Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ο Ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν στην Εύβοια

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023


Σκηνή από τον «Μικρόκοσμος» μια ταινία που με χιούμορ σχολιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού του πλανήτη.

Ο δις βραβευμένος με το Οσκαρ σεναρίου Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής κινηματογραφικός δημιουργός, θα δώσει το παρών στην έναρξη του 2ου Evia Film Project.

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, θα βρεθεί στο 2o Evia Film Project (20-24 Ιουνίου 2023), την πράσινη δράση που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να  παρουσιάσει στο κοινό την ταινία του, «Μικρόκοσμος» (2017). Πρόκειται για μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού του πλανήτη και που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη μετά την πρώτη προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, με τίτλο «The Holdovers» και πρωταγωνιστή τον Πολ Τζιαμάτι, ο αγαπημένος δημιουργός και φίλος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, δημιουργός ταινιών όπως οι «Πλαγίως», «Οι απόγονοι» και το αριστούργημά του, «Nerbraska»,  δέχτηκε το κάλεσμα του Evia Film Project. Η ταινία «Μικρόκοσμος» θα προβληθεί στον κινηματογράφο Απόλλων, ο οποίος ανακαινίστηκε πέρυσι από το Φεστιβάλ και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού (θυμίζουμε ότι για τις ταινίες «Πλαγίως» και «Απόγονοι» ο Πέιν κέρδισε το Οσκαρ σεναρίου). Μετά την προβολή, ο Αλεξάντερ Πέιν θα συνομιλήσει με το κοινό.

Παρών στην προβολή θα είναι και ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας «Μικρόκοσμος» και στενός συνεργάτης του Αλ. Πέιν, Φαίδων Παπαμιχαήλ, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου» που προβλήθηκε και χειροκροτήθηκε στις Κάννες, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στους κινηματογράφους  (ο Παπαμιχαήλ έχει υπάρξει δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ – τη μια για την «Νεμπράσκα»).

Ο Αλεξάντερ Πέιν φωτογραφημένος με τον συντάκτη του Βήματος Γιάννη Ζουμπουλάκη στη Θεσσαλονίκη, το 2014, χρονιά παρουσίασης της «Νεμπράσκα» στο Φεστιβάλ.

Ο «Μικρόκοσμος» προτείνει ένα απίθανο σενάριο ως αντίδοτο στην πληθυσμιακή έκρηξη του πλανήτη: τι θα συνέβαινε αν κάποιοι Νορβηγοί επιστήμονες έβρισκαν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός μέσου ανθρώπου. Ο μάστορας των «μικρών» αφηγήσεων Αλεξάντερ Πέιν επικεντρώνεται στην ιστορία ενός ζευγαριού (τους ερμηνεύουν ο Ματ Ντέιμον και η Κρίστεν Γουίγκ) που θέλει να ενταχτεί σε μια κοινότητα μικροσκοπικών ανθρώπων, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν σε μικρές κοινότητες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Η ταινία διατυπώνει ένα δαιμόνιο σχόλιο για τις ουτοπίες που ονειρεύονται οι κοινοί θνητοί και την καταστροφική πίεση που ασκούν στο περιβάλλον. Ο «Μικρόκοσμος» τοποθετεί την κλιματική αλλαγή, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, κάτω από το μικροσκόπιο, εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση.

Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema.

Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου