Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Federal Reserve: Αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική

  Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, 2022

Τι προβλέπει η αγορά για την επόμενη εβδομάδα

Μερικά 24ωρα μετά την νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα βλέμματα την επόμενη εβδομάδα στρέφονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μία ακόμα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς της Federal Reserve στο επίπεδο 3,75%-4%.

Η ετυμηγορία αναμένεται στις 2 μ.μ. της Τετάρτης (τοπική ώρα) μετά από δύο ημέρες συνομιλιών μεταξύ των μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς.

Παρόλο, που αυτή καθ΄αυτή η απόφαση θεωρείται βέβαιη, αυτό που ευρέως αναμένει η αγορά είναι η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ μισή ώρα αργότερα.

Η εστίαση θα είναι στο εάν ο Πάουελ θα δώσει ένα μήνυμα στην αγορά σχετικά με τα σχέδια για μικρότερη αύξηση του επιτοκίου αναφοράς τον Δεκέμβριο.

Το dot plot

Η πρόβλεψη των επιτοκίων «dot plot» της Fed, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο, προέβλεπε ήδη μια επιβράδυνση στην αύξηση των επιτοκίων, κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενη από μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις αρχές του 2023.

Πλέον η αγορά αναμένει ένα ακόμα σήμα για αλλαγή πολιτικής και πολλοί πιστεύουν ότι ο Πάουελ θα χρησιμοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου του για να υπονοήσει ότι όντως έρχεται ένας βραδύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων.

Αίσθηση προκαλεί επίσης, δημοσίευμα της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed δεν επιθυμούν να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης. Αυτό, μαζί με το σχόλιο της προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, ότι η Fed πρέπει να αρχίσει να μιλά για επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων, θεωρήθηκε ως ένδειξη επιβράδυνσης που θα επέλθει από τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Αλλαγή πλεύσης

«Κανείς δεν θέλει να αργήσει για το πάρτι του pivot, οπότε η υπόδειξη ήταν αρκετή», δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Από την πλευρά του ο Luke Tilley, επικεφαλής οικονομολόγος στο Wilmington Trust, είπε ότι πιστεύει ότι ο Πάουελ θα σηματοδοτήσει μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο εστιάζοντας σε ορισμένες από τις καλές ειδήσεις για τον πληθωρισμό των μισθών που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή.

Μια άλλη ανησυχία για τον Πάουελ είναι ότι τα μελλοντικά δεδομένα ενδέχεται να μην συνεργάζονται.

Υπάρχουν δύο εκθέσεις απασχόλησης και δύο εκθέσεις πληθωρισμού τιμών καταναλωτή πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 13–14 Δεκεμβρίου. Οπότε ο Πάουελ ίσως χρειαστεί να αλλάξει πορεία.

«Αν δεσμευτείτε εκ των προτέρων και τα δεδομένα σας χτυπήσουν στο κεφάλι — τότε δεν μπορείτε να συνεχίσετε», δήλωσε ο Stephen Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος στην Amherst Pierpont Securities.

Αυτό ήταν το μοτίβο της Fed όλο το χρόνο, σημείωσε ο Stanley.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου