Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Κατά 8,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος ρυθμός από το 1981

  Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («ΝΥΤ») – Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,5% έως τον Μάρτιο, τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού από το 1981, ωθούμενο από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και τα υψηλότερα ενοίκια – δαπάνες που αυξάνουν τους προϋπολογισμούς και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ενα σημαντικό κομμάτι της έκρηξης του πληθωρισμού τον Μάρτιο προήλθε επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε πολύ τις τιμές των καυσίμων τον περασμένο μήνα, με τον μέσο όρο των ΗΠΑ για ένα γαλόνι κανονικού φυσικού αερίου να κορυφώνεται στα 4,33 δολάρια στις 11 Μαρτίου.

Αλλά το φυσικό αέριο δεν είναι όλη η ιστορία. Αφαιρώντας τα ασταθή καύσιμα και τρόφιμα, οι λεγόμενες βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 6,5% έως τον Μάρτιο, από 6,4% το έτος έως τον Φεβρουάριο, επίσης με γρήγορο ρυθμό. Ωστόσο, ο βασικός δείκτης πρόσφερε μια αναλαμπή καλών ειδήσεων: ο βασικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λίγο σε μηνιαία βάση, αυξανόμενος κατά 0,3% από τον Φεβρουάριο.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι αυξήσεις των τιμών θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, εν μέρει επειδή οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί κάπως – ένα γαλόνι κόστιζε 4,10 δολάρια την Τρίτη, σύμφωνα με το «AAA». Οι ερευνητές περίμεναν ότι οι καταναλωτές θα σταματήσουν να αγοράζουν τόσα πολλά αγαθά, όπως αυτοκίνητα και συσκευές, δυνητικά μειώνοντας την πίεση από τις υπερφορτωμένες αλυσίδες εφοδιασμού και επιτρέποντας τη μείωση των τιμών αυτών των προϊόντων.

Δεδομένης της αύξησης των τιμών της βενζίνης τον Μάρτιο, «αυτά τα νούμερα είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν κάτι σαν κορύφωση», δήλωσε ο Γκρέγκορι Ντάκο, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων στρατηγικής της Ernst & Young, EY-Parthenon. Ωστόσο, είπε, θα είναι κρίσιμο να παρακολουθήσουμε εάν οι βασικοί αριθμοί επιβραδύνονται σε μηνιαία βάση αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε άβολα υψηλά επίπεδα.

Οι μισθοί αυξάνονται κατακόρυφα, αυξάνοντας το κόστος για τους εργοδότες και δυνητικά ωθώντας τους να αυξήσουν τις τιμές. Το κόστος στέγασης εκτινάσσεται. Ενα ξέσπασμα του κορωνοϊού κλείνει πόλεις και διακόπτει την παραγωγή στην Κίνα, και ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει μια τεράστια δόση αβεβαιότητας σχετικά με τις τιμές των εμπορευμάτων και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ετσι, ένα έτος ραγδαίου πληθωρισμού ώθησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να στραφεί από την προστασία της οικονομίας στη γρήγορη απόσυρση της στήριξης από αυτήν.

Εθνικός Κηρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου