Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

«Κανονικότητα» και στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων σε Γαλλία και ΗΠΑ

 Σάββατο, 16 Απριλίου, 2022

Τερματίζονται τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης λόγω της πανδημίας, εκτινάσσονται τα «λουκέτα» σε ΗΠΑ και Γαλλία


Επιστροφή στην κανονικότητα. 

Από την αρχή της χρονιάς οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Γαλλία άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα – με ταχύ μάλιστα ρυθμό – καθώς τα προγράμματα στήριξης που είχαν εκπονήσει οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και του Παρισιού εκπνέουν και ο πακτωλός των κεφαλαίων που είχε διοχετευθεί προς τον επιχειρηματικό κόσμο για να ξεπεράσει τα δεινά της πανδημίας στερεύει.

Για τις ΗΠΑ η ελβετική τράπεζα UBS είναι λιγότερο απαισιόδοξη. Προβλέπει ότι την επόμενη πενταετία θα σκάσουν λιγότερα «κανόνια» συγκριτικά με όσα προέβλεπε το 2021. Αλλά αναγνωρίζει ότι οι μεταπανδημικές συνθήκες και εν γένει το περιβάλλον στον κόσμο των επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου έχουν ήδη αλλάξει άρδην.

Το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον (και κυρίως το ευρωπαϊκό) θα επηρεαστεί επιπλέον και από άλλους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία (ακόμα κι αν μείνει εντός ουκρανικών συνόρων…), από τη ζημιά που έχουν υποστεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι μεταφορές, που όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για να αποκατασταθεί. Και βεβαίως από τον πληθωρισμό που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση (περισσότερο επίσης στην Ευρώπη).

Ομοβροντίες στη Γαλλία

Στη Γαλλία η περίοδος της στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας «με κάθε κόστος», όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε τονίσει, και η εταιρική εποπτεία από κοινωνικούς οργανισμούς, όπως η Urssaf,  τερματίζονται. Η εταιρεία συμβούλων Altares υπολόγισε ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 οι χρεοκοπίες γαλλικών επιχειρήσεων άγγιξαν τις 10.000 (ήταν 9.972 για την ακρίβεια). Σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 34,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Και όμως, οι χρεοκοπίες είναι ακόμη πολύ λιγότερες συγκριτικά με τα προ της πανδημίας χρόνια. «Με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση υπολογίζονται περί τις 30.800, ενώ στα τέλη του 2019 ήταν 52.000», σημειώνει στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο Τιερί Μιγιόν, επικεφαλής μελετών της Altares. «Έως την αρχή της χρονιάς οι γαλλικές επιχειρήσεις απολάμβαναν αδιακρίτως ένα κρατικό δίκτυ προστασίας. Έτσι κρατήθηκαν ζωντανές και εκείνες που αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης προτού ακόμα ξεσπάσει η υγειονομική κρίση», πρόσθεσε ο γάλλος ερευνητής.

Νέοι, μικροί και ευάλωτοι

Το κύμα χρεοκοπιών στη Γαλλία σαρώνει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, όσες απασχολούν από 10 έως 49 εργαζομένους. Στην κατηγορία αυτή τα «κανόνια» αυξήθηκαν κατά 56% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, σαρώνει τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, όσες συστάθηκαν την τελευταία πενταετία. Σχεδόν οι μισές χρεοκοπίες αφορούν την κατηγορία αυτή, ενώ το 20% του συνόλου των χρεοκοπιών αφορά εταιρείες που ιδρύθηκαν την τελευταία τριετία.

«Ασφαλώς η εκτίναξη του αριθμού των χρεοκοπιών δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον εκρηκτικό ρυθμό δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, που πέρυσι έφθασαν το 1 εκατομμύριο στη Γαλλία», σημειώνουν οι ειδικοί της Altares.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι πλέον ευάλωτες στις αλλεπάλληλες κρίσεις επιχειρήσεις, αυτοί είναι η εστίαση, το λιανικό εμπόριο και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως είναι για παράδειγμα τα κομμωτήρια. Οι κλάδοι αυτοί παλεύουν από την αρχή της χρονιάς με τις πανδημικές φοβίες και με τις οικονομικές αβεβαιότητες που αναζωπύρωσε στην πελατεία τους η ακρίβεια. Πρόκειται άλλωστε για τους δύο παράγοντες που ευθύνονται για την υποτονική κατανάλωση στις αγορές όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και διεθνώς.

Η βαριά βιομηχανία επιδεικνύει για την ώρα αξιοσημείωτες αντοχές. Αλλά μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οι κίνδυνοι για αύξηση των χρεοκοπιών και στον ευρύτερο κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς «τα βιβλία παραγγελιών των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων δεν γεμίζουν εύκολα», όπως σημείωσε ο Τιερί Μιγιόν.

Περιμένουν φορολογική «χειρονομία»

Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον πολύ δύσκολα διλήμματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη να απορροφήσουν την εκτόξευση του λειτουργικού τους κόστους εξαιτίας κυρίως της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, όπως σημειώνει ο διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Rexecode Ντενί Φεράν. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, εκείνο που περιμένουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας είναι μια «χειρονομία» σε επίπεδο φορολόγησης, προσθέτει ο Φεράν.

Πάντως, χάρη στο πρόγραμμα αρωγής «με κάθε κόστος», που εφάρμοσαν ο Εμμανουέλ Μακρόν και οι κυβερνήσεις του, αποτράπηκαν περί τις 6.400 χρεοκοπίες επιχειρήσεων στη Γαλλία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Allianz Trade.

Σε κάθε περίπτωση οι χρεοκοπίες θα είναι εφέτος αυξημένες – αλλά όχι με το ρυθμό που αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, ο Τιερί Μιγιόν της Altares θεωρεί ότι το τρέχον έτος θα φθάσουν τις 35.000 από 28.400 που ήσαν πέρυσι, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα διαιωνιστεί».

Η Allianz Trade θεωρεί επίσης ως καθοριστικό παράγοντα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και προβλέπει για τη Γαλλία από 31.000 έως 39.000 χρεοκοπίες το 2022, «ανάλογα με την αυστηρότητα των κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία».

Πιο αισιόδοξοι οι Αμερικανοί

Πιο μακριά από τα πεδία των μαχών και λιγότερο εξαρτημένοι από τη Ρωσία, οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να επηρεάζονται πολύ από τον πόλεμο – τουλάχιστον σε επίπεδο ηθικού ή «καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», όπως θα λέγαμε με οικονομικούς όρους.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτισμική ροπή των Αμερικανών προς τον καταναλωτισμό και τη λαχτάρα τους να κερδίσουν το χαμένο έδαφος μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, οι αναλυτές της UBS αναθεώρησαν αισθητά την περυσινή πρόβλεψή τους για 80.000 χρεοκοπίες και τώρα προβλέπουν «μόνο» 40.000 με 50.000 «λουκέτα» για την επόμενη πενταετία.

Η εκτίμηση αυτή είναι το αποτέλεσμα μελέτης περίπου 880.000 επιχειρήσεων που παρακολουθεί η UBS στην αμερικανική αγορά. Και προϋπόθεση ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι 4% την επόμενη πενταετία.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου