Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Πέρασε το νομοσχέδιο με 314 - 117 από την Ομοσπονδιακή Βουλή των ΗΠΑ για να μεγαλώσουν το χρέος

 Πέμπτη, 1η Ιουνίου, 2023

Απομακρυνόμενη από μια κρίση χρεοκοπίας, η Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε αργά την Τετάρτη ένα ανώτατο όριο χρέους και ένα πακέτο περικοπών στον προϋπολογισμό, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσαν μια διακομματική ομάδα κεντρώων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ενάντια στην έντονη συντηρητική αντίδραση και την προοδευτική διαφωνία.

Η σκληρή συμφωνία ικανοποίησε λίγους, αλλά οι νομοθέτες εκτίμησαν ότι ήταν καλύτερη από την εναλλακτική λύση - μια καταστροφική οικονομική αναταραχή εάν το Κογκρέσο αποτύχει να δράσει.

Οι εντάσεις ήταν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι σκληροπυρηνικοί δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν τη συμφωνία, ενώ οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι οι «εξτρεμιστικές» απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος διακινδύνευαν μια χρεοκοπία ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Με ψήφους 314-117, το νομοσχέδιο κατευθύνεται τώρα προς τη Γερουσία με την ψήφισή του να αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι επέμεινε ότι το κόμμα του εργάζεται για να «δώσει ελπίδα στην Αμερική» καθώς ξεκίνησε μια ομιλία αργά το βράδυ εκθειάζοντας τις περικοπές του προϋπολογισμού του νομοσχεδίου, οι οποίες είπε ότι ήταν απαραίτητες για να περιοριστούν οι «ανεξέλεγκτες δαπάνες» της Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, εν μέσω δυσαρέσκειας από τους Ρεπουμπλικάνους που δήλωσαν ότι οι περιορισμοί στις δαπάνες δεν προχωρούν αρκετά, ο Μακάρθι είπε ότι είναι μόνο ένα «πρώτο βήμα».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τον Μακάρθι για την άρση του ορίου δανεισμού της χώρας θα περάσει από το σώμα και θα αποφύγει μια οικονομικά καταστροφική χρεοκοπία για τα χρέη της Αμερικής.

Ο πρόεδρος αναχώρησε από την Ουάσινγκτον για το Κολοράντο, όπου έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία την Πέμπτη στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Θεού θέλοντος, μέχρι να προσγειωθώ, το Κογκρέσο θα έχει ενεργήσει, η Βουλή θα έχει δράσει και θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά», είπε. Αυτό δεν συνέβη ακριβώς - η ψηφοφορία ξεκίνησε περίπου μιάμιση ώρα μετά την άφιξη του Μπάιντεν στο Κολοράντο.

Ο Μπάιντεν έστειλε κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στο Καπιτώλιο για να στηρίξει την υποστήριξή του. Ο Μακάρθι εργάστηκε για να το πουλήσει σκεπτικιστές συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους, ακόμη και να αποκρούσει τις προκλήσεις για την ηγεσία του, στη βιασύνη να αποτρέψει μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα από τη Γερουσία θα διασφαλίσει ότι οι κυβερνητικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης, βετεράνους και άλλους και θα αποτρέψει οικονομικές αναταραχές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. 

Την επόμενη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών θα έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους.

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι υπολογίζουν στην υποστήριξη του πολιτικού κέντρου, κάτι σπάνιο στη διχασμένη Ουάσινγκτον, δοκιμάζοντας την ηγεσία του Δημοκρατικού προέδρου και του Ρεπουμπλικανού ομιλητή.

Συνολικά, το νομοσχέδιο των 99 σελίδων περιορίζει τις δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια, αναστέλλει το ανώτατο όριο χρέους έως τον Ιανουάριο του 2025 και αλλάζει ορισμένες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής νέων απαιτήσεων εργασίας για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς που λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια και  πράσινο φως για μια γραμμή φυσικού αερίου στα Απαλάχια όρη στην οποία αντιτίθενται πολλοί Δημοκρατικοί. Ενισχύει τα κεφάλαια για την άμυνα και τους βετεράνους.

Η αύξηση του ορίου χρέους της χώρας, τώρα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, διασφαλίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δανειστεί για να πληρώσει ήδη τα χρέη των ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής συμφωνιών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Γκάρετ Γκρέιβς από τη Λουιζιάνα δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αγωνίζονται για περικοπές στον προϋπολογισμό αφού οι Δημοκρατικοί συσσώρευσαν ελλείμματα με επιπλέον δαπάνες, πρώτα κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 και αργότερα με τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, με την ιστορική επένδυσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Chip Roy, μέλος του Freedom Caucus που βοηθά στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, είπε: «Το βόειο κρέας μου είναι ότι κάνατε μια συμφωνία που δεν έπρεπε να είχε γίνει».

Για εβδομάδες οι διαπραγματευτές εργάζονταν μέχρι αργά τη νύχτα για να επιτύχουν τη συμφωνία με τον Λευκό Οίκο και για μέρες ο Μακάρθι εργάστηκε για να οικοδομήσει υποστήριξη μεταξύ των σκεπτικιστών. Κάποια στιγμή, βοηθοί του έπιναν πίτσα στο Καπιτώλιο το βράδυ πριν από την ψηφοφορία, καθώς περπατούσε στους Ρεπουμπλικάνους στις λεπτομέρειες, έκανε ερωτήσεις και τους ενθάρρυνε να μην χάσουν από τα μάτια τους τις εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του νομοσχεδίου.

Ο ομιλητής αντιμετώπισε ένα σκληρό πλήθος. Υπό τις επευφημίες συντηρητικών γερουσιαστών και εξωτερικών ομάδων, το ακροδεξιό House Freedom Caucus επέκρινε τον συμβιβασμό ως υπολείπεται κατά πολύ των απαιτούμενων περικοπών δαπανών και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να σταματήσει την ψήφιση.

Μια πολύ μεγαλύτερη συντηρητική παράταξη, η Ρεπουμπλικανική Επιτροπή Μελέτης, αρνήθηκε να πάρει θέση. Ακόμη και οι κεντρώοι συντηρητικοί δεν ήταν σίγουροι, αφήνοντας τον Μακάρθι να ψάχνει ψήφους από την ισχνή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του.

Δυσοίωνα, οι συντηρητικοί προειδοποίησαν ότι ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να εκδιώξουν τον Μακάρθι για τον συμβιβασμό.

Ο Μπάιντεν μίλησε απευθείας με τους νομοθέτες, κάνοντας τηλεφωνήματα από τον Λευκό Οίκο.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις δήλωσε ότι εναπόκειται στον Μακάρθι να συγκεντρώσει τουλάχιστον 150 ψήφους των Ρεπουμπλικάνων, τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας, παρόλο που διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι οι Δημοκρατικοί θα βρουν τους υπόλοιπους για να αποτρέψουν μια χρεοκοπία. Στην 435μελή Βουλή, απαιτούνται 218 ψήφοι για την έγκριση.

Καθώς η καταμέτρηση παραπαίει στην απογευματινή διαδικαστική ψηφοφορία, ο Τζέφρις στάθηκε σιωπηλός και σήκωσε την πράσινη κάρτα ψήφου του, σηματοδοτώντας ότι οι Δημοκρατικοί θα καλύψουν το κενό για να εξασφαλίσουν την ψήφιση. Το έκαναν, προωθώντας το νομοσχέδιο που 29 σκληροπυρηνικοί δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, πολλοί από το Freedom Caucus, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν.

Το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δήλωσε ότι οι περιορισμοί δαπανών στο πακέτο θα μειώσουν τα ελλείμματα κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ένας κορυφαίος στόχος για τους Ρεπουμπλικάνους που προσπαθούν να περιορίσουν το φορτίο του χρέους.

Σε μια έκπληξη που περιέπλεξε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο, το CBO δήλωσε ότι η προσπάθειά τους να επιβάλουν απαιτήσεις εργασίας στους ηλικιωμένους Αμερικανούς που λαμβάνουν κουπόνια τροφίμων θα καταλήξει να αυξήσει τις δαπάνες κατά 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τελική συμφωνία εξαιρεί τους βετεράνους και τους άστεγους, επεκτείνοντας τα ρολά κουπονιών τροφίμων κατά 78.000 άτομα μηνιαίως, ανέφερε το CBO.

Η δυσαρέσκεια των φιλελευθέρων, ωστόσο, ήταν έντονη, καθώς οι Δημοκρατικοί αποχώρησαν επίσης, επικρίνοντας τις νέες απαιτήσεις εργασίας για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, ηλικίας 50-54 ετών, στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας (debit welfare cards για τρόφιμα)

Ορισμένοι Δημοκρατικοί ήταν επίσης εξοργισμένοι που ο Λευκός Οίκος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, τις αλλαγές στον νόμο-ορόσημο για την εθνική περιβαλλοντική πολιτική και την έγκριση του αμφιλεγόμενου έργου φυσικού αερίου Mountain Valley Pipeline. Η ενεργειακή ανάπτυξη είναι σημαντική για τον γερουσιαστή Joe Manchin, D-W.Va., αλλά πολλοί άλλοι αντιτίθενται σε αυτήν ως άχρηστη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στη Wall Street, οι τιμές των μετοχών ήταν χαμηλές.

Στη Γερουσία, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ από τη Νέα Υόρκη και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ εργάζονται για να περάσουν το νόμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Schumer προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο λάθους».

Οι γερουσιαστές, οι οποίοι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους των διαπραγματεύσεων, επιμένουν σε τροπολογίες για την αναμόρφωση του πακέτου. Αλλά η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε αλλαγών σε αυτό το στάδιο φαινόταν απίθανη με τόσο λίγο χρόνο να διατεθεί πριν από την προθεσμία της Δευτέρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου