Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Αντιδράσεις στην καταδικαστική απόφαση για τον Τραμπ

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμεσες υπήρξαν οι αντιδράσεις Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων και υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τη γνωστοποίηση της καταδικαστικής απόφασης των ενόρκων για τις 34 κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές αντέδρασαν άμεσα εξοργισμένοι, καθώς οι ένορκοι της Νέας Υόρκης καταδίκασαν τον πρώην πρόεδρο για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων με σκοπό να επηρεάσει τις εκλογές του 2016, εκφράζοντας σχεδόν ομόφωνα την αμφισβήτηση της νομιμότητας της δίκης και του τρόπου διεξαγωγής της.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον (Mike Johnson) δήλωσε ότι πρόκειται για μια «επαίσχυντη ημέρα στην αμερικανική ιστορία» και ότι οι κατηγορίες ήταν «καθαρά πολιτικές». Ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζ. Ντι Βανς (J.D. Vance) δήλωσε ότι η ετυμηγορία ήταν «ντροπή για το δικαστικό σύστημα». Και ο βουλευτής της Λουιζιάνα Στιβ Σκαλίσι (Steve Scalise), το νούμερο 2 των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «μια ήττα για τους Αμερικανούς που πιστεύουν στο κρίσιμο νομικό δόγμα ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή».

Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανάγνωση της ετυμηγορίας, οι Ρεπουμπλικανοί που στο παρελθόν ήταν διχασμένοι ως προς την υποστήριξη του πιθανού υποψηφίου για την προεδρία ενώθηκαν επιτιθέμενοι στον δικαστή, στους ενόρκους και στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παρόλο που η καταδίκη έγινε με πολιτειακές κατηγορίες σε δικαστήριο του Μανχάταν.

Η σφοδρότητα της κατακραυγής ήταν αξιοσημείωτη. Μια μόνη ρεπουμπλικανική φωνή, ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν (Larry Hogan), υιοθέτησε αυτή την προσέγγιση, λέγοντας πριν από την ετυμηγορία ότι το κοινό θα πρέπει να «σεβαστεί την ετυμηγορία και τη νομική διαδικασία».

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ γέμισαν ιστότοπους που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικανό με εκκλήσεις για ταραχές, εξέγερση και βίαια αντίποινα. Κάποιοι ζήτησαν να γίνουν επιθέσεις εναντίον των ενόρκων, την εκτέλεση του δικαστή Χουάν Μέρτσαν ή κάλεσαν σε εμφύλιο πόλεμο και ένοπλη εξέγερση. «Κάποιος στη Νέα Υόρκη που δεν έχει τίποτα να χάσει πρέπει να κανονίσει τον Μέρτσαν», έγραψε ενδεικτικά ένας σχολιαστής στο Patriots.win.

Ο Λευκός Οίκος «σέβεται τον νόμο» και δεν θα κάνει «κανένα άλλο σχόλιο», περιορίστηκε να αναφέρει, από την άλλη, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», σχολίασε η ομάδα που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ελάχιστος έως μηδενικός ήταν ο διεθνής σχολιασμός της καταδικαστικής απόφασης κατά του Τραμπ. Οι μοναδικές διεθνείς αντιδράσεις, όλες προς υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, προέρχονται από το Κρεμλίνο, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και τον επικεφαλής της ακροδεξιάς ιταλικής Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Πηγές: «Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου