Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Τα «πρωτάκια» της Βουλής – Ορκίζονται Κυριακή, «χάνουν» την έδρα την Δευτέρα

 Κυριακή, 28  Μαΐου, 2023


Νέα πρόσωπα θα καθίσουν για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα, αλλά μόνο για ένα… 24ωρο, αφού την Δευτέρα διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

Την Κυριακή 28 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της νέας Βουλής, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με πολλά νέα ονόματα να παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» έστω και για ένα 24ωρο.

Και αυτό γιατί, αφού στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας γίνει η εκλογή του Προεδρείου, στις 18:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Τι αλλάζει στις δεύτερες κάλπες – Τι ισχύει για το μπόνους, τις λίστες και τους ετεροδημότες

Τα «πρωτάκια» της Βουλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/3 των βουλευτών που θα ορκιστεί στην αυριανή διαδικασία δεν ήταν στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής.

Με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται για πρώτη φορά οι πρώην εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, Κυριάκος Πιερρακάκης και Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς και ο Κύπριος πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά θα βρεθεί στα έδρανα του Κοινοβουλίου ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος εξελέγη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς, ενώ στα «πρωτάκια» της Βουλής συγκαταλέγονται οι τέσσερις βουλευτές Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα και Πόπη Τσαπανίδου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αρκετούς νέους βουλευτές στις τάξεις του, με πρώτους τους δύο βουλευτές Επικρατείας που εξέλεξε, Παναγιώτη Δουδωνή και Δημήτρη Μάντζο.

Επίσης, μπαίνουν στη Βουλή – μεταξύ άλλων – για πρώτη φορά ο πρώην γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, όπως και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, δύο πρόσωπα επιλογής της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που ρίχτηκαν στη μάχη του σταυρού με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πρώτη φορά στη Βουλή θα μπει και ο Βασίλης Μεταξάς, ο οποίος εξελέγη με το ΚΚΕ στο νομό Μαγνησίας.

Η διαδικασία

Προτού γίνει η ορκωμοσία θα τοποθετηθεί ο προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής, όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός.

Προσωρινός πρόεδρος, με βάση τον κανονισμό, θα είναι ένας από τους τρεις Αντιπροέδρους που ήταν στην προηγούμενη Βουλή, αρκεί φυσικά να έχει εκλογεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος στο προηγούμενο Κοινοβούλιο ήταν Α’ Αντιπρόεδρος.

Την Δευτέρα θα γίνει και η εκλογή του νέου Προεδρείου, με τις προτάσεις των κομμάτων να διαμορφώνονται ως εξής:

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο την βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Τη θέση αυτή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατείχε στην προηγούμενη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας, που δεν εξελέγη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνει για τη θέση του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και για τη θέση του Γραμματέα Προεδρείου της Βουλής τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος είναι ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προτείνει τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου