Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Οι Γερμανοί… έρχονται για σπίτια – Μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ηλεία!

 Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, 2022

Πωλείται... Πατρίς

Ποιοι αγοράζουν σπίτια και πόσα διαθέτουν.

Γερμανοί, Αμερικανοί και Βρετανοί, εν μέρει και λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές, αποτελούν τις τρεις πιο δυναμικές κατηγορίες αγοραστών κατοικιών στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του 23ου ετήσιου συνεδρίου ακινήτων Prodexpo, από το 1 εκατ. αναζητήσεις ακινήτων, ποσοστό της τάξεως του 15% αφορά ενδιαφερομένους από το εξωτερικό ενώ ειδικά οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αγοράσουν κατοικίες στην Ηλεία αλλά και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα.

Αυτή η πληροφορία, επιβεβαιώνει και τα – προ ημερών – λεγόμενα του διευθυντή του πολιτικού αεροδρομίου Αράξου Γιώργο Γκουβίτσα ο οποίος μιλώντας σε μέσο της Αχαΐας υποστήριξε πως η τουριστική σεζόν δεν έχει κλείσει ακόμα για τον κρατικό αερολιμένα αφού τουρίστες κυρίως από την Γερμανία έρχονται στην περιοχή και κατευθύνονται στην Ηλεία και στα παραθεριστικά μέρη του νομού μας όπου τα ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμα κλείσει.

Οι περισσότεροι από αυτούς που πέρασαν από την πύλη του αεροδρομίου του Αράξου τη φετινή σεζόν είναι από τη Γερμανία, με τη συγκεκριμένη τουριστική αγορά να αποδεικνύεται η πιο πιστή στη Δυτική Ελλάδα και αυτό το καλοκαίρι και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, απόντων των Ρώσων, των Ουκρανών και της Λευκορωσίας.

Είναι και αυτό ένα δείγμα της τουριστικής δυναμικής που έχει η Ηλεία στον εισερχόμενο τουρισμό, αφού οι Γερμανοί μένουν εντυπωσιασμένοι από τις παραλίες, τον ήλιο και τις ομορφιές της περιοχής και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νομό, αγοράζοντας κατοικίες.

Πάντως, σε ότι αφορά την προσέλευση των τουριστών και την επισκεψιμότητα ο δείκτης της επιβατικής κίνησης, με βάση τις εκτιμήσεις, αναμένεται να πλησιάσει τους 100.000, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών πιστοποίησε και ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, του ομώνυμου μεσιτικού γραφείου. «Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών και δη των πολυτελών έχει εκτοξευθεί σε ύψος-ρεκόρ φέτος, καταγράφοντας αύξηση των αγοραπωλησιών κατά 40% ή και 50% συγκριτικά με το 2019, σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου φέτος καταγράψαμε για πρώτη φορά συναλλαγές μεμονωμένων ακινήτων αξίας ακόμη και 25 εκατ. ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη, τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώθηκαν στα 8-12 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Ρεβύθης. Κατά τον ίδιο, ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, της τάξεως του 300%-400% συγκριτικά με το 2019, έχουν σημειώσει φέτος κι εναλλακτικοί προορισμοί, όπως η Σέριφος, η Μήλος η Αντίπαρος, η Σχοινούσα, η Ιος και οι Παξοί.

Οι εταιρείες

Το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και η ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών μιας διευρυμένης μάζας αγοραστών ή και ενοικιαστών από την ελληνική αγορά, έχει «σπρώξει» και τις μεγάλες εταιρείες στην υλοποίηση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας. «Υπάρχει μεγάλη αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων, καθώς έχει αλλάξει η δομή των νοικοκυριών. Τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες είναι μικρότερες σε μέλη και με μεγαλύτερες αποκλίσεις ηλικιών, με αποτέλεσμα η συγκατοίκηση να είναι πιο δύσκολη και να χρειάζονται ίσως περισσότερα του ενός ακίνητα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Πεντίδης, εταίρος της Livewise, εταιρείας ανάπτυξης κατοικιών, η οποία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και υλοποιεί 10 επιμέρους έργα. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, παρότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα πληθυσμιακά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πεντίδης υπογράμμισε ότι στόχος των μεγάλων εταιρειών είναι να καλύψουν όλες τις επιμέρους κατηγορίες ενδιαφερομένων, από τους ηλικιωμένους και τους φοιτητές μέχρι τους ξένους και τους ψηφιακούς νομάδες. «Θέλουμε να καλύψουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τους νέους των 25-35 ετών μέχρι τη μέση ελληνική οικογένεια, την ομάδα των 35-55 ετών και εκείνη των 65 ετών, που ενδιαφέρονται για ακριβότερα και ποιοτικότερα ακίνητα».

Σημαντικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην αγορά κατοικίας έχει δημιουργήσει και η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία Zoia. Οπως ανέφερε ο κ. Σταύρος Τόλιας, «σήμερα έχουμε 840 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιό μας, τα οποία σύντομα θα γίνουν 1.000. Εχουμε αποκτήσει 40 υφιστάμενα κτίρια και η αξία του χαρτοφυλακίου μας αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ». Η Zoia τοποθετείται στο κέντρο των πόλεων (π.χ. Αθήνας και Πειραιά), επιλέγοντας υφιστάμενα και ενιαία κτίρια, τα οποία στη συνέχεια ανακαινίζει και αναβαθμίζει ενεργειακά, προκειμένου να τα εκμεταλλευθεί με κάθε μορφή μίσθωσης (ανάλογα με τον χαρακτήρα και την τοποθεσία του εκάστοτε κτιρίου), βραχυχρόνιας, μεσοπρόθεσμης και μακροχρόνιας.

Μέχρι 175.000 κατοικίες στην αγορά την επόμενη πενταετία

Σε 700.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ακινήτων κάθε κατηγορίας τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα με τη μορφή εγγυήσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το 20%-25% αυτών των ακινήτων θα διατεθεί προς πώληση σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Το σχετικό μέγεθος των ακινήτων που θα κληθεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 150.000 και 175.000. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, η Λίλα Πατεράκη, επικεφαλής του τομέα Real Estate Services της doValue. Μόνο η εν λόγω εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων καλείται να διαχειριστεί 250.000 ακίνητα, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι έως και 62.500 θα διατεθούν προς πώληση τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, άλλα στελέχη της αγοράς, όπως ο Χρ. Κοσμάς, εταίρος της Deloitte, σημείωσε ότι «χιλιάδες ακίνητα αναμένεται να βγουν στην αγορά λόγω των πλειστηριασμών και ενδεχομένως αυτό να γίνει απότομα, γεγονός που θα επηρεάσει όλους μας».

Σε κάθε περίπτωση, η απορρόφηση του όγκου αυτών των ακινήτων θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα δύσκολη «άσκηση», η οποία θα ξεκινήσει με τη μέθοδο των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με την Eλλη Κακούλλου, επικεφαλής του τομέα Real Estate της Εθνικής Τράπεζας, «οι τράπεζες προχωρούν στην έξοδο από τη διαχείριση ακινήτων, δραστηριότητα την οποία παραχωρούν πλέον σε τρίτες, εξειδικευμένες εταιρείες. Στο παρελθόν οι τράπεζες απέκτησαν μεγάλο αριθμό ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Υπολογίζονται σε περίπου 25.000 ακίνητα, αξίας 5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς έχει αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών στους πλειστηριασμούς, χάρη και στην παροχή χρηματοδότησης από τις ίδιες τις τράπεζες», ανέφερε η κ. Κακούλλου.

«Η ζήτηση στην αγορά ακινήτων δεν αναμένεται να ενταθεί, αλλά να διατηρηθεί», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπαλουκάς, της Cerved Property Services. Οπως εξήγησε, «μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν παρουσιάστηκε κάμψη, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει κατά το δεύτερο εξάμηνο».

«Με διαφορά οι Γερμανοί η πιο πολυπληθής ομάδα ενδιαφερόμενων»

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos.gr, Δημήτρης Μελαχροινός, οι Γερμανοί αποτελούν –και με διαφορά μάλιστα– την πλέον πολυπληθή ομάδα ενδιαφερομένων, αναζητώντας ακίνητα σε όλη τη χώρα, με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική να ξεχωρίζουν. Η ζήτηση προέρχεται τόσο από Γερμανούς όσο και από Ελληνες ομογενείς, ενώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι της τάξεως των 170.000 ευρώ. Ακολουθούν οι αγοραστές από τις ΗΠΑ, επίσης με σημαντικό ενδιαφέρον από ομογενείς, που διαθέτουν και τον υψηλότερο προϋπολογισμό με 350.000 ευρώ, για ακίνητα 125 τ.μ. κατά μέσον όρο.

«Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη μνεία για το ενδιαφέρον των επενδυτών από το Ισραήλ για την ελληνική αγορά ακινήτων έκανε, στο πλαίσιο της Prodexpo, ο κ. Εϊτάν Μαόζ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της E.M. Global Real Estate Investment, εταιρείας παροχής υπηρεσιών προς επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. «Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα για μια σειρά από λόγους, αρχής γενομένης από τις πολύ υψηλές τιμές που επικρατούν στη χώρα τους. Εδώ μπορούν να αγοράσουν 2-3 ακίνητα με τα ίδια χρήματα ή να συμμετάσχουν και σε μικρά επενδυτικά έργα. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι πολύ κοντά γεωγραφικά και πολύ πιο προσβάσιμη σε σχέση π.χ. με τις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης.

Σοβαρό ρόλο διαδραματίζει και η ευνοϊκή νομισματική ισοτιμία», τόνισε ο κ. Μαόζ.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου