Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

«Έφυγε» ο επιφανής ομογενής Ηλίας Μπέτζιος


Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, 2018


Απεβίωσε ο Ηλίας Μπέτζιος (1927 – 2018) Malba, NY – Δολό Πωγωνιανής
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 91 ετών, ο Ελληνο-Αμερικανός επιχειρηματίας και επιφανές στέλεχος της οργανωμένης ομογένειας, Ηλίας Μπέτζιος (Elias Betzios), σκορπίζοντας την θλίψη στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης και όχι μόνο.
Όντας ένα παράδειγμα πρωτοπόρου Έλληνα στις ΗΠΑ, ο Ηλίας Μπέτζιος ίδρυσε, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, μαζί με τους συνεταίρους του, Γιώργο Λιόλη (George Liolis) και Εμμανουήλ Τζέλιο (Manny Tzelios) την εταιρεία «Ellios Pizza», που αποδείχθηκε μια από τις πιο επιτυχημένες φίρμες κατεψυγμένης πίτσας στην Βορειο-Ανατολική Ακτή.  Στην πραγματικότητα, η επωνυμία ήταν ένας συνδυασμός των ονομάτων των τριών εμπνευστών της (ΕL-  ias, LI – olis, Tzeli – OS).
Παράλληλα, όμως, ο Ηλίας Μπέτζιος θεωρείται ο «πατέρας» της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Ουαϊτστόουν, καθώς ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Τιμίου Σταυρού», όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της ομώνυμης Ενορίας.
«Ο κ. Μπέτζιος ήταν, για πολύ καιρό, μέλος της γειτονικής ενορίας Αγ. Δημητρίου Αστορίας.  Όταν μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ουαϊτστόουν, η απόσταση ήταν μεγάλη για να εκκλησιάζεται στον Άγιο Δημήτριο.  Ήταν στόχος ζωής για αυτόν να ιδρύση μια νέα εκκλησία κάποια μέρα.  Μετά από συζητήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, παρακινήθηκε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ξεκινήσει μια νέα ενορία στην περιοχή του Ουαϊτστόουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι μετά από επιστολή της Αργυρώς Μάρη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος έδωσε την ευλογία του στον Μπέτζιο για να προχωρήσει την διαιδκασία.
Ο Ηλίας Μπέτζιος δραστηριοποιήθηκε και στους εθνοτοπικούς συλλόγους, υπηρετώντας τους Ηπειρώτες της Αμερικής από διάφορα πόστα.  Ήταν επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση», ενώ υπήρξε και Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου