Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ενταση στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο Ντιτρόιτ

 Κυριακή, 28  Μαΐου, 2023

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενταση δημιουργήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε επί διήμερο στο ξενοδοχείο «Westin» του Ντιτρόιτ με αφορμή το Καταστατικό το οποίο έφερε και πάλι προς συζήτηση ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρά τις αντίθετες συστάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ αντέδρασε λέγοντας πως είναι το θέμα «εκτός συζήτησης» -out of order- και τόνισε ότι «ο Πατριάρχης κατά τη συνάντησή μας στο Φανάρι μας είπε πως δεν πρέπει δημοσίως να συζητήσουμε το θέμα του Καταστατικού μέχρι να καθίσουμε και να ασχοληθούμε ως Σύνοδος. Κι αφού έχουμε μία κοινή γνώμη για πού θέλουμε να πάει το Καταστατικό τότε να ζητήσουμε και τη γνώμη των λαϊκών». Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ επέμενε ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Πατριάρχη».

Επίσης, ρώτησε τον κ. Ελπιδοφόρο «γιατί φέρνετε το θέμα ενώπιον των λαϊκών; Υπάρχει βίντεο που καταγράφει αυτά που λέγονται εδώ και σας λέγω ότι δεν πρέπει να το συζητήσουμε εδώ».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απάντησε ότι «δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη γνώμη του λαού και πρέπει να ξέρουμε από τώρα τι θέλει ο λαός», πράγμα το οποίο ερμηνεύθηκε από πολλούς λαϊκούς και κληρικούς ότι ο Ελπιδοφόρος κατ’ αυτόν τον τρόπο ασκεί πίεση στον Πατριάρχη μέσω των λαϊκών.

Μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πλαισιώνουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Παράλληλα, ο Ελπιδοφόρος φέρεται να απάντησε στον Μητροπολίτη Ναθαναήλ πως «είστε ελεύθερος να έχετε τη γνώμη σας, αλλά θα ήθελα να σας πω πως ήσασταν στην αίθουσα όταν ο Πατριάρχης μού έδωσε άδεια να συνεχίσω τη συζήτηση. Και βέβαια συναντώμαι με τη Σύνοδο, δείτε πόσες συνεδριάσεις είχαμε με τη Σύνοδο μέσω ΖΟΟΜ και αυτοπροσώπως».

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ είπε δημόσια πως «εγώ δεν θα συμμετάσχω σε μία τέτοια συζήτηση» και στη συνέχεια δεν μίλησε διόλου παρά απλώς παρατηρούσε τα λεγόμενα και γενόμενα.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ξεκάθαρα ότι στοχεύει στην κατάργηση των Μητροπόλεων και τη θέσπιση Περιφερειών (Districts), λέγοντας συνάμα ότι οι Μητροπολίτες δεν θα καταργηθούν ούτε θα υποβιβαστούν αλλά θα συνεχίσουν κανονικά, ενώ επισήμανε ότι είναι αντικανονικό να υπάρχουν Μητροπόλεις.

Αναφέρθηκε και πάλι στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, λέγοντας ότι «δεν ήταν κανονική Μητρόπολη αλλά τη δημιούργησε ο Ιάκωβος για να τακτοποιήσει τον Σίλα επειδή ήταν φίλοι». Ο Ελπιδοφόρος αγνόησε το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο την θέσπισε και πως έπειτα από τον Σίλα εξέλεξε δύο Επισκόπους, τον Γεώργιο Παπαϊωάννου και τον Ευάγγελο.

Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου είναι να βάλει και τους βοηθούς του Επισκόπους στην Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής, ενώ φέρεται ειπών «γιατί να μη συμμετέχουν και οι Βοηθοί Επίσκοποι στη Σύνοδο;».

Ο Ελπιδοφόρος ανέφερε στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο πως «αυτά που πρότεινα στον Πατριάρχη τα απέρριψε, αλλά εγώ τα θέλω». Συμπλήρωσε πως «εγώ πιστεύω ότι είναι σωστά, αλλά για τους άλφα ή βήτα λόγους ο Πατριάρχης δεν δέχθηκε αυτές τις προτάσεις μου».

Μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, τα οποία μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» με τη συμφωνία να τηρηθεί η ανωνυμία τους διότι ο Ελπιδοφόρος τους ανάγκασε και υπέγραψαν δήλωση απορρητότητας να μιλούν στα Μέσα Ενημέρωσης, δηλαδή στον «Ε.Κ.», είπαν ότι «ο Αρχιεπίσκοπος βάζει τώρα τους λαϊκούς εναντίον του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, διότι έχει δασκαλέψει μερικούς να σηκώνονται και να τον εκθειάζουν και να υπεραμύνονται των προτάσεών του και είναι σαν να λένε στον Πατριάρχη δεν ξέρεις εσύ, ξέρουμε εμείς».

Εν τω μεταξύ, σηκώθηκαν κάποιοι υποβολιμαίοι ιδιαίτερα από την περιοχή της Νέας Ιερσέης, οι οποίοι άρχισαν να αναμηρυκάζουν πάλι τα περί της ενότητας, με αποτέλεσμα να σηκωθεί ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος και να τους πει «πώς τα λέτε αυτά ότι δεν έχουμε ενότητα; Δεν υπάρχει κοινό οικονομικό σύστημα; Δεν υπάρχει κοινό Γραφείο Κατηχητικής και Ελληνικής Παιδείας; Για να προβούμε σε χειροτονία δεν λαμβάνομε την έγκριση της Συνόδου;».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμα ότι δεν θα τεθεί όριο συνταξιοδότησης των υπαρχόντων Μητροπολιτών, αλλά θα ισχύσει για τους μελλοντικούς Ιεράρχες.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Πίτσμπουργκ Σάββας και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος. Απουσίαζαν ο Ατλάντας Αλέξιος και ο Ντένβερ Ησαϊας.

Ο Ελπιδοφόρος είχε αναθέσει στον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μερκάντο, εκκλησιάρχη στη Θεολογική Σχολή και καθηγητή του Κανονικού Δικαίου, ο οποίος έκανε μία ιστορική αναδρομή στα Καταστατικά της Αρχιεπισκοπής, στον οποίον ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας προέβη σε διορθώσεις. Τελικά η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά, παρά μόνο ότι ο Ελπιδοφόρος θα περιοδεύσει ανά την Αμερική για να ομιλεί στον κλήρο, τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους λαϊκούς για την ανάγκη αλλαγής του Καταστατικού τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Πατριάρχη με την οποία απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε αποκαλύψει στις 6 Απριλίου Φεβρουαρίου 2023, πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέρριψε άρδην τις προτάσεις και απόπειρες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, αλλαγής του Καταστατικού κατά τη συνεδρίαση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τέσσερα από τα επτά μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής την Τετάρτη 5 Απριλίου. Συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Πιτσβούργου Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Σικάγου Ναθαναήλ».

Στη συνεδρίαση παρόντες επίσης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας και ο Αρχιμανδρίτης Αέτιος διευθυντής του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Οπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προσπαθούσε να επιβάλλει να μνημονεύεται στις Ακολουθίες ισχυριζόμενος πως έτσι διασφαλίζεται η ενότητα της Αρχιεπισκοπής. Στόχευε στην απομείωση των υπαρχόντων Μητροπόλεων και τη δημιουργία «Περιφερειών» και τον τεχνηέντως εξοστρακισμό των Μητροπολιτών. Ηθελε ακόμα να ιδρύσει «Περιφέρειες» εντός των ορίων των Μητροπόλεων, να διορίσει βοηθούς Επισκόπους οι οποίοι θα είχαν την αναφορά τους στον ίδιον κι όχι στον τοπικό Μητροπολίτη, αποδυναμώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις Μητροπόλεις και τους Μητροπολίτες.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν πως όλοι οι εξ’ Αμερικής ιεράρχες ομόφωνα εξακόντισαν ομαιχμία διαφωνιών και αντιπαραθέσεων εναντίον του Ελπιδοφόρου ομιλήσαντες τολμηρά και παρρησιακά ενώπιον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, λέγοντας ότι αυτά που θέλει ο Ελπιδοφόρος δεν γίνονται, είναι αντικανονικά και εντιεκκλησιολογικά. Με τους Μητροπολίτες εξ’ Αμερικής συμφώνησαν και συνέπλευσαν πλήρως ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της μεικτής επιτροπής για το Καταστατικό, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, μέλος της προαναφερθείσας επιτροπής.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου