Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Ο Σωκράτης και η ροζ σημαία του Προξενείου της Νέας Υόρκης

 Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου, 2023

Η τελευταία πρόκληση που δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία έχει τη μορφή ροζ σημαίας και το ερώτημα είναι γιατί. Συνήθως τις γιορτές των Χριστουγέννων τους Ελληνες τους απασχολούν εικόνες εκκλησιών που κλαίνε και άλλα θαυματουργά αντικείμενα. Οχι όμως τώρα. Τις άγιες αυτές ημέρες η ροζ σημαία του Προξενείου της Νέας Υόρκης έγινε σε χρόνο ρεκόρ από την ελληνική αντιπολίτευση όπλο εναντίον της κυβέρνησης και από ορισμένους σύμβολο αντίστασης στη βάναυση συμπεριφορά των ανδρών εναντίον των γυναικών και της παραβίασης της ελευθερίας της τέχνης.

Δεν επρόκειτο ωστόσο παρά για μια προσπάθεια νεαρής καλλιτέχνιδας να προβληθεί με τον δικό της προκλητικό τρόπο και εκμεταλλευόμενη το Προξενείο της Νέας Υόρκης που τη φιλοξένησε. Δεν χρειαζόταν να δυσφημιστεί έτσι η Ελλάδα, τη στιγμή που βρίσκεται πολύ χαμηλά στον αριθμό των γυναικοκτονιών σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της Δύσης.

Οσοι όμως χρησιμοποίησαν τη ροζ σημαία ως αιχμηρό εργαλείο λαϊκισμού είναι υποκριτές γιατί αποσιωπούν το γεγονός ότι υπάρχει νόμος του ελληνικού κράτους που βάζει στη φυλακή αυτούς που παραποιούν την ελληνική σημαία και τα εθνικά μας σύμβολα. Κανείς τους δεν κατηγορεί π.χ. τη Βουλή και τους νομοθέτες που είναι συνυπεύθυνοι για τον «από πουθενά» νέο αυτό ηθικό διχασμό των Ελλήνων. Διαλέγουν την εύκολη αποφυγή των ευθυνών τους μέσω του λαϊκισμού και απλώς κάνουν κομματική προπαγάνδα.

«Συμπτωματικά» υποτίθεται της έστειλαν της κα Λαλέ οι καταπιεσμένες γυναίκες από την Ελλάδα σεντόνια αποκλειστικά ροζ χρώματος και όχι π.χ. γαλάζιου χρώματος. «Συμπτωματικά» υποτίθεται δεν πέρασε καθόλου από μυαλό της ότι αν δημιουργήσει ελληνική σημαία με σεντόνια ροζ χρώματος θα ερεθίσει αρνητικά το μεγαλύτερο τμήμα της ομογένειας και της ελληνικής κοινωνίας που συνδέει το χρώμα αυτό με τις καθ’ όλα σεβαστές σεξουαλικές «παρακάμψεις». «Συμπτωματικά» υποτίθεται ξέχασε η κα Λαλέ ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συμπαθεί τους ομοφυλόφιλους και με τον τρόπο του λογικά θα πρέπει να τάσσεται στο πλευρό της ροζ σημαίας της, ιδιαίτερα μετά τη βάφτιση των παιδιών του ζεύγους των αρσενικών του Σικάγου στη Βουλιαγμένη και τη δημόσια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του στο θέμα αυτό. «Συμπτωματικά» υποτίθεται δεν σκέφτηκε ότι η παραποιημένη σημαία της θα δημιουργούσε θόρυβο επειδή ακριβώς θα εκτίθετο σε ελληνική διπλωματική αρχή του εξωτερικού. Καλύτερη διαφημιστική καμπάνια για να γίνει γνωστή στην Ελλάδα σε χρόνο ρεκόρ, όπως και ο κ. Κασσελάκης, δεν θα μπορούσε να είχε κάνει.

Μετά όμως από όλα αυτά, η κα Λαλέ και τα ελληνικά κόμματα που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν αντιπολίτευση, δεν θα πρέπει λογικά να διαμαρτυρηθούν αν κάποιος άλλος καλλιτέχνης ντύσει τα καλλίγραμμα μοντέλα της γνωστής εταιρείας εσωρούχων Βικτώρια Σίκρετ με μικροσκοπικά κιλοτάκια που θα έχουν κεντημένα επάνω τους τη ροζ σημαία και τα στείλει να παρελάσουν σε εμβληματικά μνημεία όπως η Μακρόνησος, ο Γράμμος και το Βίτσι, ή ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, έτσι δεν είναι;

Ας σοβαρευτούν λοιπόν όσοι φωνασκούν με την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη να κατεβάσει τη ροζ σημαία από το Προξενείο της Νέας Υόρκης και ας φροντίσουν να επαναφέρουν προς επανεξέταση τον σχετικό νόμο του ελληνικού κράτους με τον οποίο διαφωνούν. Ο νόμος στην Ελλάδα λέει ότι «όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους, ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη…».

Ο αθώος Σωκράτης ήπιε το κώνειο μόνο και μόνο για να δώσει το παράδειγμα στους αρχαίους Αθηναίους ότι πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο, όσο σκληρός και άδικος μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις. Πώς νομίζετε ότι θα αντιδρούσε ο κορυφαίος αυτός φιλόσοφος της αρχαιότητας αν ζούσε σήμερα και βρισκόταν μπροστά στη ροζ σημαία του ελληνικού προξενείου της Νέας Υόρκης;

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου