Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Malcolm X: Αποζημίωση 26 εκατ. δολάρια στους άνδρες που καταδικάστηκαν άδικα για τη δολοφονία του

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2022
Ο Μοχάμεντ Α. Αζίζ και ο Χαλίλ Ισλάμ πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια στη φυλακή μετά τη δολοφονία του Malcolm X το 1965.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης συμφώνησε να καταβάλει 26 εκατομμύρια δολάρια, σε διακανονισμό για τις αγωγές που κατατέθηκαν εκ μέρους των δύο ανδρών οι οποίοι αθωώθηκαν πέρυσι για τη δολοφονία του Malcolm X το 1965.

Οι δύο άνδρες, ο Μοχάμαντ Αζίζ και ο Καλίλ Ισλάμ έμειναν από 20 χρόνια στη φυλακή, έπειτα από τη βιαστική σύλληψη και δίκη τους που βασίστηκε σε αμφισβητήσιμα στοιχεία για μία από τις πιο διαβόητες δολοφονίες της εποχής. Αμφότεροι αθωώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, απόφαση που για τον Ισλάμ ήρθε μετά θάνατον, αναφέρουν οι New York Times.

Η απόρριψη των καταδικαστικών αποφάσεων των ανδρών ήρθε μετά απόέρευνα 22 μηνών της εισαγγελίας του Μανχάταν και των δικηγόρων των δύο ανδρών. Διαπιστώθηκε ότι εισαγγελείς, το FBI και η αστυνομία της Νέας Υόρκης απέκρυψαν βασικές αποδείξεις, που πιθανότατα θα είχαν οδηγήσει σε αθωωτικές αποφάσεις, εάν είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο.


VIA ASSOCIATED PRESS

«Αυτός ο διακανονισμός αποδίδει κάποια δικαιοσύνη σε άτομα που πέρασαν δεκαετίες στη φυλακή και έφεραν το στίγμα των ανυπόστατων κατηγοριών για τη δολοφονία μιας εμβληματικής φιγούρας», δήλωσε ο Νικ Παλοούτσι, εκπρόσωπος του νομικού τμήματος στον δήμο της Νέας Υόρκης. Αφού η υπηρεσία επανεξέτασε την υπόθεση, κατέληξε ότι συμφωνεί με την άποψη της εισαγγελίας, πως ο Αζίζ και ο Ισλάμ καταδικάστηκαν άδικα για αυτό το έγκλημα.

Τα χρήματα του διακανονισμού θα μοιραστούν εξίσου στον Αζίζ- ο οποίος αποφυλακίστηκε το 1985 και πλέον είναι 84 ετών- και στους κληρονόμους του Ισλάμ, που βγήκε από τη φυλακή το 1987 και πέθανε το 2009, σε ηλικία 74 ετών.

Ο δήμος θα καταβάλει 26 εκατομμύρια δολάρια και πολιτεία της Νέας Υόρκης άλλα 10 εκατομμύρια.

PHOTO 12 VIA GETTY IMAGES

Ο διακανονισμός είναι σημαντικός, όχι μόνο εξαιτίας της ιστορικής φύσης του εγκλήματος και της κλίμακας των παρατυπιών, αλλά και επειδή χρειάστηκαν πάνω από 50 χρόνια για να διορθωθεί η αδικία, δήλωσε ο Ντέιβιντ Σάνις, δικηγόρος των δύο ανδρών. «Είναι τραγικό ότι πέθανε δίχως να γνωρίζει ότι θα καθαρίσει το όνομά του», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Ισλάμ.
Ο Μάλκολμ Λιτλ δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1965, όταν τρεις ένοπλοι τον εκτέλεσαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1965, ο «Μαύρος Σπάρτακος», όπως τον έχει αποκαλέσει η γαλλική Le Monde, έπεσε θύμα των δυνάμεων που χρησιμοποιούσε και ο ίδιος: τρία ένοπλα μέλη του «Έθνους του Ισλάμ» τον εκτέλεσαν μπροστά στα τρομοκρατημένα μάτια των οπαδών του, στη διάρκεια μαχητικής ομιλίας στη Νέα Υόρκη. Οι οπαδοί του πένθησαν τον ηγέτη τους με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και βομβιστικές ενέργειες.

Εδώ και χρόνια υπήρχαν αμφιβολίες για την καταδίκη του Αζίζ και του Ισλάμ. Οι δυο τους καταδικάστηκαν μαζί με τον Μουζαχίντ Αμπντούλ Χαλίμ το 1966. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι τρεις άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Αργότερα, ο Χαλίμ κατέθεσε ξανά και παραδέχθηκε την εμπλοκή του στη δολοφονία, ενώ δήλωσε πως ο Αζίζ και ο Ισλάμ ήταν αθώοι.

HUFFPOSTGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου