Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Eκλογές στην Τουρκία: Αλλαγή ισορροπιών λίγο πριν τις κάλπες

Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2023

Με νέα δεδομένα τα οποία μπορεί να επιφέρουν μια ιστορική ήττα στις τουρκικές προεδρικές εκλογές, την πρώτη στην 20ετή του πορεία στην πολιτική σκηνή της χώρας, είναι αντιμέτωπος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να «πληρώνει» την πολυετή κρίση του κόστους ζωής.

Οι ισορροπίες στις τουρκικές εκλογές, είναι λεπτές και όσο κυριαρχεί η πόλωση λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, αυτή την Κυριακή, είναι ικανές να κρίνουν τον νικητή ακόμα και από τον πρώτο γύρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου με τις ογκώδεις προεκλογικές ομιλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται πίσω, κατά πέντε μονάδες σε νέα δημοσκόπηση, με την η τουρκική αντιπολίτευση που έχει συνταχθεί πίσω από το πρόσωπο του Κιλιτσντάρογλου, να διεκδικεί και ψήφους υποψηφίων που αποσύρονται.

Σε μεγάλο πλήγμα για την διεκδίκηση της προεδρίας από τον Ερντογάν, μπορεί να εξελιχθεί η απόσυρση της υποψηφιότητας από την κούρσα των τουρκικών εκλογών του Μουχαρέμ Ιντζέ. Η απόφαση αυτή της τελευταίας στιγμή περιορίζει πλέον τον αριθμό των αντιπάλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το κρίσιμο ερώτημα να έγκειται πού θα μετατοπιστούν οι ψηφοφόροι του, οι οποίοι έχουν δυναμική της τάξης του 2% με 5%. «Αποσύρομαι από την κούρσα. Το κάνω για την πατρίδα μου», είπε ο Ιντζέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα. Και ζήτησε «ψήφο από κάθε νοικοκυριό» για το κόμμα του -της «Πατρίδας»- στις κοινοβουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται παράλληλα με τις προεδρικές στην Τουρκία.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ τα τελευταία 24ωρα δεχόταν πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του λαμβάνοντας μάλιστα και απειλές μέσω Τwitter. Οι απειλές αυτές είχαν να κάνουν με την ύπαρξη ροζ βίντεο, με τον ίδιο να κάνει λόγο για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO). Οι φημολογίες για την υπόθεση είναι έντονες για την προέλευση του εν λόγω βίντεο το οποίο φέρεται να κατέχει ένας πρώην σωματοφύλακας του Ερντογάν, ονόματι, Αλί Γεσιλντάγ. Μάλιστα, ο Ιντζέ τον κάλεσε να το δημοσιοποιήσει χωρίς να περιμένει ούτε ένα λεπτό. «Θα τακτοποιήσω τους λογαριασμούς μου με όλους σας στο δικαστήριο», είπε ο Ιντζέ. «Πού είστε, εισαγγελείς;» αναρωτήθηκε. «Θα πολεμώ αυτούς τους άθλιους τρομοκράτες για το υπόλοιπο της ζωής μου. Όταν δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη, κανένα πραγματικό βίντεο, είναι ανέντιμο να προσποιούμαστε ότι υπάρχουν», πρόσθεσε.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  κάλεσε μετά από αυτές τις εξελίξεις τον Ιντζέ να στηρίξει τη Συμμαχία του Έθνους, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν θέλει ας έρθει στο τραπέζι μας, να φέρουμε μαζί την αλλαγή. Να καθαρίσουμε μαζί αυτή τη βρωμιά από την πολιτική».

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία δεν σταματά όμως στο πρόσωπο του Ιντζέ και την αποχώρησή από την προεδρική κούρσα της Τουρκίας αφού όπως έγινε γνωστό σήμερα  και ο τέταρτος υποψήφιος στην προεδρική κούρσα της Τουρκίας, ο Σινάν Ογάν, ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία και σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζει να κάνει δηλώσεις την Παρασκευή (12/5) από την Άγκυρα.

Πέντε μονάδες πίσω ο Ερντογάν

Παράλληλα με τις «καραμπόλες» των υποψηφιοτήτων μια νέα δημοσκόπηση προερχόμενη από το ινστιτούτου Konda, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον τούρκο πρόεδρο να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 28 Μαΐου.

Tα συμπεράσματα της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της εικοσαετούς παρουσίας του στην εξουσία. Συνάδουν μάλιστα με τα συμπεράσματα άλλων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.

Το έργο του Ερντογάν έχει περιπλακεί εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής, που προκλήθηκε από τον διογκούμενο πληθωρισμό και από την υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου, εμφανίζει τη στήριξη στο πρόσωπο των δύο άλλων υποψηφίων στο 4,8% για τον Σινάν Ογκάν και στο 2,2% για τον Μουααρέμ Ιντζέ, με τον τελευταίο ωστόσο να αποσύρεται από την εκλογική μάχη μόλις τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με την Konda, η πλειοψηφία των πολιτών τείνει προς το να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε έναν δεύτερο γύρο.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου