Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΝΑΤΟ: Άμεσα αίτημα ένταξης από Σουηδία και Φινλανδία

 Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2022

Η Σουηδία και η Φινλανδία ενδέχεται να υποβάλουν αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ σχεδόν ταυτόχρονα, σύμφωνα με δήλωση του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

ΝΑΤΟ: Άμεσα αίτημα ένταξης από Σουηδία και Φινλανδία

ΕΛΣΙΝΚΙ. Η Σουηδία και η Φινλανδία ενδέχεται να υποβάλουν αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ σχεδόν ταυτόχρονα, σύμφωνα με δήλωση του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο. Το ακανθώδες θέμα της εγκατάλειψης της ουδετερότητας των δύο βόρειων χωρών βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές των δύο κοινοβουλίων.

«Τώρα που η Σουηδία αποφάσισε να επισπεύσει κάπως τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες υπάρχει περίπτωση οι αποφάσεις σχετικά με την ένταξη, αν ληφθούν, να ληφθούν την ίδια ημέρα ή εντός της ίδιας εβδομάδας», είπε o Χααβίστο. «Αυτό θα ήταν χρήσιμο». Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα για τις δύο χώρες, με το 57% των Σουηδών και το 68% των Φινλανδών να τάσσεται πλέον υπέρ της προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, που μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χλμ. με τη Φινλανδία, κάνει λόγο για ενέργεια που θα προξενήσει αποσταθεροποίηση, ενώ έχει προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι αν δεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ρωσικά πυρηνικά όπλα και υπερηχητικοί πύραυλοι θα αναπτυχθούν στον ρωσικό θύλακο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική.

Δέσμευση στήριξης

Από κοινού ετοιμάζονται να χτυπήσουν την πόρτα του ΝΑΤΟ για ένταξη, ενδεχομένως και μέσα στον Μάιο.

Σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα Ιταλέχτι, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν γύρω στις 16 Μαΐου και θα ανακοινώσουν δημοσίως την πρόθεσή τους για ένταξη στη Συμμαχία. Η σουηδική Αφτονμπλάντετ, επικαλούμενη σουηδικές κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν υποσχεθεί πολιτική στήριξη, εκτεταμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και αυξημένη παρουσία αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στη Σουηδία, όσο διαρκεί η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Για τις χώρες εκτός ΝΑΤΟ δεν ισχύει το άρθρο 5 περί συλλογικής ασφάλειας και η ανησυχία της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι είναι μήπως εκδηλωθούν ρωσικές ενέργειες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους, με στόχο να αποτραπεί η ένταξη.

Τη Δευτέρα, τρία πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ έφθασαν στο λιμάνι Τούρκου της νότιας Φινλανδίας για κοινές ασκήσεις με το φινλανδικό ναυτικό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου