Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα – Στέλνει διαπραγματευτές στη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρία

 Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χαμάς πως αποδέχεται την πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, ενώ ανακοινώθηκε πως θα σταλεί αντιπροσωπία για διαπραγματεύσεις

Στοχευμένες επιθέσεις κατά της Χαμάς στην ανατολική Ράφα πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως το Πολεμικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση ομήρων.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, σημειώνεται πως αν και η πρόταση εκεχειρίας που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ισραήλ, θα σταλεί αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

«Ναι» της Χαμάς στην πρόταση Αιγύπτου – Κατάρ

Προηγουμένως, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται σχέδιο – πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έλαβε από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευτεί υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν την απάντηση της Χαμάς και θα τη συζητήσουν με τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και εργάζεται για το ζήτημα», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση της Χαμάς ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τμημάτων της Ράφα, της πόλης στο νότιο άκρο της Γάζας, η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για το ήμισυ περίπου των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θυλάκου.

Αυτό φάνηκε να σηματοδοτεί ότι μία επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρούσε, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να την αποφύγει.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το σχέδιο συμφωνίας που αποδέχθηκε η Χαμάς βασίζεται στην τελευταία πρόταση που είχε καταθέσει το Ισραήλ στις 27 Απριλίου χωρίς αλλαγές στα βασικά της σημεία.

Αναλυτικά, η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, όπως δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ταχέρ Αλ Νονό.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για συμφωνία σε τρία στάδια, κάθε ένα από τα οποία θα είναι διάρκειας 42 ημερών.

Ο Κχαλίλ Αλ Χαγιά δήλωσε επίσης ότι το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι παρακολουθεί στενά τις θετικές εξελίξεις των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη «συνολικής εκεχειρίας».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου