Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Δύο παγίδες για τον Μητσοτάκη – Οι αριθμοί που ανησυχούν την κυβέρνηση

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Δημήτρης Χόνδρος

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis που δείχνουν ότι το βράδυ των εκλογών η κυβέρνηση δεν είναι απίθανο να βρεθεί αντιμέτωπη με εκπλήξεις - Τι προβληματίζει τον Μητσοτάκη

Ηδημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Mega ήλθε να επιβεβαιώσει αυτό που λέμε, «μεγάλη εικόνα». Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ τρέχουν, σε μια ακόμα εκλογική κούρσα, χωρίς αντίπαλο.

Η διαφορά που χωρίζει τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος από αυτά των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στην εκτίμηση ψήφου, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (15,7) και του ΠαΣοΚ (12,9) είναι μικρότερο από αυτό της ΝΔ (31,6). Ισοφαρίζεται, αν στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ προστεθεί και αυτό της Νέας Αριστεράς (3%).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ΝΔ αναμένεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να κάνει ένα ακόμα εκλογικό περίπατο. Αξίζει, όμως, να σταθούμε σε μια επισήμανση του Στράτου Φαναρά. Ότι υπάρχουν «δύο παγίδες» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο προσεχτικότερα παρατηρείς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τόσο αυτή η επισήμανση αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία.

Γιατί, εκτός των άλλων, εξηγεί το γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κοιμούνται (και καλά κάνουν) ήσυχοι. Ειδικά, όταν το ζητούμενο σε αυτή την εκλογική μάχη δεν είναι ο νικητής, αλλά το εύρος του σκορ.

Η δύναμη της ΝΔ είναι η αδυναμία της

Η πρώτη παγίδα για τη ΝΔ είναι η δύναμη της, η κυριαρχία της. Είναι, ταυτόχρονα και η αδυναμία της, η αχίλλειος πτέρνα της. Στις ευρωεκλογές, η ψήφος έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Είναι χαλαρή και αντικυβερνητική. Το εκλογικό σώμα δεν έχει αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. Το γεγονός αυτό βοηθά στην αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες και, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 66,3%.

Η εκλογική βάση της ΝΔ, λοιπόν, εμφανίζεται χαλαρή. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν βρήκε έδαφος το αρχικό δίλλημα που θέλησε να βάλει στο εκλογικό σώμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ότι στις εκλογές κρίνεται, ως ένα βαθμό, η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Στο ερώτημα αν το «όποιο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει προβλήματα» απαντά πως «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» το 68% όσων τοποθετούνται στην κεντροδεξιά και το 61% όσων τοποθετούνται στη δεξιά, τις βασικές δεξαμενές ψήφων της ΝΔ. Το ποσοστό αυτό στις τάξεις των ψηφοφόρων που τοποθετούνται στο κέντρο φτάνει το 74%.

«Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα»

Το γεγονός αυτό, δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο αποχής από τις κάλπες όσων ψήφισαν στις εκλογές του 2023 τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενισχύει και τη διάθεση της εκλογικής βάσης της ΝΔ να στείλει (για διάφορους λόγους) ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ερώτημα» τι μήνυμα θα θέλατε να στείλει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών» ένα 28% όσων τοποθετούν τον εαυτό του στην κεντροδεξιά και ένα 35% όσων τοποθετούν τον εαυτό τους στην δεξιά, λένε ότι θέλουν οι κάλπες να στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου «μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης». Της ίδιας άποψης είναι και ένα ποσοστό 53% των ψηφοφόρων που τοποθετούνται στο κέντρο.

Η δεύτερη παγίδα στην εκλογική κούρσα της ΝΔ έχει στηθεί από τα ζητήματα της καθημερινότητας, με πρώτο την ακρίβεια. Το αρχικό κυβερνητικό αφήγημα ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη δεν πέρασε στην κοινή γνώμη. Ο πόλεμος που έχει κηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ακρίβεια δεν φαίνεται να στέφεται από επιτυχία προκαλώντας τη δυσφορία των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μήνα το ποσοστό όσων θεωρούν την ακρίβεια ως το βασικότερο πρόβλημα της καθημερινότητας τους ανέβηκε από το 33 στο 40%.

Υπάρχει, τέλος, ακόμα ένα στοιχείο που κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση για την κυβέρνηση. Το ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η πορεία της οικονομίας και η οικονομική τους κατάσταση, το επόμενο διάστημα, θα χειροτερέψει και άλλο.

Φτάνουν όλα αυτά για να δεχθεί σοβαρές υποσημειώσεις η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ; ‘Άγνωστο, θα το μάθουμε μόλις κλείσουν οι κάλπες.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου