Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2023

Συμπολίτισσες και συμπολίτες του Δήμου Ήλιδας,

Σήμερα, σε αυτό το χώρο πολιτισμού και ελεύθερης έκφρασης, συντελείται η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ήλιδας και η δική μου, ως Δημάρχου για την προσεχή πενταετία.

Μετά από 30 χρόνια θητείας στην αυτοδιοίκηση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η ορκωμοσία, είναι η πιο φορτισμένη συναισθηματικά από όλες.

Και είναι φορτισμένη θετικά.

Όχι γιατί με τίμησαν οι δημότισσες και οι δημότες να είμαι Δήμαρχος για μία ακόμη φορά, ούτε γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσες και τόσους πολλούς αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής μας κοινωνίας.

Είναι φορτισμένη θετικά γιατί στα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων και στο δικό μου, η κοινωνία συνέπραξε και προώθησε με την ψήφο της τον σχηματισμό μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής σύμπραξης, ικανής να οδηγήσει το Δήμο Ήλιδας σε μια νέα και ελπιδοφόρα πορεία.

Σε μια εποχή ανάδειξης των δυνατοτήτων της και υπεράσπισης των Δικαίων της.

Είναι φορτισμένη θετικά η σημερινή ορκωμοσία, γιατί συμβολίζει τη δημιουργία ενός μετώπου ελπίδας, ενός συμβολαίου εμπιστοσύνης και μιας πραγματικής άμεσης δημοκρατίας, που έρχεται από την κοινωνία και όχι στη βάση ενός εκλογικού νόμου.

Την πενταετία που έρχεται, έχω -ως Δήμαρχος- την πρόθεση και την αποφασιστικότητα να αλλάξω μαζί σας και να αλλάξω για πάντα τη λογική των τοπικών μας εκλογών και τη σχέση πολίτη – Δήμου.

Να περάσουμε στην εποχή, όπου όταν η κάλπη κλείνει, νικητές και ηττημένοι δεν θα υπάρχουν.

Να περάσουμε στην εποχή, όπου οι πολίτες θα ξέρουν ότι το Δημαρχείο δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά συλλογική και ανοιχτή δομή με τον δημότη και τις ανάγκες του, πρωταγωνιστή.

Να περάσουμε στην εποχή, όπου οι πολίτες θα συζητούν, θα αποφασίζουν και το δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος θα κρίνονται καθημερινά για τον βαθμό που μετουσιώνουν σε πράξη την λαϊκή βούληση.

Όπου η φωνή της γειτονιάς θα έχει αξία και η γνώμη των ειδικών δεν θα χειραγωγεί, αλλά θα στερεώνει την βούληση των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι,

Φιλοδοξώ να ηγηθώ της μετάβασης του αρχαίου και ολυμπιακού Δήμου μας, σε μια νέα εποχή.

Σε μια εποχή, όπου θα σπάσουμε στερεότυπα, όπου οι δημότες θα έχουν, μέσω της τεχνολογίας, άμεση επαφή με κάθε υπηρεσία, γεγονός, διαβούλευση και διαδικασία λήψης απόφασης.

Μια εποχή στην οποία η νέα γενιά δεν θα διστάζει να δηλώνει τη φιλοδοξία της να ηγηθεί του Δήμου, μια εποχή όπου αξία θα έχει το αποτέλεσμα και όχι τα ωραία λόγια.

Ο κόσμος χόρτασε λόγια, βλέποντας τον Δήμο Ήλιδας να χάνει τα πάντα.

Ως Δήμος ερχόμαστε από τα βάθη της ιστορίας και είναι δική μας ευθύνη να γίνουμε κομμάτι του μέλλοντος.

Είναι δική μας ευθύνη να ξαναφέρουμε τη συλλογική δημοκρατία και το σεβασμό στους θεσμούς στο προσκήνιο.

Δεν μας φταίει κανείς που υποστήκαμε ήττες. Εμείς χάσαμε.

Η κοινωνία μας ψηφίζει για να προλαμβάνουμε, να σχεδιάζουμε, να οργανώνουμε, να μελετάμε και να νικάμε ως Δήμος, στο όνομα και σε ωφέλεια των Δημοτών.

Όχι για να ικανοποιούμε τις μικρές και ασήμαντες στη ιστορική εξέλιξη προσωπικές μας ματαιοδοξίες.

Η Αυτοδιοίκηση είναι δημοκρατική βαθμίδα εργασίας και όχι προβολής.

Η ορκωμοσία μας είναι μια πράξη δέσμευσης, ότι θα υπηρετούμε τον Δήμο και όχι ο Δήμος εμάς.

Ως Δήμαρχος, θέλοντας να αποτυπώσω από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις της μεγάλης κοινωνικής σύμπραξης που αναλαμβάνει την ευθύνη του δήμου, για να τον υπηρετήσει και όχι να τον χρησιμοποιήσει.

Θα σας πω με ειλικρίνεια αυτά που, αν δεν τα πετύχουμε μέσα στην επόμενη πενταετία, θα γίνουμε ένας μικρός και ασήμαντος πόλος της ελληνικής δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Περιοχή χωρίς εισόδημα, είναι περιοχή δίχως μέλλον.

Περιοχή χωρίς υποδομές, δεν έχει καμία προοπτική.

Περιοχή χωρίς νέους και φιλοπρόοδους ανθρώπους, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Οπότε, είναι κρίσιμο θέμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η βελτίωση του εισοδήματος της περιοχής, σε συνδυασμό και με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα.

Να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη δημιουργία ενός νέους μοντέλου ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα με σύγχρονη οπτική και στο κρίσιμο τομέα του τουρισμού.

Στην εποχή που διανύουμε όλα αυτά γίνονται με σχέδιο, σκληρή δουλειά και συμμαχίες με τους γειτονικούς Δήμους, την Περιφέρεια, τα Υπουργεία, την πανεπιστημιακή κοινότητα και το υγιές ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επιχειρείν.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, έχουμε χωρίσει σε πέντε άξονες όλα αυτά που βάζουμε σε προτεραιότητα, προκειμένου να γίνουν όλα κατανοητά και εφαρμόσιμα.

  1. Η καθημερινότητα των πολιτών, είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση. Ένας Δήμος που εκπέμπει σοβαρότητα και απαιτεί μερίδιο στο μέλλον, δεν μπορεί να είναι ένας Δήμος χωρίς απόλυτη καθαριότητα, χωρίς ισχυρό και τεχνολογικά διαχειριζόμενο οικολογικό φωτισμό παντού, μέχρι το τελευταίο σπίτι, μέχρι την πιο απομακρυσμένη γωνιά. Ένας δήμος που θα αναβαθμιστεί αισθητικά απ’ άκρη σ’ άκρη.

Γιατί η καθαριότητα είναι δικαίωμα και ο φωτισμός είναι ανάγκη και ασφάλεια για όλους. Υπόγειοι κάδοι παντού, αναδιοργάνωση και αξιοποίηση υπάρχοντος και νέου εξοπλισμού καθαριότητας στο εμπορικό κέντρο, στις γειτονιές και στα χωριά μας, αλλά και φωτισμός LED παντού, με μέθοδο που δεν θα εκχωρεί τα Δημοτικά έσοδα σε ιδιώτες, αλλά θα κατοχυρώνει τον δημοτικό και κοινωφελή χαρακτήρα του έργου.

Ένας Δήμος που θέλει να τον αγαπούν οι Δημότες του, είναι ένας Δήμος που δεν κουράζει τους Δημότες του. Που δεν τους ταλαιπωρεί για τα αυτονόητα, που στεγάζει σε ενιαίο χώρο τις υπηρεσίες του και γίνεται ψηφιακός, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα και απλά από το κινητό τους, τον υπολογιστή τους και από το τηλέφωνο.

Επίσης, ένας Δήμος όπου δεν μπορείς να παρκάρεις με ευκολία και τάξη, δεν είναι ένας Δήμος φιλικός με αναπτυγμένη αγορά. Έτσι, προχωρούμε άμεσα στην υλοποίηση ενός σχεδίου ελεγχόμενης στάθμευσης και δημιουργίας πάνω από πεντακοσίων περιμετρικών θέσεων στάθμευσης σε πάρκινγκ με πολύ χαμηλή έως δωρεάν δαπάνη στάθμευσης και θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

  1. Η άμεση ενεργοποίηση και απρόσκοπτη λειτουργία των δύο μεγάλων υποδομών ποιότητας ζωής, δηλαδή του διυλιστηρίου στη λίμνη Πηνειού και του συστήματος βιολογικού καθαρισμού της Αμαλιάδας. Υποδομές που κόστισαν πολύ και δεν έχουν αποδώσει ή δεν αποδίδουν πια, τα αναμενόμενα και δικαιούμενα από τους πολίτες και το περιβάλλον. Από την πρώτη μέρα μπαίνουμε στην μάχη για να επιλυθούν αυτά τα μεγάλα ζητήματα.
  2. Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια, είναι η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων που θα φέρει στην πόλη μας η έναρξη λειτουργίας του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου. Επιπτώσεων που απειλούν τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας, αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της περιφερειακής συνδετήριας οδού.
  3. Η υπεράσπιση του αστικού χαρακτήρα της Αμαλιάδας μέσα από την διατήρηση και αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών Υγείας και Δικαιοσύνης, αλλά και κοινωφελών υπηρεσιών και υποδομών. Η Αμαλιάδα και ο Δήμος Ήλιδας συνολικά -θέλω να είμαι ξεκάθαρος πάνω σε αυτό- θα μετρήσουν φίλους και αντιπάλους, σε σχέση με αυτές τις μεγάλες μάχες, όπως και στο πεδίο αγώνα για την ανάκτηση της θέσης μας στον Ακαδημαϊκό χάρτη της Χώρας.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι εντός του νέου νομικού πλαισίου για την τριτοβάθμια μη κρατική μη κερδοσκοπική εκπαίδευση, θα αξιοποιήσουμε όλες τις διεθνείς επαφές που είχαμε θεμελιώσει στην προηγούμενη δημαρχιακή μου θητεία, προκειμένου να φιλοξενήσουμε ένα μεγάλο διεθνές πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ολυμπιακή περιοχή του Δήμου Ήλιδας.

  1. Η έναρξη μιας νέας εποχής διαδημοτικών συνεργασιών σε θέματα χωροταξίας και υποδομών, αλλά και σε θέματα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, όπως αυτά που δημιουργεί πλέον συχνά η κλιματική κρίση.

Επίσης, θα ξεκινήσει ένα νέο επίπεδο συνεργασίας σε ζητήματα, όπως ο παράλιος δρόμος και η σύνδεση του με τον κεντρικό οδικό άξονα, η ορθή λειτουργία του διυλιστηρίου, αλλά και το Εργοστάσιο των Απορριμμάτων.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα πραγματικά βιώσιμο νέο μοντέλο διαχείρισης του πολιτισμού, του τουρισμού και του αθλητισμού στη ευρύτερη περιοχή, με σημείο αναφοράς και αιχμή του δόρατος την Αρχαία Ήλιδα και τον παράκτιο άξονα την λίμνη του Πηνειού.

Κυρίες και κύριοι,

Για όλα αυτά τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα, μας επιστράτευσε η κοινωνία και για όλα αυτά ορκιζόμαστε σήμερα, προκειμένου να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις με ανιδιοτέλεια και συλλογικότητα.

Σας προσκαλώ να γράψουμε ιστορία και σας προτρέπω, ειδικά τους νεότερους δημοτικούς συμβούλους να εγγράψετε με την προσφορά σας τη δική σας θετική παρακαταθήκη στα Δημοτικά πράγματα και να είστε βέβαιοι ότι η κοινωνία θα σας ανταμείψει.

Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γιατί είμαστε υπηρέτες τους και μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Αυτή η μεγάλη κοινωνική σύμπραξη που δημιουργήσαμε, θα διευρύνεται καθημερινά, όσο οι δημότες θα βλέπουν αποτέλεσμα.

Αυτή η ενότητα και η μεγάλη μας Συμμαχία, είναι η εγγύηση της αναγέννησης του Δήμου Ήλιδας.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους από καρδιάς και εύχομαι υγεία, καλή χρονιά και δημιουργική θητεία!

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου