Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, 2023
Την περασμένη Τρίτη μάλιστα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τις ελλείψεις στην οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 260 σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, παυσίπονων και φαρμάκων για το άσθμα, Σκευάσματα για τα οποία, όπως τονίζεται, μέχρι τον Απρίλιο του 2024 , πρέπει να υπάρχει σχέδιο διασφάλισης της προσφοράς, ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις στην Ευρώπη. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για την αντιμετώπιση μέρους του προβλήματος, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αποθήκευση ποσοτήτων για κρίσιμα φάρμακα, όπως είναι για παράδειγμα η παρακεταμόλη και η μορφίνη και η αύξηση της παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς ανέφερε αρχικά ότι το θέμα των ελλείψεων βασικών φαρμάκων, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα των ελληνικών φαρμακείων κι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της δημόσιας υγείας.
«Για εμάς η λύση είναι η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, που ευθύνεται στο 90% των περιπτώσεων, που έχουμε ελλείψεις. Για να είμαστε δίκαιοι ο κος Χρυσοχοϊδης ως υπουργός έχει απαγορεύσει την εξαγωγή αρκετών φαρμάκων και δείχνει να έχει μια πιο σθεναρή στάση, σε σχέση με τους προκατόχους του, απέναντι στα συμφέροντα των χονδρεμπόρων του φαρμάκου. Έτσι σε σχέση με την τελευταία φορά, έχουμε μια καλύτερη εικόνα για μια σειρά σημαντικών φαρμάκων, χωρίς βέβαια να έχει επιλυθεί το πρόβλημα, ή να μην υπάρχει ο κίνδυνος να επανέρθουμε σύντομα στην προηγούμενη ακόμα πιο ζοφερή πραγματικότητα.Τώρα οι σημαντικότερες ελλείψεις εντοπίζονται σε παιδικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, κάτι που με την αύξηση των εποχικών ιώσεων και ασθενειών, μπορεί να δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Δραματική είναι και η εικόνα με τις ινσουλίνες. Άλλες κατηγορίες φαρμάκων που έχουμε σημαντικές ελλείψεις είναι νευρολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα, αναπνευστικά, τώρα και οι ενέσεις αδρεναλίνης, που για τους αλλεργικούς ασθενείς, είναι αυτές που θα τους σώσουν τη ζωή και άλλα πολλά» δήλωσε ο κ. Λιβαδάς.
Από την πλευρά του ο φαρμακοποιός Νίκος Βαρδαμίδης ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι δυστυχώς οι ελλείψεις έχουν μετατραπεί σε ένα διαχρονικό πρόβλημα και συνεχίζονται και πρόσθεσε πως «οι ελλείψεις παρατηρούνται σε παιδικές αντιβιώσεις, αντιβιώσεις ενηλίκων, φάρμακα για το διαβήτη, εισπνοές. Κάποιες κατηγορίες κάποια στιγμή επανεμφανίζονται, ίσως και λόγω του μέτρου της απαγόρευσης των εξαγωγών, εκεί έχουμε δει κάποια βελτίωση, αλλά συνολικά πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο παραμένει και για κάποια φάρμακα διογκώνεται κιόλας».
«Οι ελλείψεις συνεχίζονται και κυρίως αφορούν φάρμακα εισπνεόμενα, αντιβιώσεις, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδικές. Επίσης, ελλείψεις καταγράφονται σε κάποια φάρμακα που είναι για τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και κάποια καρδιολογικά. Είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς παραμένει έντονο» σημείωσε στην εφ. «Πατρίς» η φαρμακοποιός Ευγενία Μιχαλοπούλου.
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου