Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

«Εφυγε» η ακούραστη λειτουργός της Παιδείας Μαρία Μακεδών

Πέμπτη, 25 Μαΐου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θλίψη στην ελληνοαμερικανική κοινότητα προκάλεσε η εκδημία της Ελληνοαμερικανίδας εκπαιδευτικού -και επί δεκαετίες διευθύντριας του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας- Μαρίας Μακεδών, η οποία έφυγε από την ζωή την Τρίτη 23 Μαϊου, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς της, το ανοικτό προσκύνημα για τον ύστατο φόρο τιμής στην Μαρία Μακεδών θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 27 Μαΐου, από τις 10 έως τις 11:30 το πρωί, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, ενώ, αμέσως μετά, θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία.

Με ιδιαίτερη αγάπη για τα Ελληνικά Γράμματα και τους μαθητές, η Μαρία Μακεδών υπηρέτησε επί 4 και πλέον δεκαετίες το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αφοσιωμένη στον ιερό σκοπό της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και Παιδείας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ηδη από το 1971, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Ακαδημία Εκπαιδευτικών του Αγίου Βασιλείου (St. Basil Academy/Teachers College) εντάχθηκε στο Τμήμα Εκπαίδευσης ως Βοηθός του Διευθυντή. Στη συνέχεια, ακολουθώντας ανάλογη μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια St John’s και Columbia University, ανέλαβε τα επιτελικά καθήκοντα της διευθύντριας του Γραφείου Παιδείας, ως μια προσωπική επιλογή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, μια θέση στην οποία παρέμεινε επί μια σχεδόν τριακονταετία.

«Η αναγνώριση υπηρεσιών προς ένα ευρύτερο κοινό, όπως στη δική μου περίπτωση από τη θέση μου στο Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, είναι μεν για μένα μια ηθική ικανοποίηση, αλλά η τιμή ανήκει στο ίδιο το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής. Γιατί η υπηρεσία μου -των τεσσάρων σήμερα δεκαετιών- συντελέστηκε εκεί και μάλιστα σε συνεργασία και με την καθοδήγηση των ανωτέρων μου και με αποδέκτες πάντα τα σχολεία της Εκκλησίας μας, τα οποία προσφέρουν αληθινή Ελληνορθόδοξη Παιδεία εδώ στην Αμερική», είχε δηλώσει στον «Εθνικό Κήρυκα» το 2014, όταν έλαβε την τιμητική διάκριση της Εκπαιδευτικού της Χρονιάς.

Η Μαρία Μακεδών αφήνει πίσω της τον σύζυγό της, Απόστολο Φούντα, τον γιο της, Στυλιανό Στρατηγό και τα αδέλφια της, Γεώργιο, Κωνσταντίνα και Αναστάσιο. Οι άνθρωποί της παρακαλούν το κοινό αντί ανθέων να προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της για το νέο κτίριο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και να στείλουν το αντίτιμο ως εξής:

Hellenic Orthodox Community of Astoria, St. Demetrios Building Daycare Operation, 30-67 31st Street, Astoria, NY 11102 υπέρ του υπό ανέγερση κτιρίου.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου