Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα (Βίντεο)

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, 2021

ΑΘΗΝΑ. Τους άρρηκτους δεσμούς «αγάπης και ενότητας» που υφίστανται ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος υπογράμμισαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τόσο κατά το συλλείτουργο, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών κατά τη Θεομητορική Εορτή της Θεοτόκου, όσο και κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Σάββατο.

Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι «έχετε και θα συνεχίσετε να έχετε, ως Ηγούμενος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τον αμέριστο σεβασμό, την αγάπη και την ολοπρόθυμη στήριξή μας».

Τόνισε ακόμα: «Παναγιώτατε, σας υποδεχόμεθα σήμερα ως τον Πατριάρχη του Γένους των Ορθοδόξων. Ως τον ‘άγγελο’ που προσωποποιεί τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, ο οποίος έχει να επιδείξει μια συνεχή διαδοχή και ακτινοβολία παγκόσμια, αλλά εν ταυτώ και μαρτυρική πορεία προς την Βασιλεία του Θεού.

Ενώπιον του σεπτού λειψάνου του ιερομάρτυρος προκατόχου σας, Αγίου Γρηγορίου του Ε’, οφείλουμε, ιδιαιτέρως φέτος που στην πατρίδα μας εορτάζουμε τα 200 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία μας, να υπογραμμίσουμε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση της πίστης και της ταυτότητας των υπόδουλων Ρωμιών. Και οι Πανέλληνες είμεθα ευγνώμονες προς το Πατριαρχείο μας γι’ αυτό».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως «αναγνωρίζουμε, ακόμη, ότι ο Οικουμενικός Θρόνος είναι εκείνος που τιμήθηκε με την παρουσία πολλών Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι διαμόρφωσαν την Ορθόδοξη Θεολογία, όπως και εξεχουσών εκκλησιαστικών φυσιογνωμιών που διηκόνησαν το μυστήριο της ενότητος των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Μεταξύ αυτών των εκκλησιαστικών ανδρών, τα τελευταία τριάντα χρόνια, επικεφαλής του Θρόνου ευρίσκεται η Παναγιότητά σας. Η προσφορά σας είναι πολύπλευρη και σημαντική».

Στο τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε στον Πατριάρχη ως αναμνηστικό δώρο ένα Ευαγγέλιο.

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στην πανδημία και στη θυσία των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, ενώ επισήμανε πως συμπαρίσταται στο έργο της Πολιτείας.

Ο Πατριάρχης τόνισε πως «διαβεβαιούμεν υμάς ότι η σκέψις ημών ευρίσκεται πάντοτε μετά του ελληνικού λαού και ταπειναί αλλά διάπυροι ευχαί αναπέμπονται τω Κυρίω προς άρσιν της αδοκήτου και ανθεκτικής, δυστυχώς, μάστιγος της πανδημίας, ίνα άπαντες εξέλθουν της κρίσεως με τας ολιγωτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας και απωλείας. Συμμεριζόμεθα το δύσκολον και κοπιώδες έργον της Πολιτείας διά την αντιμετώπισιν εκ της δυσχερούς ταύτης περιστάσεως, προσπάθειαν, η οποία απαιτεί γνώσιν, σύμπνοιαν, συστράτευσιν, ικανάς θυσίας των θεραπόντων ιατρών και των υγιειονομικών λειτουργών και υπομονήν διαρκείας».

Μιλώντας  για την ενότητα των δύο Εκκλησιών, είπε πως «γεμίζει από ευφροσύνην και ειρήνην την ψυχήν ημών το γεγονός ότι η παρουσία ημών ενταύθα, εν τω Καθεδρικώ Ναώ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αισθητοποιεί και αναγγέλλει τοις εγγύς και τοις μακράν απανταχού, την θεμελιώδη και άρρηκτον ενότητα της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και της πεφιλημένης θυγατρός αυτής. Είναι γεγονός ότι ενίοτε υπήρξαν και νεφύδρια επί τας κεφαλάς ημών, όμως ταύτα δεν έφερον καταστρεπτικούς υετούς αλλά μόνον δρόσον και βροχήν και ευφορίαν των πνευματικών καρπών και γόνιμον διάλογον και συμπόρευσιν εις τα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, ως απεδείχθη και κατά την περίοδον της πρωθιεραρχικής Υμών διακονίας, Μακαριώτατε, διά της προθύμου και λίαν επωφελούς, συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και διά της εκ των πρώτων συνταυτίσεως και εναρμονίσεως μεθ’ ημών εις το ζήτημα της προσφάτως αποδοθείσης αυτοκεφαλίας εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Υπερέβημεν εις εκάστην περίπτωσιν τα ανακύψαντα προβλήματα εις τας σχέσεις ημών, αποδεικνύοντες τον ιερόν και ακατάλυτον σύνδεσμον ημών».

Στο τέλος, ο Πατριάρχης πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Αθηνών ως δώρο εγκόλπια.

Με τους Προκαθημένους συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Σάμου Ευσέβιος, Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Γερμανίας Αυγουστίνος, Μεγάρων Κωνσταντίνος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος.

Παρόντες στον Καθεδρικό Ναό ήταν οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», πραγματοποιεί εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα προσκεκλημένος από την Εκκλησία της Ελλάδος για να συμμετάσχει στις τιμητικές εκδηλώσεις για την τριακοστή επέτειο της Πατριαρχίας του.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι έφθασε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με τακτική πτήση από την Κωνσταντινούπολη. Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως, ενώ του αποδόθηκαν τιμές από άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας. Τον καλωσόρισαν, επίσης, ο επιχώριος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαζί με στελέχη της Ιεράς Συνόδου, κληρικοί και άλλοι παράγοντες.

Το Σάββατο, το απόγευμα, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για την πρόσκληση. «Εύχομαι και παρακαλώ τον Θεό να μας αξιώνει να πορευόμαστε πάντοτε εν ειρήνη, αμοιβαία αγάπη και αγαστή συνεργασία για το καλό των Εκκλησιών, το καλό της Ορθοδοξίας και το καλό του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις ευχές όλων των μελών της Συνόδου και της Ιεραρχίας και εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την επίσκεψη. «Σας υποδεχόμεθα με πολλή αγάπη και ευχόμαστε ο Θεός να σας ενισχύει, να σας δίνει δύναμη, μέσα στις πολλές δυσκολίες, να έχετε πάντοτε το θάρρος και τη δύναμη να αντεπεξέρχεστε, όπως το έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «η σκέψη μου και οι προσευχές μου είναι κοντά σας».

Κατά το διάστημα της παραμονής του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα, από 20 έως 25 Νοεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις Αυτού με πολιτειακούς παράγοντες, καθώς επίσης και εκδηλώσεις εκ μέρους διαφόρων φορέων προς τιμήν του.

Επίσης, θα επισκεφθεί το Μετόχιον «Αναλήψεως του Κυρίου», της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Ορους, στον Βύρωνα, όπου και θα τελεστεί εσπερινός κατά τον οποίο θα χοροστατήσει, την Εδρα της Ογκολογικής Μονάδος Παίδων, «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», το Μουσείο «Σύγχρονης Τέχνης» του Ιδρύματος Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή, και θα παραστεί σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν προς τιμήν του η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου