Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Οι Άρχοντες του Πατριαρχείου, τα τρία τάγματα και η εκπροσώπηση της Κρήτης

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

H ατζέντα της διεθνούς συνόδου και οι ισχυροί συμμετέχοντες

Διαπρεπείς προσωπικότητες απ’ όλον τον κόσμο, σε πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και πνευματικό επίπεδο, δίνουν το «παρών» στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Στο Συνέδριο (26-28 Μαϊου) συμμετέχουν Άρχοντες απ’ όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη η συμμετοχή του γνωστού δικηγόρου κ. Δημήτρη Μηλαθιανάκη, ο οποίος βρίσκεται στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου υπό την ιδιότητα του Άρχοντα Πρωτέκδικου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Όπως διαβάζουμε στο Βήμα, για  κάποιους το συνέδριο που ξεκινάει από τη Στοά του Αττάλου, στην σκιά της μετατροπής της Μονής της Χώρας  σε τζαμί, μπορεί να μοιάζει ως η συγκέντρωση μιας παγκόσμιας ελίτ δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών ή διανοούμενων ορθοδόξων, ωστόσο τα προβλήματα στα οποία πρέπει να εγκύψει είναι πολλά και σοβαρά. Οι χριστιανοί στο Ιράκ, στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο, στη Συρία επί χρόνια βρίσκονται εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων και εγκαταλείπουν τις εστίες τους, και ήδη ακόμα και στον τόπο που γεννήθηκε ο Χριστός, τη Βηθλεέμ, ο πληθυσμός έχει αλλοιωθεί και σε λίγα χρόνια η αντιστοιχία χριστιανών και μουσουλμάνων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου δεσπόζει το όνομα του πρώην υπουργού των Εξωτερικών και πρώην αρχηγού της CIA, Μάικ Πομπέο. Η τοποθέτηση του άλλοτε στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό επειδή ο κ. Πομπέο ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας την περίοδο κατά την οποία η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Τραπεζούντας μετατράπηκαν σε τζαμιά και οι αμερικανοί διπλωμάτες πραγματοποιούσαν απλώς «αυτοψίες» για το εάν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες. Την περίοδο εκείνη, οι όποιες πρωτοβουλίες ανελήφθησαν για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και μνημείων μόνο δυναμικές δεν φάνταζαν…

Τα τρία τάγματα

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν προσωπικότητες της Ορθοδοξίας από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης που αποτελούν μέλη των Ταγμάτων των Αρχόντων που διαθέτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ουσιαστικά πρόκειται για τρία τάγματα τα οποία είναι τα εξής: της Παναγίας Παμμακαρίστου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον κ. Θανάση Μαρτίνο, υπό την ηγεσία του οποίου η ανανέωση και η ανάληψη πρωτοβουλιών έχουν καταστήσει το Τάγμα αποτελεσματικό και καθοριστικό. Δικαστικές πρωτοβουλίες, στήριξη των σχολείων που σιγά-σιγά χάνουν τους μαθητές τους και ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου είναι μερικές από τις προσπάθειες του Τάγματος, τα μέλη του οποίου προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και την Αυστραλία. Ο θεσμός άρχισε να λειτουργεί από τον μεγάλο Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ στις αρχές του 1900 και ανασυστάθηκε από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Με την εντολή του Πατριάρχη Αθηναγόρα – πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής – στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος δημιούργησε το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα. Πρόκειται για το πολυπληθέστερο τάγμα και δεκάδες μέλη του ήδη ταξιδεύουν από τις ΗΠΑ για την Αθήνα. Επικεφαλής είναι ο γιατρός κ. Αντ. Λυμπεράκης, με συντονιστή πάντα τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο.

Η ισχυρή σφραγίδα των ομογενών θα υπογραμμιστεί και από τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες κυρίως για την προστασία του Πατριαρχείου από τις εχθρικές κινήσεις της Μόσχας, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν υπήρχαν σχέσεις συνεργασίας με το αντίστοιχο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Τα τελευταία χρόνια και η Αρχιεπισκοπή Καναδά δημιούργησε το δικό της τάγμα, αυτό του Αποστόλου Παύλου.

Η απουσία γυναικών

Δυστυχώς όμως από τα τάγματα αυτά απουσιάζουν οι γυναίκες-μέλη. Οι ελάχιστες που υπήρχαν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού έχουν φύγει από τη ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παλαιότερο μέλος της Αδελφότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μια εμβληματική μορφή: ο κ. Αριστείδης Πανώτης. Ο 93χρονος θεολόγος έγινε Άρχων από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα το 1964. «Το βάρος της ευθύνης να είσαι άρχων είναι τεράστιο. Στόχος είναι η προστασία της Ορθοδοξίας. Η προστασία των χριστιανών. Η στήριξη του Πατριάρχη» δηλώνει  ο κ. Πανώτης.

Cretalive News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου