολου, ή και υφυπουργοί, όπως η Αικατερίνη Παπανάτσιου. Για τους γνωστούς λόγους και όχι μόνο χαμηλής σταυροδοσίας, εκτός Βουλής έμεινε, ως γνωστόν, και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Στον τομέα αυτόν, πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε ο Ευ. Τσακαλώτος, αλλά με μόνο έξι σταυρούς διαφορά από τη για πρώτη φορά υποψήφια γιατρό Αθηνά Λινού (σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυπταν μέχρι το 94,38% της ενσωμάτωσης των σταυρών). Στον αντίποδα και στο στρατόπεδο των νικητών, πρωτιά εξασφάλισε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, με δεύτερο τον Αδ. Γεωργιάδη, και τη Νίκη Κεραμέως να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Μεταξύ εκείνων με παραδοσιακή «πράσινη» σφραγίδα, εκτός Βουλής έμειναν επίσης, βάσει των σταυρών που κέρδισαν, στελέχη όπως ο Μιχ. Καρχιμάκης και η Κατ. Μπατζελή. Στην «αποστρατεία» έθεσε το εκλογικό σώμα στην παρούσα φάση και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακρίθηκαν γενικώς από την έντονη παρουσία τους (και) τις κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους Κ. Ζουράρι (προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ), Αλ. Τριανταφυλλίδη, Α. Βαγενά, Ν. Αθανασίου, Π. Σκουρολιάκο και Κ. Μάρκου – ο οποίος υπενθυμίζεται πως ήταν πρωταγωνιστής επεισοδίου στην αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς κατηγορήθηκε για χυδαία συμπεριφορά το καλοκαίρι του 2020 με στόχο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εντυπωσιακές πρωτιές

Αλλα θετικά στοιχεία, ανάλογα της προαναφερθείσας περίπτωσης του κ. Χατζηδάκη, αφορούν τον Ν. Δένδια στον Νότιο Τομέα Αθηνών και τη Σοφία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική, που πέτυχαν εντυπωσιακές πρωτιές. Δεν περνούν απαρατήρητες, τέλος, οι περιπτώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, ο οποίος έμεινε εκτός, του Κ. Καραμανλή στις Σέρρες, που ανεδείχθη πρώτος σε ψήφους, και του Δημ. Αβραμόπουλου, που, αν και «βαρύ» όνομα, έμεινε τρίτος στην εκλογική του περιφέρεια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου