Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Αμον (CEO Qualcomm): H τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά από κινητά έως αυτοκίνητα

 Τετάρτη, 17 Μαΐου, 2023

Να μου το θυμάστε… οι «τρελοί…» θα ερωτεύονται και θα παντρεύονται τα ρομπότ!

Δημήτρης Σταμούλης

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αγγίξει κάθε γωνιά της ζωής μας

«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative Α.Ι.) πρόκειται να αγγίξει κάθε κομμάτι της ζωής μας», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Qualcomm, Κριστιάνο Άμον, σε άρθρο του στο Fortune, επισημαίνοντας ότι «ο ρυθμός καινοτομίας και ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνη είναι άνευ προηγουμένου». Για να προσθέσει: «Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το πώς, πού και γιατί θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία θα είναι κάτι πολύ ευρύ και πέρα από τη φαντασία μας».

ΕΕ: Οι πρώτοι κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Όσο για το μέγεθος της αγοράς που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον, ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αξία 1 τρισ. δολαρίων.

Ο Αμον είναι ξεκάθαρος ως προς τις προοπτικές της γενετικής Α.Ι.: «Όχι μόνο αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο αναζήτησης και δημιουργίας περιεχομένου, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την καθημερινότητά μας».

Smarphone – ψηφιακός βοηθός

Και γίνεται πιο συγκεκριμένος όσον αφορά το μέλλον πολύ βασικών συσκευών για την καθημερινότητα των ανθρώπων, από τα smartphone έως τα PC και τα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, σημειώνει ο CEO της Qualcomm:

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, το smartphone σας μπορεί να γίνει ένας πραγματικός ψηφιακός βοηθός, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να επικοινωνείτε φυσικά και να λαμβάνετε στοχαστικές απαντήσεις.

Οι χρήστες υπολογιστών μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Α.Ι. για να διαβάσουν ή να συνθέσουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόχειρα έγγραφα και να δημιουργήσουν αυτόματα παρουσιάσεις.

Στον χώρο των αυτοκινήτων, ένας συνομιλητής βοηθός στο αυτοκίνητο μπορεί να παρέχει συμβουλές για την επαναφόρτιση του οχήματος, την αγορά άδειας στάθμευσης ή την παραγγελία γεύματος στο δρόμο για το σπίτι. Κιόσκια τεχνητής νοημοσύνης και «έξυπνα» καρότσια σε καταστήματα θα βοηθούν τους αγοραστές φτιάχνοντας μενού με συνταγές χρησιμοποιώντας εβδομαδιαίες προσφορές, και λαμβάνοντας υπόψη τους το περιορισμένο μπάτζετ ή τις οικογενειακές προτιμήσεις».

Ο ρόλος του cloud

Για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση, η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται τόσο το cloud όσο και δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές ικανές για A.I υψηλής απόδοσης, υπολογιστικές συσκευές χαμηλή ισχύος, όπως smartphone, PC και οχήματα, εξηγεί ο Άμον.

Επανάσταση θα φέρει η γενετική Α.Ι. και στις μηχανές αναζήτησης. «Οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν επίσης μια νέα εμπειρία σε σύγκριση με την παραδοσιακή αναζήτηση, καθώς πλέον θα μπορούν να έχουν αποτελέσματα στην αναζήτησή τους σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Η ικανοποίηση αυτών των προσδοκιών θα ήταν πολύ δαπανηρή για να κλιμακωθεί με χρήση επεξεργασίας που βασίζεται στο cloud, ειδικά σε περίοδο αιχμής της ζήτησης, με εγγυημένη ποιότητα υπηρεσιών», σημειώνει ο Αμον.

Κέντρα δεδομένων

Σε σχέση με την προοπτική των ενεργοβόρων και ακριβών σε κόστος λειτουργίας, κέντρων δεδομένα, τονίζει:

«Τα κέντρα δεδομένων είναι ενεργοβόρα και ακριβά. Το κόστος για κάθε μηχανή αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα είναι 10 φορές υψηλότερο από τη χρήση της παραδοσιακής αναζήτησης. Με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ερωτήματα την ημέρα, το πρόσθετο κόστος θα μπορούσε να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως – και η αναζήτηση στον Ιστό είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους αυτή η τεχνολογία θα μεταμορφώσει πολλές βιομηχανίες».

Πέρα από το κόστος, η εκτέλεση όλης της επεξεργασίας συμπερασμάτων στο cloud παρουσιάζει προκλήσεις για το απόρρητο, την αξιοπιστία και την απόδοση. Όταν ένα αίτημα πηγαίνει στο cloud, τα δεδομένα φεύγουν από τη συσκευή, με αποτέλεσμα πιθανά προβλήματα ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, ζητήματα κανονισμών και συμμόρφωσης έχουν ήδη ως αποτέλεσμα την απενεργοποίηση των μοντέλων, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω της συλλογής και αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων.

Υβριδική τεχνητή νοημοσύνη

Καταλήγοντας ο Κριστιάνο Αμον αναφέρεται και στο επόμενο βήμα, την υβριδική τεχνητή νοημοσύνη: «Η υβριδική τεχνητή νοημοσύνη είναι αναπόφευκτη. Καθώς συνεχίζουμε να βρίσκουμε νέους τρόπους χρήσης της γενετικής A.I., η ζήτηση για υποδομές cloud θα εκραγεί. Η υβριδική A.I. θα αποτελέσει την επόμενη μετάβαση στην πληροφορική, όπως ακριβώς είδαμε την εξέλιξη από τους κεντρικούς υπολογιστές (mainframes) στους επιτραπέζιους υπολογιστές και στον σημερινό συνδυασμό cloud και συσκευών στα χέρια μας.

Η αξιοποίηση της επεξεργαστικής ισχύος συσκευών υψηλής απόδοσης και χαμηλής ισχύος θα επιτρέψει τη δημιουργία A.I. σε μια αποτελεσματική κλίμακα. Το cloud και οι συσκευές θα συνεργαστούν για να προσφέρουν εμπειρίες επόμενης γενιάς μέσω ισχυρών, αποτελεσματικών και εξαιρετικά βελτιστοποιημένων A.I. ».

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου