Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

«Ηλείασις»: Σύζευξη ποιητικής εσοδείας τριών Ηλείων


Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, 2018
Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής Ηλείασις σε εκδόσεις Βεργίνα.
Τρεις Ηλείοι ποιητές ενώθηκαν σε μία ποιητική συλλογή για να υμνήσουν τον τόπο τους, καθώς όλοι τους αναφέρονται με πάθος σε συγκεκριμένα στοιχεία του τόπου τους, όχι τυχαία, αφού η Ηλεία είναι μία όμορφη γη που δένει με τη μυθολογία και την ιστορία της Ελλάδας.
Πρόκειται για τους ποιητές Καλλιόπη (Λίτσα) Ι. Δημητροπούλου, Φωτεινή Αζαμοπούλου και Τάκη Κούρβα που συζεύχθηκαν ποιητικά σε μία έκδοση κάτω από τον τίτλο «Ηλείασις».
Η πρωτότυπη αυτή σύνθεση παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Πυργίων στην Αθήνα.
Η ποιητική συλλογή εκδόθηκε από την «Βεργίνα» και βεβαίως αποτελεί έναν ύμνο στις ομορφιές, την αρχαία υφή, τη σύγχρονη μυρωδιά του Ιονίου πελάγους. Η Αρχαία Ολυμπία, η Λίμνη Καϊάφα, οι μορφές που δόξασαν τη γη της Ηλείας, όπως ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος, ο ποιητής Τάκης Δόξας, ο αγωνιστής Νίκος Μπελογιάννης, ο αστροφυσικός Διονύσιος Σιμόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, είναι μερικά από τα μηνύματα που αποκτούν ζωή και εικόνα μέσα από τα ποιήματα των τριών Ηλείων.
Και τι ζητούν υμνώντας την ιδιαίτερη πατρίδα τους; Να ενώσουν τη γραφή τους και μέσα από αυτή τη φωνή τους να ιδρυθεί επιτέλους ένα μουσείο πολιτισμού και τέχνης είτε στον Πύργο, είτε στην Αμαλιάδα για τις επόμενες γενιές. Γιατί η Ηλεία γέννησε και συνεχίζει να γεννά υπηρέτες του Λόγου, της Τέχνης και της Επιστήμης. Ας μην ξεχνάμε στην Αμαλιάδα γεννήθηκε ο ιδρυτής του «Εθνικού Κήρυκα» Πέτρος Τατάνης. Είναι μία περιοχή που εκτός από την ομορφιά της διαλαλεί τον ελληνικό πολιτισμό, που όντως μετουσιώνεται στη σύζευξη ποιητικής εσοδείας «Ηλείασις».
Η γνωστή όμως ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ είναι αυτή που μιλάει για την ποιητική σύζευξη των τριών προλογίζοντας την έκδοση:
«Διάβαζα κι απολάμβανα την ποίηση των τριών ‘συζευγμένων’ ποιητών, της Φωτεινής Αζαμοπούλου, της Καλλιόπης Δημητροπούλου και του Τάκη Κούρβα, που έρρεε γνήσια, αλλά και με σοφία, ώς που έφτασα στην πηγή έμπνευσης, κοινή και για τους τρεις. Με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι ήταν ένας τόπος: ‘Μαυρομάτα θεά εσύ συντρόφεψες / με το θρεπτικό σου ευεργέτημα/ τα εξερευνητικά μακρά ταξίδια / Ηλεία σταφιδαμπέλου γη’. Πόσο σπάνιο είναι -στην εποχή μας τουλάχιστον- η αγάπη για έναν τόπο να τον κάνει να λειτουργεί σαν μούσα! Εδώ και οι τρεις ποιητές, αναφέρονται με πάθος σε συγκεκριμένα στοιχεία της Ηλείας, που δεν τα γνωρίζω, αλλά είναι τόσο εύστοχα μοιρασμένα στους στίχους που τα συλλαμβάνεις σαν μέρος της έμπνευσης. ‘Με την Ολύμπια άνοιξη’ ‘ευωδιάζει ανθίζοντας η σκέψη’ και μαζί η απόλαυση της γνήσιας ποίησης».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου