Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Τον υφυπουργό πολιτισμού κ. Χρίστο Δήμα επισκέφτηκε στο γραφείο του στο υπουργείο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων επαρχίας Ολυμπίας

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2023

Τον υφυπουργό πολιτισμού κ. Χρίστο Δήμα επισκέφτηκε στο γραφείο του στο υπουργείο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων επαρχίας Ολυμπίας κ. Κωνσταντίνος Σμυρνής, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Κοκκίνη, με σκοπό να του μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια της Ομοσπονδίας αναφορικά με τις δηλώσεις του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Αθηνών Νικόλαου Σταμπολίδη στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή «ΟΙ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΙ» στις 3 Δεκεμβρίου 2023.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής είπε ότι στο Βρετανικό μουσείο έχουν τη ζωφόρο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα του Ικτίνου από τις Βάσσες της Φιγαλείας ΑΡΚΑΔΙΑΣ (έτσι το ανέφερε, αν και ο ναός ανήκει στην εφορία αρχαιοτήτων Ηλείας), να φύγει από τις αποθήκες και να τη βάλουν στη θέση τους (των γλυπτών του Παρθενώνα, 48:00)… αφού το Βρετανικό μουσείο περιέχει τόσα άλλα πολλά ελληνικά, που δεν χρειάζεται να έχει και τα γλυπτά του Παρθενώνα (52:00).

Ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Δήμας άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συλλόγων επαρχίας Ολυμπίας αναφορικά με την Ακρόπολη της Πελοποννήσου, όπως κι εκείνος αποκαλεί τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το πρώτο αναγνωρισμένο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, εκτός από το στέγαστρο, έχει πολλές άλλες ανάγκες: νερό, τουαλέτες, κυλικείο, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους επισκέπτες κλπ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενημέρωσε τον κ. Δήμα για τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους της επαρχίας Ολυμπίας και τα θέματα προς επίλυση αναφορικά με αυτούς:

Το αρχαίο Αίπυ που βρίσκεται ανάμεσα σε Πλατιάνα, Μάκιστο και Χρυσοχώρι, την αρχαία κρήνη και την ακρόπολη της Φιγαλείας, το αρχαίο Λέπρεο στα υψώματα του όρους Μίνθη, το φράγκικο πύργο- Λενικό στη Λινίσταινα, την ακρόπολη της αρχαίας Θεισόας, τον Ναό της Αθηνάς στην αρχαία Αλιφείρα και τον αρχαιολογικό χώρο Βρεστού στη θέση «Γαρδίκι», τους βυζαντινούς ναούς κ.ά. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα φυσικά μνημεία της περιοχής, τη Νέδα και την λιμνοθάλασσα-ιαματικά λουτρά του Καΐάφα, στην ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας κ.ά., αντάλλαξαν ευχές για τις γιορτές και ανανέωσαν το ραντεβού τους στα εδάφη της επαρχίας Ολυμπίας

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου