Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Στην τελική ευθεία οι Ειδικοί Εκλογικοί Κατάλογοι των Αποδήμων στις ΗΠΑ

 Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Αποδήμων ανά τις ΗΠΑ, με δεδομένο ότι η ημερομηνία των εκλογών αργά ή γρήγορα πλησιάζει, αφού, ανεξαρτήτως του ακριβούς χρόνου προσφυγής στις κάλπες, η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται συνταγματικά εντός του 2023.

Οπως ήδη είχε τονίσει από τους προηγούμενους μήνες ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, κατά την επίσκεψή του με τον Θεοδόση Αθανασά, Διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ενδεχόμενη συσσώρευση πολλών αιτημάτων της τελευταίας στιγμής θεωρείται «δύσκολα διαχειρίσιμη», με αποτέλεσμα η κλεψύδρα του χρόνου να αρχίσει να αδειάζει για αποδήμους που ενδιαφέρονται να μπουν στη διαδικασία, αλλά δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, τονίζει πως οι υπηρεσίες είναι έτοιμες για μια διαδικασία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

«Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθούν εκλογές για τους ομογενείς μας απανταχού της Γης. Αυτό από μόνο του είναι μια ιδιαιτερότητα και θα παρουσιάσει διάφορα θέματα. Εγώ από τη μικρή εμπειρία που έχω εδώ, ως γενικός πρόξενος, τους τελευταίους 4-5 μήνες, είναι πράγματι μια διαδικασία στην οποία δεν έχουν υπεισέλθει οι περισσότεροι συμπατριώτες μας. Στο μυαλό τους φαντάζει δύσκολη», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί αλλά και οι προϋποθέσεις που τίθενται από το νόμο επιφέρουν νέο συντελεστή δυσκολίας για την εγγραφή.

«Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος είναι σχετικά περιοριστικός. Εχει δυο προϋποθέσεις: Η μια είναι να έχει υποβάλει κάποιος φορολογική δήλωση φέτος ή πέρυσι και η δεύτερη να έχει παραμείνει δυο χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να πληρούν και τις δυο προϋποθέσεις. Αλλά όσοι το κάνουν, τους προτρέπω να γραφτούν. Εμείς ως Γενικό Προξενείο θα προβούμε τον Φεβρουάριο σε διάφορες ενημερώσεις προκειμένου να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, αναγνώστες που επικοινώνησαν με τα γραφεία του «Ε.Κ.» έδειξαν να μην γνωρίζουν βασικά στοιχεία της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και την ακριβή διαδικασία εγγραφής, ενώ θεωρείται δεδομένο πως μεταξύ των Αποδήμων που μένουν εκτός δικαιοδοσίας ψήφισης από τον τόπο κατοικίας τους περιλαμβάνεται και ένα δυναμικό κομμάτι των παλαιότερων μεταναστών, οι οποίοι «έχτισαν» μια ισχυρότερη συμμετοχή στα κοινά, η οποία δεν θα αποτυπωθεί στην κάλπη.

Στην αντίπερα όχθη, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει πως, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, η διαδικασία θα ανασταλεί, αφού δεν θα υπάρχει ουσιαστικός χρόνος προκειμένου να τεθεί σε αναμονή η τελική διαμόρφωση των καταλόγων για τις φετινές εκλογές.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου