Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

«Ηλείασις»: Σύζευξη ποιητικής εσοδείας τριών Ηλείων


Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, 2018




Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής Ηλείασις σε εκδόσεις Βεργίνα.
Τρεις Ηλείοι ποιητές ενώθηκαν σε μία ποιητική συλλογή για να υμνήσουν τον τόπο τους, καθώς όλοι τους αναφέρονται με πάθος σε συγκεκριμένα στοιχεία του τόπου τους, όχι τυχαία, αφού η Ηλεία είναι μία όμορφη γη που δένει με τη μυθολογία και την ιστορία της Ελλάδας.
Πρόκειται για τους ποιητές Καλλιόπη (Λίτσα) Ι. Δημητροπούλου, Φωτεινή Αζαμοπούλου και Τάκη Κούρβα που συζεύχθηκαν ποιητικά σε μία έκδοση κάτω από τον τίτλο «Ηλείασις».
Η πρωτότυπη αυτή σύνθεση παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Πυργίων στην Αθήνα.
Η ποιητική συλλογή εκδόθηκε από την «Βεργίνα» και βεβαίως αποτελεί έναν ύμνο στις ομορφιές, την αρχαία υφή, τη σύγχρονη μυρωδιά του Ιονίου πελάγους. Η Αρχαία Ολυμπία, η Λίμνη Καϊάφα, οι μορφές που δόξασαν τη γη της Ηλείας, όπως ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος, ο ποιητής Τάκης Δόξας, ο αγωνιστής Νίκος Μπελογιάννης, ο αστροφυσικός Διονύσιος Σιμόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, είναι μερικά από τα μηνύματα που αποκτούν ζωή και εικόνα μέσα από τα ποιήματα των τριών Ηλείων.
Και τι ζητούν υμνώντας την ιδιαίτερη πατρίδα τους; Να ενώσουν τη γραφή τους και μέσα από αυτή τη φωνή τους να ιδρυθεί επιτέλους ένα μουσείο πολιτισμού και τέχνης είτε στον Πύργο, είτε στην Αμαλιάδα για τις επόμενες γενιές. Γιατί η Ηλεία γέννησε και συνεχίζει να γεννά υπηρέτες του Λόγου, της Τέχνης και της Επιστήμης. Ας μην ξεχνάμε στην Αμαλιάδα γεννήθηκε ο ιδρυτής του «Εθνικού Κήρυκα» Πέτρος Τατάνης. Είναι μία περιοχή που εκτός από την ομορφιά της διαλαλεί τον ελληνικό πολιτισμό, που όντως μετουσιώνεται στη σύζευξη ποιητικής εσοδείας «Ηλείασις».
Η γνωστή όμως ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ είναι αυτή που μιλάει για την ποιητική σύζευξη των τριών προλογίζοντας την έκδοση:
«Διάβαζα κι απολάμβανα την ποίηση των τριών ‘συζευγμένων’ ποιητών, της Φωτεινής Αζαμοπούλου, της Καλλιόπης Δημητροπούλου και του Τάκη Κούρβα, που έρρεε γνήσια, αλλά και με σοφία, ώς που έφτασα στην πηγή έμπνευσης, κοινή και για τους τρεις. Με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι ήταν ένας τόπος: ‘Μαυρομάτα θεά εσύ συντρόφεψες / με το θρεπτικό σου ευεργέτημα/ τα εξερευνητικά μακρά ταξίδια / Ηλεία σταφιδαμπέλου γη’. Πόσο σπάνιο είναι -στην εποχή μας τουλάχιστον- η αγάπη για έναν τόπο να τον κάνει να λειτουργεί σαν μούσα! Εδώ και οι τρεις ποιητές, αναφέρονται με πάθος σε συγκεκριμένα στοιχεία της Ηλείας, που δεν τα γνωρίζω, αλλά είναι τόσο εύστοχα μοιρασμένα στους στίχους που τα συλλαμβάνεις σαν μέρος της έμπνευσης. ‘Με την Ολύμπια άνοιξη’ ‘ευωδιάζει ανθίζοντας η σκέψη’ και μαζί η απόλαυση της γνήσιας ποίησης».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου