Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

 

Αssociated Press

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν μιλά στον αμερικανικό λαό από το Γουίλμινγκτον του Ντελάγουέαρ, Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου.(AP Photo/Carolyn Kaster)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν επικράτησε την Κυριακή επί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καλούμενος να οδηγήσει τη χώρα εν μέσω μιας ιστορικής πανδημίας και έντονης κοινωνικής/πολιτικής πόλωσης.

Η νίκης του ήρθε μετά από τέσσερις περίπου ημέρες αβεβαιότητας και καθώς οι εκλογικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διαχειριστούν τις επιστολικές ψήφους, οι οποίες καθυστέρησαν το πέρας της διαδικασίας. Ο Μπάιντεν ξεπέρασε τους απαραίτητους 270 εκλέκτορες με τη νίκη του στην Πενσυλβάνια.

Ταυτόχρονα, η Καμάλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, 77 ετών, επικράτησε όχι τόσο λόγω της πρόσδεσης των ψηφοφόρων στην ιδεολογική του ατζέντα, όσο λόγω της στεγανοποίησης μιας ευρείας συνεργασίας ψηφοφόρων που συσπειρώθηκαν γύρω από την αίσθηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, σχολιάζει το «Associated Press». Αυτό αποδείχτηκε καθοριστικό, έχοντας ως αποτέλεσμα τις κομβικές νίκες στο Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια, κάποτε προπύργια των Δημοκρατικών, τα οποία είχαν χάσει από τον Τραμπ το 2016.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται καθ' οδόν στο να επικρατήσει του αντιπάλου στη λαϊκή ψήφο του με πάνω από 4 εκατομμύρια, μια διαφορά που μπορεί να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων σε κάποιες πολιτείες για να ισχυριστεί ψευδώς πως διενεργείται εκλογική νοθεία και ότι ο αντίπαλός του επιχειρούσε να του κλέψει την εξουσία – μια πρωτοφανής δήλωση για εν ενεργεία πρόεδρο, η οποία θέτει στο στόχαστρο τη δημοκρατική διαδικασία.

Καθώς η καταμέτρηση συνεχιζόταν, ο Μπάιντεν επιχείρησε να κατευνάσει τις εντάσεις, και υποσχόμενος την ενότητα προσπάθησε να αμβλύνει τους διαχωρισμούς εντός ενός άκρως πολωμένου πολιτικά έθνους.

«Πρέπει να θυμηθούμε το σκοπό της πολιτικής μας δεν είναι ένας εντελώς αδυσώπητος, ατελείωτος πόλεμος», δήλωσε ο Μπάιντεν το βράδυ της Παρασκευής στο Ντελαγουέαρ. «Οχι, ο σκοπός της πολιτικής μας, το έργο του έθνους μας, δεν είναι να πυροδοτήσουμε τις φλόγες των συγκρούσεων, αλλά να λύσουμε προβλήματα, να εγγυηθούμε τη δικαιοσύνη, να δώσουμε σε όλους μια δίκαιη ευκαιρία».

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε επίσης ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέγεται αντιπρόεδρος, ένα επίτευγμα που έρχεται ενόσω οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν διαρκή διάλογο για καλύτερη φυλετική δικαιοσύνη.

Η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, η οποία είναι επίσης το πρώτο πρόσωπο με καταγωγή από την Νότια Ασία που εκλέγεται αντιπρόεδρος, θα είναι η γυναίκα με το υψηλότερο πολιτικό αξίωμα εντός της κυβέρνησης στην ιστορία των ΗΠΑ, τέσσερα χρόνια μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον από τον Τραμπ.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί μετά τον επίσης Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Ου. Μπους το 1992

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο για να μεταβεί στο θέρετρο του γκολφ που διατηρεί στην Βιρτζίνια, ντυμένος με τα αθλητικά του ρούχα και φορώντας ένα λευκό καπέλο, καθώς τα αποτελέσματα διεύρυναν όλο και πιο πολύ το προβάδισμα του Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια.

Δείτε τη ζωντανή ροή του "Εθνικού Κήρυκα" που διαρκεί από την Ημέρα των Εκλογών, την 3η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα:

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στις 20:00 (ώρα αναταολικής ακτής)

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από την έδρα του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, μετά τη νίκη του που ανακοίνωσαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο "εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος από το Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, και θα έχει στο πλευρό του την Τζιλ Μπάιντεν, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Νταγκ Έμχοφ", τον σύζυγό της, έγραψε το επιτελείο του σε ένα δελτίο τύπου.

Αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει, δήλωσε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα Σάββατο πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Παρασκεύή βράδυ: Τζο Μπάιντεν: Θα κερδίσουμε την κούρσα με ξεκάθαρη πλειοψηφία

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ καθώς το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώνει στις αμφίρροπες πολιτείες, αν και τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να τον ανακηρύξουν νικητή καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.

“ Οι αριθμοί μάς λένε (...) και είναι μια αρκετά πειστική ιστορία: θα κερδίσουμε την κούρσα”, τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η υποψήφιά του για την αντιπροεδρία Κάμαλα Χάρις και ο ίδιος ήδη συναντώνται με ειδικούς για να προετοιμαστούν για τον Λευκό Οίκο.

“ Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε” για να “ ξεπεράσουμε την οργή”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του, όμως άλλαξε προσέγγιση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες.

Ωστόσο το προβάδισμα του Μπάιντεν διευρύνεται έναντι του Τραμπ σε τέσσερις πολιτείες που θα είναι καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα: την Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα. Εξάλλου σε αριθμό ψήφων σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του κατά 4,1 εκατομμύρια, σε σύνολο 147 εκατομμυρίων ψήφων, ένας αριθμός ρεκόρ.

“ Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί. Δεν με νοιάζει πόσο πολύ προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό.

“ Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται”, εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες σήμερα.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει, χωρίς να δίνει στοιχεία για αυτό, ότι υπάρχει νοθεία στις εκλογές, ενώ Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις δικαστικές προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων. Ωστόσο κάποια μέλη του κόμματος χαρακτήρισαν τις νομικές αυτές προσπάθειες ανοργάνωτες, ενώ μέχρι στιγμής καμία προσφυγή δεν έχει γίνει δεκτή από τα δικαστήρια.

Κατά την τέταρτη ημέρα της καταμέτρησης των ψήφων ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 253 εκλεκτόρων έναντι 214 για τον Τραμπ, σύμφωνα με την Edison Research.

Αν κερδίσει τους 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, θα συγκεντρώσει περισσότερους από τους 270 που χρειάζεται για να κερδίσει την προεδρία. Το ίδιο θα συμβεί κι αν ο Μπάιντεν κερδίσει σε δύο από τις τρεις άλλες πολιτείες (Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα), όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.

60 εκ. δολάρια ψάχνουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν δωρητές, καθώς επιδιώκουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις προσφυγές του Αμερικανού προέδρου στη δικαιοσύνη σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δύο πηγές ενήμερες για το θέμα είπαν σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το επιτελείο του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου κατέθεσε αγωγές σε διάφορες πολιτείες μετά την εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης εναντίον του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Θέλουν 60 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ένας Ρεπουμπλικανός δωρητής, που έλαβε σχετική πρόκληση από το επιτελείο του Τραμπ και την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Μπάιντεν φαίνεται πως πλησιάζει στη νίκη, καθώς πήρε μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ στις πολιτείες της Πενσιλβάνιας και της Τζόρτζιας, τρεις ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία την Τρίτη, το επιτελείο του Τραμπ έστειλε προσκλήσεις μέσω email και μηνυμάτων κάνοντας λόγο για παρατυπίες και ζητώντας από τους δωρητές να συνεισφέρουν σε ρευστό.

Ο Τραμπ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη νομική μάχη του, την ώρα που ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν, πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο να εξασφαλίσει αρκετούς εκλέκτορες ώστε να κερδίσει και ετοιμάζεται να εκφωνήσει διάγγελμα απόψε το βράδυ.

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με κάθε πτυχή του νόμου ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας. Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζονται για σας και το έθνος μας», ανέφερε αυτή η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Βίοι αντίθετοι για Δημοκρατικούς και Ρεπομπλικανούς

Υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν χόρευαν σήμερα στους δρόμους έξω από ένα κέντρο καταμέτρησης ψήφων στη Φιλαδέλφεια, καθώς η διαδικασία αυτή συνεχίζεται με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών.

Στο Ντιτρόιτ, εκατοντάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ορισμένοι κραδαίνοντας τα όπλα τους, φώναζαν το σύνθημα «Κερδίσαμε!» έξω από ένα κέντρο καταμέτρησης, παρά το γεγονός ότι μοιάζει ολοένα και πιο απίθανο αυτό να αποδειχθεί αληθινό.

Διαβάστε περισσότερα...

Διάγγελμα Μπάιντεν απόψε

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί απόψε στους Αμερικανούς πολίτες, ανέφερε μια πηγή του επιτελείου του.

Ο Μπάιντεν μπήκε μπροστά σήμερα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια ενώ εξακολουθεί να προηγείται επίσης στην Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από το προπύργιό του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ο 77χρονος Μπάιντεν δεν έχει ανακηρύξει τη νίκη του στις εκλογές, όμως νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, είπε ότι είναι «προφανές» ότι «θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο» και τον αποκάλεσε «εκλεγμένο πρόεδρο.

Tην Κυριακή θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας

Η καταμέτρηση της πλειοψηφίας των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, όπως ανέφερε απόψε ένας αξιωματούχος.

Στη Νεβάδα, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά 20.352 ψήφων του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, απομένουν να καταμετρηθούν 63.000 επιστολικές ψήφοι. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν περίπου 60.000 προσωρινές ψήφοι για να διαπιστωθεί αν είναι έγκυρες. Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ πήρε αποστάσεις σήμερα από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαναλαμβάνει, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις, ότι διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ρόμνεϊ, που διατηρεί θυελλώδεις σχέσεις με τον Τραμπ, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του υπονομεύουν τους θεσμούς και επιτείνουν τις εντάσεις.

«Είναι δικαίωμα του προέδρου να ζητά ανακαταμέτρηση» των ψήφων «και να ζητά έρευνα για υποτιθέμενες παρατυπίες, όπου υπάρχουν αποδείξεις». Όμως «είναι λάθος να λέει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, διεφθαρμένες, κλεμμένες», τόνισε.

«Το να λες κάτι τέτοιο ζημιώνει τον αγώνα για ελευθερία τόσο εδώ όσο και σε όλον τον κόσμο, αποδυναμώνει τους θεσμούς που βρίσκονται στην καρδιά της Δημοκρατίας και πυροδοτεί με άφρονα τρόπο, καταστροφικά και επικίνδυνα πάθη», προειδοποίησε ο Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε διεκδικήσει το 2012 την προεδρία των ΗΠΑ αλλά ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ "θα εκδιωχθεί" από τον Λευκό Οίκο, αν αρνηθεί να παραδεχτεί την ήττα του

Ένας εκπρόσωπος του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν απείλησε σήμερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θα εκδιωχθεί» από τον Λευκό Οίκο αν αρνηθεί να παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, η οποία φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

Ο 77χρονος Μπάιντεν είναι πλέον στο κατώφλι του Λευκού Οίκου, αφού πήρε κεφάλι στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια, όμως ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ανακηρυχθεί νικητής.

«Οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Μπάιντεν, ο Άντριου Μπέιτς. «Και οι αμερικανικές αρχές είναι απολύτως ικανές να εκδιώξουν τους εισβολείς από τον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη, με αργούς ρυθμούς, σε πολλές Πολιτείες. Αν ο Μπάιντεν διατηρήσει τελικά το μικρό προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια, θα συγκεντρώσει αρκετούς μεγάλους εκλέκτορες για να αναδειχθεί πρόεδρος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις υπόλοιπες Πολιτείες.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ έκανε για άλλη μια φορά λόγο για «νοθεία» στις εκλογές, χωρίς να παρουσιάσει νέα στοιχεία.

O Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμα στην Αριζόνα

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Η διαφορά των δύο υποψηφίων ανέρχεται σε 43.779 ψήφους.

Στην κομητεία Μαρικόπα, όπου βρίσκεται το Φοίνιξ, η μεγαλύτερη πόλη, έχει καταμετρηθεί το 92,25 των ψήφων και ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,9% έναντι 47,7% του Τραμπ.

Η Πελόζι αποκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν "εκλεγμένο πρόεδρο"

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αποκάλεσε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν «εκλεγμένο πρόεδρο» των ΗΠΑ, την ώρα που ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τον προεδρικό θώκο της χώρας προηγείται του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην καταμέτρηση των ψήφων σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά και δεν έχει ανακηρυχθεί κανένας νικητής.

«Σήμερα το πρωί, μοιάζει προφανές ότι η ομάδα Μπάιντεν-Χάρις θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενος στον Τζον Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει», συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σε επανακαταμέτρηση των ψήφων θα προχωρήσει η Τζόρτζια

Δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς των ψήφων μεταξύ του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Τζόρτζια, οι αρχές θα προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την οργάνωση των εκλογών.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν τον ίδιο ακριβώς ποσοστό, 49,4%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 1.579 ψήφους και απομένουν ακόμη να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα 4.169 ψήφοι.

Παρά τους στενούς δεσμούς Τραμπ-Ερντογάν, η Τουρκία λέει ότι θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον υποψήφιο κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα δύο ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι, παρά τη φιλία που τη συνδέει με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η οποία έχει βοηθήσει τις δύο χώρες σε ταραχώδεις καιρούς.

«Ανεξάρτητα από το ποιος από τους υποψηφίους θα αναλάβει καθήκοντα στις ΗΠΑ, θα επιδιώξουμε μια ειλικρινή προσέγγιση προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διαβάστε περισσότερα...

Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί ότι "οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει"

Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα ότι οι προεδρικές εκλογές «δεν έχουν τελειώσει», τη στιγμή που ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται προ των πυλών του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν προηγείται πλέον στην Πολιτεία της Τζόρτζια (16 μεγάλοι εκλέκτορες), ενώ πήρε προβάδισμα και στην Πενσιλβάνια (20 μεγάλοι εκλέκτορες), με την ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων, η καταμέτρηση των οποίων συνεχίζεται.

«Αυτές οι εκλογές δεν τελείωσαν. Οι λανθασμένες προβλέψεις που ανακηρύσσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν βασίζονται σε αποτελέσματα τα οποία απέχουν πολύ από το να είναι τα τελικά σε τέσσερις Πολιτείες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ματ Μόργκαν, ένα στέλεχος της εκστρατείας του Τραμπ.

Κανένα μεγάλο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει ανακηρύξει νικητή τον Μπάιντεν μέχρι στιγμής.

Πήρε προβάδισμα ο Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια

Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε μπροστά στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων, εξασφαλίζοντας το 49,4% των ψήφων έναντι 49,3% του απερχόμενου προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το Edison Research, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση ενσωματώνοντας επιστολικές ψήφους, όπου ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με συντριπτικό ποσοστό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ετσι, το πρωί της Παρασκευής, όταν και άλλαξε χέρια το προβάδισμα, ο κ. Μπάιντεν εμφανιζόταν να προηγείται με σχεδόν 6.000 ψήφους.

Παρ' όλα αυτά, το «Associated Press» και τα άλλα αμερικανικά ΜΜΕ δεν έχουν ανακηρύξει νικητή στην συγκεκριμένη πολιτεία τον πρώην Αντιπρόεδρο.

Πέρασε μπροστά ο Μπάιντεν στην πολιτεία της Τζόρτζια με 917 ψήφους

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στην πολιτεία της Τζόρτζια μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, μεταδίδει το BBC.

Εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίσει την Τζόρτζια, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες εκλεκτορικές ψήφους για την εκλογή του.

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 49,39% και 2.449.371 ψήφους και ο Ντόναλντ Τραμπ το 49,37% και 2.448.454 ψηφους.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου