Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Moody’s – Γιατί δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Ο οίκος αξιολόγησης επιμένει στις σταθερές προοπτικές της αξιολόγησης Ba3


Στους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το Ba3 προχώρησε η Moody’s.

Σε νέα έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν επενδύσεις και ανάπτυξη, η ταχεία μείωση του δείκτη χρέους και η ομαλοποίηση του τραπεζικού κλάδου, αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα «σημάνουν» την αναβάθμιση από το τρέχον Ba3 με σταθερές προοπτικές.

Ο οίκος εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,3% το 2022, με τον αντίκτυπο carry-over effects και την ενίσχυση των επενδύσεων χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική.

Αναβάθμιση όταν…

Εάν η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ακόμα καλύτερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μία αναβάθμιση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Επίσης, θετικά στην αξιολόγηση θα επιδρούσε και μια πιο γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους αλλά και η περαιτέρω πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Το χρέος προβλέπεται στο 1983,% του ΑΕΠ και 191,4% αντίστοιχα, με πρωτογενές έλλειμμα στο 6,9% για φέτος και στο 1,2% για το 2022.

Οι μέχρι τώρα βαθμολογίες των οίκων

Από τη μέχρι τώρα «αποκομιδή» ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει την χώρα  στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch.

Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές. Το φθινόπωρο μπήκε πολύ θετικά καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar και προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ (Low), με θετικές προοπτικές.

Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ) που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Πηγή ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου