Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Έλληνες και κινέζοι μονοπωλούν τις second hand αγορές πλοίων στα bulkers

 Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, 2021

Ελλάδα και Κίνα είναι άλλωστε οι δυο μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις τον πλανήτη



Ένα στα δυο πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που άλλαξαν χέρια μέχρις στιγμής το τρέχον έτος κατέληξαν σε ελληνικά η κινεζικά ναυτιλιακά συμφέροντα.

Έλληνες και Κινέζοι πλοιοκτήτες μονοπωλούν  τις αγοραπωλησίες Bulkers με τους έλληνες να προηγούνται (σε αξία επένδυσης) και τους κινέζους να ακολουθούν. Ελλάδα και Κίνα είναι άλλωστε οι δυο μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις τον πλανήτη με την Ελληνόκτητη ναυτιλία να αποτελεί το 17% της παγκόσμιας (σε όρους gt) και τους Κινέζους να ακολουθούν με 15%. Η Κίνα βέβαια έχει 1,4 δις. κατοίκους και η Ελλάδα μόλις 10 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 1.716 μεταχειρισμένα (second hand) πλοία όλων των κατηγοριών εκ των οποίων τα μισά σχεδόν, 824 ήταν bulkers. Από τα 824 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τα 207 κατέληξαν σε έλληνες και τα 214 σε κινέζους. Οι έλληνες επένδυσαν 3,6 δις. δολ για την αγορά αυτών των πλοίων και οι κινέζοι πλοιοκτήτες 2,9 δις. δολ που σημαίνει ότι αγόρασαν μικρότερα και γηραιότερα πλοία από τους έλληνες.

Αυτή η «κόντρα» μεταξύ ελλήνων και κινέζων στα bulkers εκφράζεται και στις υπόλοιπες  κατηγορίες πλοίων αφού οι δυο εθνικότητeς είναι οι πιο δραστήριες στις αγοραπωλησίες. Στο σύνολο όμως όλων των κατηγοριών οι έλληνες προηγούνται. Έτσι από τα 1.716 πλοία που άλλαξαν χέρια μέχρι τώρα, το 2021, τα 330 κατέληξαν σε ελληνικά συμφέροντα και τα 302 σε κινεζικά. Οι Έλληνες επένδυσαν 6,5 δις. δολ και οι κινέζοι 4,24 δις. δολ  Εκτός από τα 207 bulkers οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν μεταξύ άλλων και 82 δεξαμενόπλοια και 28 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Οι Κινέζοι εκτός από τα 214 bulkers αγόρασαν μεταξύ άλλων, 56 δεξαμενόπλοια και μόλις πέντε containerships.

Τέλος να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για τα bulkers είναι έντονο λόγω των θετικών προσδοκιών που έχουν οι πλοιοκτήτες για την αγορά καθώς αναμένουν άνοδο της ζήτησης σε σιδηρομετάλλευμα, λόγω της υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η τάση αυξημένων αγοραπωλησιών σε bulkers είχε καταγραφεί και το 2020 σε αντίθεση με το 2019 όταν bulkers και δεξαμενόπλοια «διαγκωνίσθηκαν» για την «κορυφή καθώς σε ένα σύνολο 1.395 πλοίων που μεταβιβάσθηκαν 518 ήταν Bulkers και 501 δεξαμενόπλοια.  Ο παγκόσμιος στόλος bulkers αποτελεί το 43% του παγκοσμίου στόλου που αποτελείται από 95.000 πλοία άνω των 100 gt και τα δεξαμενόπλοια αποτελούν το 29% του παγκοσμίου στόλου.

Ο.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου