Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η Ομογένεια της Βοστώνης τίμησε τον «Εθνικό Κήρυκα»

Toυ Θεόδωρου Καλμούκου

DEIPNO 10
DEIPNO 9Το δείπνο έγινε στο ξενοδοχείο «Revere» της Βοστώνης και ήταν γιορτή, τιμή και δόξα για την Ομογένεια και την Ελλάδα. Ξεκίνησε με τη θεαματική και καμαρωτή είσοδο στην αίθουσα του τμήματος των ομογενών ευζώνων, με προσευχή που ανέπεμψε ο π. Νικόλαος Πελεκούδας ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ Μασαχουσέτης και την απόδοση των εθνικών ύμνων Αμερικής και Ελλάδος από την Ελένη Σταμούλη.ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας τίμησε τον «Εθνικό Κήρυκα» για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων αδιάλειπτης έκδοσης, το βράδυ του Σαββάτου 25 Απριλίου, στο επίσημο δείπνο της για την 21η παρέλαση για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος. Την τιμητική βράβευση παρέλαβε ο διευθυντής – εκδότης του «Ε.Κ.» Αντώνης Η. Διαματάρης, ο οποίος παρευρέθηκε με την σύζυγό του Λίτσα, τόσο στο δείπνο όσο και στις υπόλοιπες τριήμερες εκδηλώσεις. Επίσης, τιμήθηκε και ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Μπρους Ταρ για τις πολύχρονες υπηρεσίες του στην Ομογένεια και την ετήσια διοργάνωση της εκδήλωσης στο κυβερνείο για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος.
DEIPNO 11Το δείπνο στο οποίο παρακάθισαν πάνω από 350 προσκεκλημένοι, σημειώνοντας ολοσχερή πληρότητα τίμησε με την παρουσία του ο κομίσιονερ της Αστυνομίας της Μασαχουσέτης Γουίλιαμ Εβανς, φίλος της Ομογένειας της Μασαχουσέτης.
Την παράσταση έκλεψε ο Αφροαμερικανός δημοτικός σύμβουλος Τίτο Τζάκσον, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Μάρτι Γουόλς όταν ξεκίνησε την ομιλία του στην ελληνική γλώσσα με την ιαχή «Ζήτω η Ελλάδα» και τον χαιρετισμό της Αναστάσιμης περιόδου που διερχόμαστε «Χριστός Ανέστη». Επλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας της Βοστώνης και αναφέρθηκε με λόγια φιλοφρόνησης για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Τόνισε ότι «συμμετέχω με χαρά και συγκίνηση στην απελευθέρωση της Ελλάδας διότι γνωρίζω τι σημαίνει μία τέτοια επέτειος διότι γνωρίζω από σκλαβιά».
DEIPNO 8Απονεμήθηκαν πέντε υποτροφίες σε παιδιά της Ομογένειας αμφοτέρων των φύλων, τα οποία είτε ήδη σπουδάζουν σε κολέγια και πανεπιστήμια, είτε θα εισαχθούν τον Σεπτέμβριο. Οι υποτροφίες έχουν ως εξής: Την υποτροφία της Ομοσπονδίας εις μνήμη του αειμνήστου προέδρου της Ιωάννη Ράμμου έλαβε η Μαγδαληνή Σταθά, του επίσης αείμνηστου προέδρου της ιατρού Κωνσταντίνου Χιονίδη ο Αλέξανδρος Καυκάς. Τις δύο υποτροφίες του επιχειρηματία Χάρη Κατή έλαβαν ο Δημοσθένης Κατσαρός και η Σουζάν Κούρτη και την υποτροφία του «Εθνικού Κήρυκα» η Ελένη Στεφανοπούλου.
Με την προτροπή του προέδρου της Ομοσπονδίας οι συνδαιτυμόνες τίμησαν με ενός λεπτού σιγή τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, για τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκδημία του στις 10 Απριλίου του 2005, λίγα λεπτά μετά την περάτωση των παρελάσεων της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και για τη μνήμη των προέδρων της Ομοσπονδίας Ιωάννη Ράμμου και Κωνσταντίνου Χιονίδη.
DEIPNO 7Το πρόγραμμα του δείπνου παρουσίασε η Κατερίνα Θανασούλα-Παπαδοπούλου.
Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα ο εκδότης-διευθυντής του «Ε.Κ.» Αντώνης Η. Διαματάρης ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, πως «ευχαριστώ θερμά τον φίλο κ. Βασίλη Καυκά πρόεδρο της Ομοσπονδίας, και τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, για τη μεγάλη τιμή που κάνουν απόψε, στον ‘Εθνικό Κήρυκα’, τη μόνη ημερήσια ελληνόγλωσση εφημερίδα στις ΗΠΑ, τη φωνή και τη συνείδηση της Ομογένειας. Σας συγχαίρω για το έργο σας που το κάνετε με ενθουσιασμό και πάνω και από όλα με σκοπό, κι αυτό σας τιμά ιδιαίτερα».
Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως «απόψε δεν τιμάται μόνο ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ για το θαύμα της 100ής επετείου του. Μαζί του γιορτάζει και όλη η Ομογένεια, που έκανε δυνατό αυτό το θαύμα. Η Ομογένειά μας που χέρι – χέρι με τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ αγωνίζεται για 4 γενιές τώρα, σε μια απίστευτα φιλόξενη χώρα να μην προδώσει το αίμα και το δάκρυ των πρωτοπόρων της, να ενσωματωθεί ΝΑΙ, αλλά μην αφομοιωθεί, να μην χάσει, τη γλώσσα της, την Ιστορία, τις παραδόσεις, την κουλτούρα της. Αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα της αποψινής τιμής στον ‘Εθνικό Κήρυκα’».
DEIPNO 5Ο κ. Διαματάρης ανέφερε ακόμα πως «στέκομαι εδώ πατώντας στους ώμους όλων όσων προηγήθηκαν από μένα, εκδοτών και συνεργατών. Στέκομαι στους ώμους της οικογένειάς μου που με στηρίζει και που έκανε το πάθος μου για την εφημερίδα και δικό τους. Εκφράζω την αγάπη μου στην σύζυγό μου Λίτσα, στα παιδιά μου, στους γονείς μου και στην αδελφή μου την Βέτα, ό,τι κι αν πω είναι λίγο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συνδρομητές, τους διαφημιζόμενους, τους υποστηρικτές μας, που μας κάνατε αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας, που μας δίνετε τα υλικά μέσα και την ηθική δύναμη να συνεχίζουμε να εκτελούμε την αποστολή μας. Θέλω όμως να αποτιμήσω φόρο αγάπης και τιμής απόψε στον στενό μου φίλο και πολύτιμο συνεργάτη μου τον δικό σας τον Θεόδωρο Καλμούκο για την ανεκτίμητη προσφορά του στην εφημερίδα και στην Ομογένεια για δεκαετίες. Είμαι πάρα πολύ τυχερός που έχω φίλους και συνεργάτες σαν τον Θεόδωρο.
Επιτρέψτε μου να πω ότι είσθε και σεις τυχεροί που είναι κοντά σας, τρέχει παντού και καλύπτει με αγάπη τις χαρές και τις λύπες σας και μεταδίδει τα θέματά σας σε κάθε γωνιά της Αμερικής και τώρα μέσω του Διαδικτύου και σ’ όλο τον Κόσμο. Η προσφορά στην κάλυψη και την ανάλυση των εκκλησιαστικών μας θεμάτων είναι πραγματικά τεράστιας, μα τεράστιας σημασίας. Ενα θερμό χειροκρότημα λοιπόν στον Θεόδωρο, στην Αγγελική (σύζυγος) και στην Ελένη (κόρη τους) διότι χωρίς την Αγγελική και την Ελένη δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που κάνει».
DEIPNO 12Ο κ. Διαματάρης είπε ακόμα, πως «κλείνω με τους στίχους του ομογενή ποιητή Πολ Νορ, που αποτελούν τον καλύτερο ύμνο σε όλους τους πρώην εκδότες και συνεργάτες αυτής της ιστορικής εφημερίδας, αλλά και το μεγαλύτερο ευχαριστώ, σε κάθε ομογενή αναγνώστη και υποστηρικτή αυτής της εφημερίδας:
‘Θα ζούνε όσο θα ζούμε,
και την μνήμη τους
μ’ αγάπη θα τιμούμε
κι ειλικρίνεια.
Κι αν ίσως δεν εστάθηκεν η φήμη τους
μήτε παγκόσμια,
μήτε πανελλήνια,
κι ούτε ποτέ ανδριάντα
θα τους στήσουνε,
κι αν ζήσανε χωρίς φιλοδοξία,
το πως ποτέ δε θα τους λησμονήσουμε
θα ‘ναι γι’ αυτούς σα μια μικρή αθανασία…».
Η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά στον χαιρετισμό της, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε πως «ο πρώτος λόγος που γιορτάζουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 είναι καθαρά ιστορικός. Εχει να κάνει δηλαδή με το παρελθόν, με την ιστορία μας. Αλλωστε «Λαός που ξεχνάει την Ιστορία του δεν έχει μέλλον». Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, μετά από 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς. Η ημέρα αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή για το Ελληνικό έθνος, καθώς οδήγησε στην απελευθέρωση του Γένους των Ελλήνων και την ίδρυση του νεώτερου Ελληνικού Κράτους, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, τη συνέχιση της πολύχρονης Ιστορίας του. Με απλά λόγια δεν θα υπήρχε σύγχρονο ελληνικό κράτος χωρίς την Επανάσταση του ‘21».
DEIPNO 3Η κ. Καναρά σημείωσε ακόμα πως «ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το μέλλον ή αλλιώς με τα διαχρονικά μηνύματα της επετείου. Διότι όπως διάβασα πρόσφατα σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της καθηγήτριας του ΑΠΘ κας Βαλαλά, μολονότι η πρώτη διάσταση, αυτή δηλαδή του παρελθόντος, είναι εξαιρετικά σημαντική, αν μείνουμε σε αυτή, φτωχαίνουμε τον εορτασμό, τον περιορίζουμε, με ακραία συνέπεια να μένουν αδιάφοροι εκείνοι οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ιστορικό παρελθόν, δεν έχουν ούτε βιωματική αλλά ούτε ακαδημαϊκή γνώση.
DEIPNO 1Η ίδια η παράδοση μας στρέφει και αυτή στο μέλλον. Η παράδοση αφορά τις επερχόμενες γενιές. Δεν παραδίδουμε σε όσους πέρασαν αλλά σε όσους έρχονται. Γι’ αυτό η εθνική επέτειος είναι αυτή που παραδίδει στους νέους το νόημα του συμβολισμού της».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς στον χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε πως «η Ελλάδα σήμερα περνά μία δύσκολη οικονομική κατάσταση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ομως έχομε μία ταυτότητα η οποία δεν είναι κομματική, δεν είναι ομάδας ποδοσφαίρου, λέγεται ελληνική ταυτότητα και την έχομε στην καρδιά μας. Μας αγνοούν πολλές φορές από την Ελλάδα, όπως μας αγνόησαν και τώρα στην παρέλαση αυτή. Είναι τιμή μας που είναι εδώ η γενική πρόξενος αλλά θα έπρεπε να έλθει και κάποιος από την Ελλάδα κι όχι μόνο να πηγαίνουν στην Ελλάδα κ.λπ. Πρέπει όμως εμείς άσχετα με κάθε παράπονο που μπορεί να έχομε για την μητέρα πατρίδα να είμαστε πάντοτε στο πλευρό της».

DEIPNO 2Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «δεν διεκδικούμε τίποτε. Τα μνημεία των παππούδων, των γιαγιάδων μας είναι εκεί και πιθανόν να τα πάρουν κι αυτά κάποιοι, ντροπή τους. Αλλά εμείς σαν Ελληνες και Ελληνίδες πρέπει να κρατάμε μπροστά πάντοτε τη σημαία του Ελληνισμού. Πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τη γλώσσα, τη θρησκεία μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, είναι χρέος μας».
Ακλούθησε λαχειοφόρος και χορός με την ορχήστρα «Τα Δειλινά».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου