Η Τουρκία επιδιώκει να έχει κομβικό ρόλο στη νέα γεωπολιτική κατάσταση. Το αν η αλλαγή του ονόματος θα επηρεάσει ή όχι τη διεθνή θέση της, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα

Πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσημα ότι αποδέχεται το αίτημα του Ερντογάν, να αλλάξει η αγγλόφωνη ονομασία της χώρας του (Turkey) και να αποκαλείται Τurkiye.

Στα αγγλικά turkey είναι και η γαλοπούλα, γεγονός που οδηγεί σε πολλά λογοπαίγνια και ήδη από τα τέλη του 2021 η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί στα εξαγόμενα προϊόντα της την επωνυμία «Made in Türkiye».

Η αλλαγή όμως από Τurkey σε Turkiye δεν έγινε μόνο για τη γαλοπούλα, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ελλις, σύμβουλο του Research Institute for European and American Studies στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο The National Interest, με τίτλο «Türkiye in 2023: What’s in a Name?», πρόκειται για επιταγή του Ερντογάν η οποία έχει να κάνει με το πώς οραματίζεται η πολιτική ελίτ της γείτονος, τον ρόλο της Τουρκίας.

Turkiye και «αποσύνδεση από το άρμα της Δύσης»

Το αν η αλλαγή του ονόματος θα επηρεάσει ή όχι τη διεθνή θέση ή την εικόνα της χώρας, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, αναφέρει ο Έλις, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη είναι μια επιβεβαίωση της νέας ταυτότητας της Τουρκίας, της «νέας Τουρκίας» υπό τον Ερντογάν και η αποσύνδεσή της από το άρμα της Δύσης.