Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που είναι οριακά εντός ή εκτός Βουλής

 Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

Σενάρια...  

Τα σενάρια, μόνο όταν ανοίξει η κάλπη.  

Πώς η σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να αλλάξει με την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου – Ποιοι αγωνιούν, ποιοι ελπίζουν

Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που είναι οριακά εντός ή εκτός Βουλής

Μπορεί η προσεχής εκλογική αναμέτρηση να μη χαρακτηρίζεται από τη «μάχη του σταυρού», αφού θα διεξαχθεί με λίστα, ωστόσο πάρα πολλοί υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ειδικά εκείνοι που, σύμφωνα με τη σταυροδοσία της περασμένης Κυριακής, βρέθηκαν οριακά εντός ή εκτός Βουλής, έχουν μείζον κίνητρο να είναι θερμά ενεργοί στη νέα προεκλογική εκστρατεία. Μεταξύ αυτών, εντοπίζονται ονόματα με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, όπως τέσσερις «Γιάννηδες», οι κ. Τραγάκης, Οικονόμου, Ραγκούσης, Δραγασάκης, ενώ πάρα πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να αποτελέσουν για πρώτη φορά μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και με σειρά σεναρίων να είναι ανοικτά, η σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας που θα διαμορφώσουν οι κάλπες της ενισχυμένης θα είναι σίγουρα κατά πολύ διαφορετική σε σύγκριση με εκείνη που θα δούμε το απόγευμα της Κυριακής στη βραχύβια νέα Βουλή της «απλής αναλογικής»: Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που περιγράφεται στο γράφημα, θα αλλάξουν έως και πενήντα πρόσωπα, με 25 εισερχόμενους «γαλάζιους» να κερδίζουν τις έδρες ισάριθμων της αντιπολίτευσης.Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που είναι οριακά εντός ή εκτός Βουλής-1

Με ίδια ποσοστά

Στο σενάριο κατά το οποίο τα κόμματα λάβουν τα ίδια ποσοστά που έλαβαν την περασμένη Κυριακή, από τις πλέον αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις θα είναι εκείνη του κ. Τραγάκη, ο οποίος με πρώτη εκλογή το 1974 θα είναι ο παλαιότερος όλων στο Κοινοβούλιο, αφού θα καταλάβει μία από τις δύο έδρες που θα «περάσουν» στη Ν.Δ. στην περιφέρεια Β΄ Πειραιώς. Μαζί του, ως «πρωτάκι», θα είναι η κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Η είσοδός τους θα σημάνει, όμως, πιθανώς, την απώλεια της έδρας για τους κ. Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημ. Διαμαντίδη (ΠΑΣΟΚ). Δύο επίσης ηχηρές ανατροπές προκύπτουν, στην ίδια υπόθεση εργασίας, και στις περιφέρειες Β2 Δυτικού Τομέα Αττικής όπου ο «γαλάζιος» Δημ. Καλογερόπουλος θέτει εκτός Κοινοβουλίου τον κ. Δραγασάκη, και στη Φθιώτιδα με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου να παίρνει τη μία από τις δύο έδρες που θα λάβει η Ν.Δ., επιστρέφοντας στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Τον δρόμο της επιστροφής στη Βουλή δείχνει αυτή η «ανακατανομή» των εδρών και για μία από τις ήπιες φωνές της προηγούμενης περιόδου, εκείνη του «γαλάζιου» Σ. Χιονίδη, στερώντας την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αθ. Γκούνα – που σε μια τέτοια περίπτωση θα ορκιστεί την Κυριακή βουλευτής μόνο για μία ημέρα. Ανάλογη με του κ. Γκούνα πικρή γεύση μπορεί να λάβουν πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Σουλτάνα Ελευθεριάδου (Καβάλας), Ν. Συρμαλένιος (Κυκλάδες), Ιω. Αμανατίδης και Θεοδώρα Αυγέρη (Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, αντιστοίχως), αφού οι έδρες τους θα περνούν στη Ν.Δ., κάνοντας χαρούμενους κατά σειρά τους: Αγγελική Δεληκάρη, Μ. Καφούρο, Π. Κοκκόρη και Αικατερίνη Ζιούτα. Σε μιαν άλλη περίπτωση, τα Χανιά, η έδρα φεύγει από το ΚΚΕ και τον Αλ. Μαρινάκη, για να περάσει στη Ν.Δ. και στον Αλ. Μαρκογιαννάκη. Σε τέτοιες αλλαγές, προσβλέπουν αρκετοί «γαλάζιοι» όπως οι Μ. Παπαδόπουλος, Αθ. Λούτας, Λάζ. Τσαβδαρίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Ειρήνη Καραλαριώτου, Σπ. Πνευματικός, Μιλτ. Χρυσομάλλης, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Αγγελος Τσιγκρής και Ευσταθία Γιαννιά.

Στη βασική υπόθεση εργασίας φαίνονται 20 περιφέρειες να είναι στο «κόκκινο» ως υποψήφιες για ντόμινο αλλαγών με τις έδρες. Τα σενάρια είναι πάντως πολλά, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ούτε τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα με την ενισχυμένη αναλογική ούτε πόσα κόμματα θα είναι στη νέα Βουλή.

Ενδεικτικά: α) Η Ν.Δ. να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό. β) Το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα. γ) Τα μικρά κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, που οριακά δεν τα κατάφεραν την πρώτη φορά, να διαβούν το όριο του 3% και έτσι να προκύψει επτακομματική Βουλή. Σε ένα τέτοιο αχαρτογράφητο πεδίο, λοιπόν, οι «κόκκινες» περιφέρειες προφανώς πολλαπλασιάζονται, γίνονται «καυτές», για ακόμη περισσότερους υποψηφίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου