Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

«Έφυγε» ο επιφανής ομογενής Ηλίας Μπέτζιος


Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, 2018


Απεβίωσε ο Ηλίας Μπέτζιος (1927 – 2018) Malba, NY – Δολό Πωγωνιανής
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 91 ετών, ο Ελληνο-Αμερικανός επιχειρηματίας και επιφανές στέλεχος της οργανωμένης ομογένειας, Ηλίας Μπέτζιος (Elias Betzios), σκορπίζοντας την θλίψη στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης και όχι μόνο.
Όντας ένα παράδειγμα πρωτοπόρου Έλληνα στις ΗΠΑ, ο Ηλίας Μπέτζιος ίδρυσε, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, μαζί με τους συνεταίρους του, Γιώργο Λιόλη (George Liolis) και Εμμανουήλ Τζέλιο (Manny Tzelios) την εταιρεία «Ellios Pizza», που αποδείχθηκε μια από τις πιο επιτυχημένες φίρμες κατεψυγμένης πίτσας στην Βορειο-Ανατολική Ακτή.  Στην πραγματικότητα, η επωνυμία ήταν ένας συνδυασμός των ονομάτων των τριών εμπνευστών της (ΕL-  ias, LI – olis, Tzeli – OS).
Παράλληλα, όμως, ο Ηλίας Μπέτζιος θεωρείται ο «πατέρας» της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Ουαϊτστόουν, καθώς ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Τιμίου Σταυρού», όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της ομώνυμης Ενορίας.
«Ο κ. Μπέτζιος ήταν, για πολύ καιρό, μέλος της γειτονικής ενορίας Αγ. Δημητρίου Αστορίας.  Όταν μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ουαϊτστόουν, η απόσταση ήταν μεγάλη για να εκκλησιάζεται στον Άγιο Δημήτριο.  Ήταν στόχος ζωής για αυτόν να ιδρύση μια νέα εκκλησία κάποια μέρα.  Μετά από συζητήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, παρακινήθηκε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ξεκινήσει μια νέα ενορία στην περιοχή του Ουαϊτστόουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι μετά από επιστολή της Αργυρώς Μάρη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος έδωσε την ευλογία του στον Μπέτζιο για να προχωρήσει την διαιδκασία.
Ο Ηλίας Μπέτζιος δραστηριοποιήθηκε και στους εθνοτοπικούς συλλόγους, υπηρετώντας τους Ηπειρώτες της Αμερικής από διάφορα πόστα.  Ήταν επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση», ενώ υπήρξε και Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου