Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Φοβού το ελάφι: το πιο «φονικό» ζώο της Β. Αμερικής

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Τα ελάφια είναι «υπεύθυνα» για τους θανάτους περίπου 440 Αμερικανών από τους 458 που σκοτώθηκαν από συγκρούσεις ζώων-οχημάτων σε έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με τον βιολόγο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Μάικ Κονόβερ (Mike Conover), που επικαλείται την τελευταία έκδοση του «Human-Wildlife Interactions».

Αυτοί οι θάνατοι από ελάφια δεν προκαλούνται, από όσο γνωρίζουμε, από θήρευση ελαφιού σε άνθρωπο. Είναι το ατυχές αποτέλεσμα περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο που πέφτουν στα ελάφια με τα σεντάν και τα SUV τους, συνήθως σε δρόμο με δύο λωρίδες, συχνά με μεγάλη ταχύτητα.

Ισως αναρωτηθείτε: Πού και πότε είναι πιο πιθανό να χτυπήσω ένα ελάφι; Και πώς μπορώ να το αποφύγω;

Για να ρίξουμε φως σε αυτόν τον φυτοφάγο κίνδυνο, στραφήκαμε, φυσικά, στα δεδομένα. Συγκεκριμένα, αναλύσαμε περισσότερες από 1 εκατομμύριο συγκρούσεις ζώων-οχημάτων που συγκεντρώθηκαν από τους Κάλουμν Κάνινγχαμ (Calumn Cunningham), Λάουρα Πραγκ (Laura Prugh) και τους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον για μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο «Current Biology». Υπολογίζουν ότι τα ελάφια συμμετείχαν σε περισσότερο από το 90 τοις εκατό των συγκρούσεων, που συνέβησαν σε 23 πολιτείες μεταξύ 1994 και 2021.

Με λίγες εξαιρέσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ελάφια είναι πιο επικίνδυνα τον Νοέμβριο. Πράγματι, η απειλή για τα ελάφια κορυφώνεται λίγο πριν την Ημέρα των Ευχαριστιών -συνήθως από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου- όταν έχετε περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσετε ένα ελάφι από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Οι έμπειροι κυνηγοί ελαφιών μπορούν πιθανώς να μαντέψουν γιατί η οδήγηση τον Νοέμβριο μπορεί να μετατραπεί σε ρώσικη ρουλέτα σε ορισμένους αυτοκινητόδρομους και παρακάμψεις: Σε μεγάλο μέρος της χώρας, αυτή είναι η εποχή του οίστρου, και τα ελάφια επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή και όχι στην αυτοσυντήρηση. Η Μαριάν Γκόλντιν (Marianne Gauldin) του Τμήματος Αλιείας Αγριας Ζωής και Γλυκών Νερών της Αλαμπάμα συγκρίνει τα χαμηλά ελάφια με τα έφηβα αγόρια.

«Είναι υπερβολικά επικεντρωμένα στην ευκαιρία να αναπαραχθούν, και ως εκ τούτου χάνουν λίγη από την εξυπνάδα τους», είπε η Γκόλντιν. «Ψάχνουν για θηλυκά ελάφια, κυνηγούν τα ελάφια και τρέχουν πίσω από αυτά για την ευκαιρία να αναπαραχθούν. Και το κάνουν αυτό με όραση σήραγγας… κυριολεκτικά τρέχοντας απέναντι από το δρόμο».

Οι συγκρούσεις συμβαίνουν συχνότερα σε πολιτείες με τα περισσότερα ελάφια με λευκή ουρά και σε πολιτείες με μεγάλες εκτάσεις πολυσύχναστων αγροτικών δρόμων. Ξεχωριστά δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων από την State Farm, τα οποία αναφέρονται ευρέως σε ακαδημαϊκή έρευνα, δείχνουν ότι μια οδηγός στη Δυτική Βιρτζίνια είχε 1 στις 35 πιθανότητες να χτυπήσει ένα ζώο μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022, καθιστώντας το Mountain State εύκολα το πιο επικίνδυνο όσον αφορά τις συγκρούσεις ελαφιών και αυτοκινήτων. Η Μοντάνα και το Μίσιγκαν ήταν στη συνέχεια. Οι οδηγοί της Ουάσιγκτον DC, αντίθετα, είχαν μόνο 1 στις 907 πιθανότητες να σταματήσουν ένα ελάφι ενώ οδηγούσαν στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια, ή οπουδήποτε αλλού.

E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου