Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Τζον Σαρμπάνης στο ΒΗΜΑ: «Στο Κογκρέσο πρέπει εκτός από Έλληνες, να έχουμε και Φιλέλληνες»

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2023

Με τον Ελληνο-Αμερικάνο ομοσπονδιακό βουλευτή John Sarbane (Τζων Σαρμπάνη) μιλήσαμε πρόσφατα όταν είχε επισκεφθεί τη Βοστώνη στην εκδήλωση του Α Ω όπου αναγνώρισαν τον κ. Γεώργιο Σακελάρη.  Μας είπε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο Κογκρέσο!  Χρειαζόμαστε κι άλλους Ελληνικής καταγωγής και Φιλέλληνες πολιτικούς στη Βουλή και τη Γερουσία.  Πολλοί από εμάς τρέχουμε να πλησιάσουμε πολιτικούς που ήδη είναι φτασμένοι ψηλά.  Τότε, ίσως να είναι αργά.  Νομίζω ότι πρέπει να αρχίζουμε από τη βάση, από τοπικό επίπεδο.  Να κάνουμε “investment” για το αύριο.  Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε πολλούς Ελληνικής καταγωγής στην Ουάσιγκτον.  Βοηθήστε τους Έλληνες και Φιλέλληνες να φτάσουν ψηλά στην πολιτική.  paneliakos.com


Πέτρος Κασφίκης

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής «εγκαταλείπει» το Κογκρέσο περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

ΟΕλληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συνταξιοδοτηθεί από την πολιτική. Η αποχώρηση του από το Κογκρέσο θα σηματοδοτήσει ένα τέλος εποχής για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, καθώς για πρώτη φορά μετά από 52 χρόνια δεν θα υπάρχει ένα μέλος της οικογένεια Σαρμπάνη στο Καπιτώλιο.

Ωστόσο, ο Τζον Σαρμπάνης ετοιμάζεται να εξέλθει από τον στίβο της πολιτικής αισθανόμενος περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Έχοντας εργαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Μέριλαντ εκφράζει την ικανοποίηση του για τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο «Το Βήμα», ο Τζον Σαρμπάνης δήλωσε «αισθάνομαι πολύ καλά για το σημερινό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επίσης για την υποστήριξη που υπάρχει για μια ισχυρή σχέση (Ουάσιγκτον-Αθήνας) εντός του Κογκρέσου». Ο βουλευτής απέδωσε αυτή την επιτυχία στη σκληρή δουλειά των φιλελλήνων νομοθετών, οι οποίοι ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τη σημασία που έχει η εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία εκτιμά ότι προσέφερε στη διμερή σχέση ένα στρατηγικό χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό στάθηκε στην υπερψήφιση του νομοσχέδιου «East Med Act», το οποίο λειτούργησε ως επιταχυντής σε μια σειρά θετικών εξελίξεων.

«Αυτό (το νομοσχέδιο) έθεσε τα θεμέλια για την συνεργασία και την εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, της Κύπρου, και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω σε αυτή τη βάση για το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η πολιτική αποστρατεία του Τζον Σαρμπάνη σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Ο πατέρας του, Πολ Σαρμπάνης, υπηρέτησε τόσο ως βουλευτής όσο και ως γερουσιαστής από το 1971 έως το 2007. Ο νεότερος Σαρμπάνης μπήκε στη Βουλή την ίδια ακριβώς χρονιά που ο πατέρας του συνταξιοδοτήθηκε και έκτοτε κέρδισε εννέα συνεχόμενες θητείες. Μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του για μια 10η θητεία το 2024.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 52 χρόνια δεν θα υπάρχει ένας Σαρμπάνης στο Κογκρέσο γεννά μια εύλογη ανησυχία, καθώς η ομάδα για της ελληνικές υποθέσεις στη Βουλή (Hellenic Caucus) θα χάσει ένα από τα πιο έμπειρα και μαχητικά μέλη της. Επιπλέον, οι παλαιότεροι θυμούνται ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία έλυνε και έδενε στο Κογκρέσο, τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος Σαρμπάνης στάθηκαν ως κυματοθραύστες για την Ελλάδα και την Κύπρο σε όλες τις δύσκολες στιγμές.

Ωστόσο, ο Τζον Σαρμπάνης εμφανίζεται καθησυχαστικός. Όπως ανάφερε, «δεν πρέπει να υπάρχει φόβος γιατί δεν μπορείς να έχεις έναν Σαρμπάνη για πάντα σε κανένα μέρος. Οι φυσικοί νόμοι του κόσμου δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Αλλά νομίζω ότι η κληρονομιά που αφήνουμε είναι ισχυρή. Η δέσμευση που υπάρχει είναι ισχυρή. Και έχουμε κάνει καλή δουλειά στο να διασφαλίσουμε ότι οι συνάδελφοί μας κατανοούν τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στη παρακαταθήκη της θητείας του, ο Τζον Σαρμπάνης εκτίμησε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο στηρίζεται πλέον σε στέρεα θεμέλια. Το συγκεκριμένο γεγονός σημαίνει πως υπάρχει μια νέα διακομματική αντίληψη για τον ρόλο της χώρας μας με αποτέλεσμα να μην είναι άκρως αναγκαία η παρουσία νομοθετών με ελληνική καταγωγή.

Άλλωστε όπως το έθεσε ο ίδιος, «δεν πρέπει μόνο να έχουμε Έλληνες στο Κογκρέσο. Πρέπει να έχουμε φιλέλληνες στο Κογκρέσο. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντικό να έχουν μια ισχυρή σχέση με την Ελλάδα. Και νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου