Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Καλημέρα από τη Savannah, Georgia, USA (Σαβάννα, Γεωργία, ΗΠΑ)

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2023

Στο μεγάλο λιμάνι της Ανατολικής ακτής βρίσκομαι για άλλη μία φορά για να περάσω τα Χριστούγεννα με τη Δήμητρα και τον Ηρακλή (Eric).  Αυτή η πόλη ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Γεωργίας και οι Άγγλοι την είχαν υπο την κατοχή τους.

Άφησα την παγωμένη Βοστώνη ελπίζοντας ότι θα πάω για μπάνιο στο Tybee αλλά και εδώ κρύο κάνει.  Στη Σαβάννα την Τετάρτη το βράδυ η θερμοκρασία ήταν 35 βαθμούς Φάρενάϊτ ενώ χθες με λιακάδα η θερμοκρασία πλησίασε τους 60 βαθμούς ενώ το βράδυ έπεσε στους 38!  Όσο για σήμερα λιακάδα με 60 βαθμούς και στο Tybee Island μόνο για περπάτημα στη παραλία.

Εντύπωση μου έκανε ότι στη Βοστώνη νυχτώνει μία ώρα νωρίτερα.  Δηλαδή στις 5:00 το απόγευμα στη Σαβάννα έχει ήλιο, ενώ στη Βοστώνη έχει σκοτάδι την ίδια ώρα αυτή την εποχή.

Στη Σαβάννα λοιπόν το μοναδικό λιμάνι της Γεωργίας και το τέταρτο εμπορικό λιμάνι της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ με τα τεράστια εμπορικά πλοία να περνούν έξω από το εστιατόριο ΟΛΥΜΠΙΑ στην River Street.  Βέβαια η Σαβάννα είναι βιομηχανική πόλη  και πάνω στο κεντρικό άξονα του δρόμου 95 που αρχίζει από το Maine και φτάνει στο Maimi της Florida, κάπου 1800 μίλια δρόμος.

Αριστερά η μεγάλη γέφυρα που ενώνει την Georgia και στην αντίπερα όχθη του ποταμού είναι η South Carolina.  Φημολογείται ότι αυτή την τεράστια γέφυρα θα την εγκαταλείψουν για να κατασκευάσουν ακόμα μία πιο ψηλότερη για να περνάνε τα μεγαθήρια καράβια με χιλιάδες κοντέϊνερς με προϊόντα που από την Σαβάννα μεταφέρονται στα ενδότερα της Γεωργίας και των ΗΠΑ.

Πολλές οι κινηματογραφικές ταινίες που έχουν γυριστεί στη Σαβάννα και ακόμα γυρίζονται γιατί έχει μεγάλη ιστορία στο εμπόριο αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο. 

Στο πάρκο που είναι κοντά στο ποτάμι οι αιωνόβιες βελανιδιές «κρύβουν» πολλά από την ιστορία αφού σε αυτά τα δένδρα κρέμαγαν τους εγκληματίες αλλά και μαύρους!  Αυτές οι βελανιδιές δεν έχουν το Spanish moth σαν αυτά στη φωτογραφία.

Με τη Δήμητρα

Χθες επισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο όπου έγινε το τραπέζι στο γάμο της Δήμητρας και στην ταράτσα έχει εστιατόριο-μπαρ όπου χθες φιλοξένησε δύο τάρανδους με το έλκηθρο του Αγίου Βασίλη. 


Είχαν διαμορφώσει ειδικά το χώρο και χιλιάδες Σαβανέζοι και επισκέπτες πήγαν να απολαύσουν τη θέα της πόλης και το σκηνικό με τους ταράνδους.

Εδώ στη Σαβάννα βρίσκεται και το Pulaski Fort  ή  Fort Pulaski.  Ένα φρούριο στην είσοδο του ποταμού που είναι πάνω σε νησί.  Εδώ μπορούσαν να ζήσουν άνετα 10,000 στρατός μαζί με τα άλογά τους.  Γύρω από το φρούριο είναι κανάλι 15-20 μέτρα πλάτος που έχει αλιγάτορες.  Έτσι ο εχθρός δεν μπορούσε να φτάσει στο φρούριο αφού είχε μόνο δύο συρόμενες γέφυρες.  Τα 180 μεγάλα κανόνια του φρουρίου μπορούσαν να στείλουν οβίδες μέχρι 7,200 γιάρδες, κοντά 7 χιλιόμετρα μακριά.

Η Σαβάννα έχει και Ελληνική Κοινότητα, του Αγίου Παύλου.  Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.  Δήμαρχος της πόλης για 22 χρόνια ήταν ο Ελληνικής καταγωγής Τζων Ρουσάκης 1970-1992.  Ήταν Δημοκρατικός και ο πρώτος Ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος της πόλης.

Η Σαβάννα με τα περίχωρα έχει 410,000 (2021) πληθυσμό και είναι όλο ευθεία (κάμπος) ούτε ένας λόφος.

Αυτά για σήμερα.  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Βασίλης Καυκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου