Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ για Φαρμακονήσι: Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστή

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, 2023

«Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται, υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι, όπου σκάφος του Λιμενικού Σώματος δέχτηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ

Την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού που απαγορεύει εισαγωγές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλιευμάτων από την Τουρκία, λόγω της πρακτικής παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (ΠΛΑ) στην οποία προχωρούν τουρκικά αλιευτικά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ. Η επιστολή του κ. Δένδια συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά λαθραίας αλιείας αποτελούν ακόμη ένα μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής. Και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη πρακτική αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Αγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει την ανάγκη η Ε.Ε., «εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία» και ζητεί την εφαρμογή του κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι «εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται “μη συνεργαζόμενη” και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της Ε.Ε.». Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο κ. Δένδιας, η Ε.Ε. θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα.

Ο κ. Δένδιας περιγράφει το επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων περιπολικό του Λιμενικού Σώματος το οποίο εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης τριών τουρκικών αλιευτικών που βρίσκονταν παράνομα εκεί. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στην επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λ.Σ., αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου