Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Εισαγγελική πρόταση για επικύρωση των ποινών Καφύρα και Χρονόπουλου για τις φονικές πυρκαγιές

Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2015

Να επικυρωθούν οι ποινές που επιβλήθηκαν το περασμένο έτος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ηλείας στον πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα  και στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο. (σχετικό ρεπορτάζ)
Αυτό πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου  Θεοφανία Κοντοθανάση.
Ειδικότερα, με την υπ΄  αριθμ. 1254/2014 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ηλείας καταδικάστηκαν οι Χαράλαμπος Καφύρας,   Πανταζής Χρονόπουλος και ο πυροφύλακας Παναγιώτης Τσούρας σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας.
Οι ποινές στον νομάρχη και τον πυροφύλακα επιβλήθηκαν με 3ετή αναστολή, ενώ στον δήμαρχο της Ζαχάρως ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και η εξαγορά της ποινής έγινε σε 24 δόσεις, με  καταβολή της πρώτης  δόσης την  1η  Ιανουαρίου 2015.
Οι τρεις καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων  και έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη μέτρων  αποφυγής πυρκαγιάς μετά από σχετική ειδοποίηση  της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο  πυρκαγιάς.
Οι τοπικές αρχές είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, να έχουν σε ετοιμότητα τα πυροσβεστικά  οχήματα, υδροφόρες,  σκαπτικά μηχανήματα, να είχαν προβεί σε  διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κ.λπ.
Όμως,  παρά την σχετική ειδοποίηση δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά  στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως.
Η πυρκαγιά ξέσπασε από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου και λόγω των ελλείψεως των αναγκαίων μέτρων, έλαβε τεράστιες, ανεξέλικτες και καταστροφικές διαστάσεις.
Σχετική μηνυτήρια αναφορά είχε καταθέσει αλλοδαπός ο οποίος είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Τα εγκαύματα   είχαν δημιουργήσει δυσκολία στην κινητικότητα του αλλοδαπού.
Οι Χαράλαμπος Καφύρας και  Πανταζής Χρονόπουλος άσκησαν αναίρεση  κατά τις καταδικαστικής εφετειακής απόφασης στον Άρειο Πάγο, αλλά η κυρία Κοντοθανάση πρότεινε την απόρριψή της.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου