Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Το Ισραήλ γνώριζε την πηγή χρηματοδότησης της Χαμάς – Αλλά αποφάσισε να επιτρέψει τη συνέχισή της

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, 2023

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πραγματοποίησαν ένα σημαντικό πραξικόπημα πληροφοριών το 2018: μυστικά έγγραφα που περιέγραφαν, με περίπλοκες λεπτομέρειες, τι ποσό ισοδυναμούσε με ένα ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νew Υork Τimes», τα λογιστικά βιβλία, που είχαν κλαπεί από τον υπολογιστή ενός ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, απαριθμούσαν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η Χαμάς ήλεγχε εταιρείες εξόρυξης, εκτροφής κοτόπουλου και κατασκευής δρόμων στο Σουδάν, δίδυμους ουρανοξύστες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Αλγερία και εταιρεία ακινήτων εισηγμένη στο τουρκικό χρηματιστήριο.

Τα έγγραφα, τα οποία εξέτασαν οι «New York Times», ήταν ένας πιθανός οδικός χάρτης για να κρύψουν τα χρήματα της Χαμάς και να ανατρέψουν τα σχέδιά της. Οι πράκτορες που απέκτησαν τα αρχεία τα μοιράστηκαν μέσα στην κυβέρνησή τους και στην Ουάσιγκτον. Δεν συνέβη τίποτα.

Μια έρευνα της «Times» διαπίστωσε ότι τόσο οι ανώτεροι Ισραηλινοί όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέτυχαν να δώσουν προτεραιότητα στις οικονομικές πληροφορίες -τις οποίες είχαν στα χέρια τους- δείχνοντας ότι δεκάδες εκατομμύρια δολάρια διέρρευσαν από τις εταιρείες στη Χαμάς ακριβώς τη στιγμή που αγόραζε νέα όπλα και προετοίμαζε επίθεση.

Αυτά τα χρήματα, λένε τώρα Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, βοήθησαν τη Χαμάς να δημιουργήσει τη στρατιωτική της υποδομή και βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Ολοι μιλούν για αποτυχίες των πληροφοριών στις 7 Οκτωβρίου, αλλά κανείς δεν μιλά για την αποτυχία να σταματήσουν τα χρήματα», δήλωσε ο Ούντι Λιβάι (Udi Levy), πρώην επικεφαλής του τμήματος οικονομικού πολέμου της Μοσάντ. «Είναι τα χρήματα -τα χρήματα- που το επέτρεψαν».

Στο αποκορύφωμά του, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα, ότι το χαρτοφυλάκιο είχε αξία περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακόμη και μετά την επιβολή κυρώσεων από το υπουργείο Οικονομικών κατά του δικτύου το 2022, σύμφωνα με τα αρχεία, στοιχεία που συνδέονται με τη Χαμάς μπόρεσαν να αποκτήσουν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας μετοχές μιας εταιρείας στη μαύρη λίστα.

Το υπουργείο Οικονομικών φοβάται τώρα ότι τέτοιες ροές χρημάτων θα επιτρέψουν στη Χαμάς να χρηματοδοτήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ισραήλ και να ανοικοδομήσει όταν τελειώσει.

«Είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε βαθύτατα και αναμένουμε να δούμε δεδομένης της οικονομικής πίεσης που υφίσταται η Χαμάς», δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον (Brian Nelson), υφυπουργός Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να το διαταράξουμε αυτό».

Αυτό ήλπιζαν να κάνουν οι ερευνητές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του Ισραήλ με την ανακάλυψή τους το 2018. Ομως, στα ανώτατα κλιμάκια της ισραηλινής και της αμερικανικής κυβέρνησης, οι αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Καμία χώρα δεν έδωσε προτεραιότητα στη Χαμάς.

Πηγή: «Νew York Τimes», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου