Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Η διάσωση του αλεξιπτωτιστή των ειδικών δυνάμεων

 

Η σοκαριστική εικόνα, ενός αλεξιπτωτιστή, ελευθέρας πτώσεως να κρέμεται κάτω από ένα μεταγωγικό C-130 κόβει την ανάσα.

Η διάσωση του αλεξιπτωτιστή των ειδικών δυνάμεων | tovima.gr

Σήμερα θα σταθώ σε δύο αξιωματικούς αλεξιπτωτιστές των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχηγό ρίψεως και τον βοηθό αρχηγό που έσωσαν υπό εξαιρετικά δύσκολες και σπάνιες συνθήκες μια ζωή σε ύψος 5.000 ποδιών και πώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αλεξιπτωτιστής και αυτός, θα τους βραβεύσει. Η σοκαριστική εικόνα, ενός αλεξιπτωτιστή, ελευθέρας πτώσεως να κρέμεται κάτω από ένα μεταγωγικό C-130 κόβει την ανάσα. Πιο σοκαριστική ακόμα ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε ο συγκεκριμένος αλεξιπτωτιστής αλλά και οι δύο αξιωματικοί ρίψεως μέσα στο αεροπλάνο για να τον τραβήξουν έγκαιρα ώστε να μην υπάρξει τραγωδία. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι εάν δεν γινόταν άμεσα ο απεγκλωβισμός του αλεξιπτωτιστή, ώστε να πέσει κανονικά με το αλεξίπτωτό του κινδύνευαν όλοι. Εκείνη την ώρα μέσα στο C-130 υπήρχαν 40 αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων, που αποτελούν την αφρόκρεμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή:

Όλα ξεκίνησαν όταν το C-130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Όταν έφτασε στα 5.000 πόδια, άναψε πράσινο φως για τη ρίψη αλεξιπτωτιστών με στατικό ιμάντα. Ο πρώτος εκ των 40 αλεξιπτωτιστών έπεσε στο κενό από την πλαϊνή πόρτα του αεροσκάφους. Ωστόσο, ο ιμάντας δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο, με συνέπεια ο άντρας να μείνει κρεμασμένος στον αέρα, σε απόσταση 4,5 μέτρων από το αεροσκάφος, καθώς αυτό είναι το μήκος του ιμάντα. Ο αλεξιπτωτιστής δεν έχασε το θάρρος του και προσπάθησε να ξεμπλοκάρει το αλεξίπτωτο, ενώ τον κρατούσε ο κρίκος ασφαλείας που συνδέει τον ιμάντα με τον σάκο του αλεξίπτωτου. Τελικά, με αστραπιαίες κινήσεις, οι άλλοι αλεξιπτωτιστές που βρίσκονταν στο αεροπλάνο, τον τράβηξαν μέσα και απέτρεψαν τα χειρότερα.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:33

Τα λεπτά που πέρασαν ήταν συγκλονιστικά. Εάν δεν ήταν δυνατός ο απεγκλωβισμός του αλεξιπτωτιστή, τότε το αεροπλάνο θα έπαιρνε και άλλο ύψος και οι αξιωματικοί ρίψεως θα έκοβαν τον ιμάντα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι άλλοι αλεξιπτωτιστές και το πλήρωμα του στρατιωτικού αεροπλάνου. Ο αλεξιπτωτιστής τι θα γινόταν; Θα χρησιμοποιούσε το εφεδρικό του αλεξίπτωτο. Αυτός είναι ο λόγος, όπως μου εξήγησαν από το ΓΕΕΘΑ, που το αεροπλάνο παίρνει ύψος για να δώσει τη δυνατότητα στον αλεξιπτωτιστή να πέσει με το εφεδρικό του αλεξίπτωτο (που όλοι εύχονται να ανοίξει) από ένα συγκεκριμένο ύψος έως ότου προσγειωθεί στο έδαφος.

Η Μ. Παρασκευή της Μπούτσια και της Μαριούπολης

Εφέτος το Πάσχα στην Ουκρανία θα είναι αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους από τη βάρβαρη εισβολή των Ρώσων. Η Ανάσταση δεν θα γίνει τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου για ευνόητους λόγους ασφαλείας. Θα γίνει το πρωί της Κυριακής, ανήμερα το Πάσχα και όχι σε όλες τις εκκλησίες. Κυρίως θα γίνει στα παρεκκλήσια των εκκλησιών. Η περιφορά του Επιταφίου αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, θα είναι συγκλονιστική. Δεν θα γίνει στους δρόμους όπως άλλες χρονιές αλλά στα νεκροταφεία, Ο Εσταυρωμένος θα περάσει μέσα από φρεσκοσκαμμένα μνήματα Ουκρανών μαχητών, θα περάσει στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Μπούτσια μέσα από ομαδικούς τάφους που άνοιξαν εκεί οι εισβολείς όταν ισοπέδωσαν την πόλη και σκόρπισαν τους νεκρούς στους δρόμους..

Στο Κίεβο, στην εκκλησία Αγίου Ανδρέα, με τους επιβλητικούς γαλάζιους τρούλους ο παπάς γνωρίζει ελληνικά. Ίσως ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» και στα ελληνικά, για τους Έλληνες δημοσιογράφους- πολεμικούς ανταποκριτές που θα εκκλησιασθούν εκεί. Θα ψάλλει όμως το «Χριστός Ανέστη» σε ένα παρεκκλήσι, στην καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Θα λειτουργήσει άφοβος ,προσηλωμένος στο καθήκον του , στην κορυφαία αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης. Την Μεγάλη Παρασκευή, μου λέει η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη, η σκέψη όλων των Ουκρανών θα είναι στραμμένη στην Μπούτσια, με τους ομαδικούς τάφους. Ίσως ανάμεσα στους πιστούς που θα παρακολουθήσουν τις αναστάσιμες λειτουργίες να είναι και μερικοί από τους δεκάδες αμάχους που επιβιβάστηκαν την Μ. Τετάρτη μια μικρή πομπή λεωφορείων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, η οποία στη συνέχεια αναχώρησε από ένα προγραμματισμένο σημείο εκκένωσης για εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Γιατί πήγε τόσο πρωί στην Βαρβάκειο ο Άδωνις;

Ήταν 8.30 το πρωί της Μ. Τετάρτης όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης αποφάσισε να επισκεφθεί την Βαρβάκειο. Προτίμησε, μου είπε, αυτήν την συγκεκριμένη ώρα που δεν είχε κόσμο γιατί φοβόταν μήπως κάποιος ή κάποιοι τον αποδοκίμαζαν. Να σκεφτείτε ούτε κάμερες ζήτησε κάτι που σημαίνει ότι για να μην ζητήσει κάμερα ο Άδωνις όντως περίμενε εκπλήξεις. Σου λέει με τόση ακρίβεια που υπάρχει, μην έχω και τις κάμερες να καταγράφουν τις όποιες διαμαρτυρίες. Έλα όμως που υπήρχε μια κάμερα εκεί (η οποία κατά σύμπτωση, ή εάν θέλετε κατά μεγάλη σύμπτωση) βρισκόταν στον αέρα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Όταν ο υπουργός ρωτήθηκε γιατί δεν φώναξε και άλλα κανάλια, απάντησε πως δεν φώναξε κανένα κανάλι, «απλώς ο Αντένα έχει μόνιμη κάμερα στην Βαρβάκειο», είπε..

Πήγε λοιπόν, με μόνον μια κάμερα να τον ακολουθεί στην Βαρβάκειο και έγινε το έλα να δεις. Αλλά ας αφήσω τον Άδωνη να περιγράψει πως ο κόσμος, όπως έλεγε, τον επιδοκίμασε. Ούτε αποδοκιμασίες, έλεγε ούτε τίποτα. Αντιθέτως: «Άλλοι ήθελαν να μου χαρίσουν αρνί. Εξυπακούεται ότι δεν δέχτηκα. Άλλοι έκαναν επίθεση εναντίον του Τσίπρα, ορισμένοι με αγκάλιασαν, υπήρξαν μερικοί που μου είπαν να δώσω χαιρετισμούς στη γυναίκα μου και ένας- δυο μου είπαν πως η γυναίκα μου, Ευγενία Μανωλίδου χόρεψε θαυμάσια στο Dancing with Stars«.. Αυτές τις εντυπώσεις, έλεγε, αποκόμισε ο Άδωνις από την Βαρβάκειο και σας τις μετέφερα όπως ακριβώς μου τις είπε (και αμαρτία ουκ έχω). Να συμπληρώσω απλώς ότι μετά την Βαρβάκειο πήγε και στην Ιχθυόσκαλα, αλλά εκεί κανένα κανάλι δεν είχε μόνιμη κάμερα.

Οι κυρίες με το μαύρα τζιπ και τα 12ποντα

Είπα Βαρβάκειο και ξέρετε τι θυμήθηκα τούτες τις μέρες; Τις ωραίες κυρίες με τα 12ποντα, με τα μαύρα τζιπ και τα φιμέ τζάμια που εμφανίζονταν ξαφνικά Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη στην Βαρβάκειο. Αγόραζαν μεγάλες ποσότητες αρνάκια και κατσίκια (καθώς και συκωταριές), πλήρωναν cash και ν συνεχεία τα χάριζαν απλόχερα σε άπορες κυρίες. Η φήμη τους έφθασε ως το Λονδίνο και οι αγγλικές εφημερίδες έγραψαν την είδηση. Με την εμφάνιση όμως των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης οι κυρίες με τα 12ποντα στην Βαρβάκειο εξαφανίστηκαν. Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια για να παραδεχθούν οι υπεύθυνοι της Βαρβακείου ότι όλα αυτά ήταν ένα καλοστημένο διαφημιστικό κόλπο για προσελκύσουν κόσμο στις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

Αφαίρεσαν το επίτιμος διδάκτορας από τον Πούτιν

Στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μετά από ομόφωνη απόφαση όπως αναφέρει το kalamatatimes. Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετά από πρωτοβουλία του πρώην πρύτανη και υπουργού Θεόδωρου Παπαθεοδώρου έλαβε αυτή την απόφαση, παίρνοντας έτσι πίσω την απονομή του σχετικού τίτλου που είχε αποδοθεί στον Ρώσο πρόεδρο το 2018, από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαθεοδώρου, συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση στη συλλογή υπογραφών, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι 500 υπογραφές συλλέχθηκαν στον ισότοπο secure.avaaz.org.

Ο Πούτιν είναι επίσης και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν ρώτησαν εάν σκοπεύουν να του αφαιρέσουν τον τίτλο, η απάντηση που μου δόθηκε ήταν ότι οι τίτλοι δίνονται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για συγκεκριμένο λόγο και δεν αφαιρούνται. Εκτός εάν προκύψουν πιο ψύχραιμες σκέψεις, θα πρόσθετα.

Στην Κύπρο αφαιρούν υπηκοότητες από τους Ρώσους

Το Κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας αποστέρησης της Κυπριακής υπηκοότητας από 4 Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, λόγω των σχέσεων τους με το Κρεμλίνο. Η απόφαση καλύπτει και τις συζύγους και τα παιδιά τους. Πριν λίγες μέρες είχε αποφασιστεί η αφαίρεση της κυπριακής υπηκοότητας σε ακόμη 4 Ρώσους και 17 παιδιά και συζύγους. Η Κύπρος αντιμετωπίζει διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις κυπροποιήσεις έναντι επενδύσεων με αποτέλεσμα χιλιάδες Ρώσοι και πολίτες άλλων χωρών να καταστούν Ευρωπαίοι πολίτες.

«Οι Έλληνες» του Στουρνάρα πήγαν Σύρο

Στη Σύρο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μαζί με το νέο απόκτημα για το οποίο δηλώνει υπερήφανος. Πρόκειται για το βιβλίο του Rederick Beaton «The Greeks». Καταπληκτικό βιβλίο μου λέει ο κ. Στουρνάρας και το συνιστά να το διαβάσουν όλοι. Τώρα εάν ρωτάτε ποιος είναι ο συγγραφέας σας πληροφορώ ότι είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, διετέλεσε καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας της έδρας «Αδαμάντιος Κοραής» στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τι σχέση έχει με τον Τράπεζα της Ελλάδος; Τον προσκάλεσαν πριν από λίγες ημέρες και έκανε μια ομιλία για την ελληνική επανάσταση.

Το ελληνικό Πάσχα των παιδιών από την Ουκρανία

Το Πάσχα των παιδιών από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στη Δομή Ελευσίνας θα είναι εφέτος ξεχωριστό. Πρόκειται για παιδιά που οι γονείς τους βρίσκονται στον πόλεμο, για μητέρες που οι σύζυγοί τους πολεμούν τον εισβολέα και η σκέψη της πολιτείας είναι κοντά τους. Έχει διασκευαστεί πλήρως και έχουν δοθεί κομπιούτερς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών. Έχει δημιουργηθεί νηπιαγωγείο. Έχουν ρυθμιστεί από την διοικητήρια Δέσποινα Μπάχα τα θέματα εκκλησιασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας. Υπό την επίβλεψη της αρμόδιας για την ένταξη υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη η οποία επισκέφθηκε τη δομή με τον γενικό γραμματέα υποδοχής Μάνο Λογοθέτη και την πρόξενο της Ουκρανίας Άννα Τισένκο. Τα παιδιά έβαψαν αβγά, έφτιαξαν χειροποίητες λαμπάδες και πασχαλινές κάρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου