Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Από του χρόνου το σύστημα ETIAS

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από τον Μάιο του 2025 θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης εισόδου στις χώρες της Ε.Ε. (European Travel Information and Authorization System – ETIAS), μετά από ενάμιση χρόνο αναβολής.

Οπως είχαν αναφέρει παλαιότερα ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντίστοιχο της ESTA, το οποίο θα υποχρεώσει τους μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες που δεν υπάγονται στην προϋπόθεση χορήγησης ειδικής βίζας- στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί- να λαμβάνουν ηλεκτρονική άδεια εισόδου στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως συμβαίνει για τους αντίστοιχους ταξιδιώτες από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια, ως επί το πλείστον, τυπική διαδικασία για την συντριπτική πλειοψηφία του επιβατικού κοινού, καθότι το σύστημα θα πραγματοποιεί έναν τυπικό έλεγχο στοιχείων, παρέχοντας χωρίς πρόβλημα την σχετική άδεια εισόδου, όπως ακριβώς συμβαίνει με το σύστημα ESTA στις ΗΠΑ, εφόσον δεν υπάρχει κάποια παλαιότερη παραβίαση ορίου διαμονής ή μη τήρηση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων ασφαλείας που θέτει το σύστημα, οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνδέονται με ποινικό μητρώο, τρομοκρατική δραστηριότητα και άλλες παραβατικές συμπεριφορές. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια αλλαγή δεδομένων την οποία οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι αεροπορικές εταιρείες και, ασφαλώς, οι Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες θα κληθούν να επικοινωνήσουν, προκειμένου οι λιγότερο ενημερωμένοι ταξιδιώτες να μην βρεθούν προ εκπλήξεως και τεθούν την τελευταία στιγμή εκτός πτήσης, όταν πλέον το νέο καθεστώς θα ενεργοποιηθεί.

Το κόστος της ηλεκτρονικής αίτησης, που θα αποτελεί μια σχετικά απλή διαδικασία, θα ανέρχεται στα 7,5 δολάρια, ενώ οι ταξιδιώτες κάτω των 17 και άνω των 70 ετών θα μπορούν να την ολοκληρώσουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Η συνολική διάρκεια ισχύος της ETIAS θα ανέρχεται στα τρία χρόνια, παρ’ όλα αυτά, όπως συμβαίνει και με την ESTA, δεν θα δίνει την δυνατότητα συνεχόμενης διαμονής για περισσότερους από τρεις μήνες.

Ασφαλώς, υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά πως οι Ελληνοαμερικανοί που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή ελληνική ταυτότητα, δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τη νέα αυτή αλλαγή, ούτε θα έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν πιστοποίηση ETIAS για να μπουν στο αεροπλάνο για την Ελλάδα, κάτι που ισχύει, ασφαλώς, για κάτοχο κάθε ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Αντίθετα, όσοι ομογενείς έχουν ελληνική καταγωγή αλλά δεν έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα μέχρι την περίοδο εφαρμογής του συστήματος, θα υποχρεωθούν, όπως κάθε Αμερικανός, να μπουν στο νέο σύστημα αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες που θα απαιτήσουν υπαγωγή στην ETIAS είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου