Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Η Τζόρτζια Μελόνι και επίσημα πρωθυπουργός της Ιταλίας

ΡΩΜΗ. Η Τζόρτζια Μελόνι είναι από σήμερα και τυπικά η πρωθυπουργός της Ιταλίας παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.

Η σχετική τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε, σήμερα Κυριακή, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Οπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, και αυτή την φορά ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έδωσε το παραδοσιακό «χρυσό καμπανάκι» στη νέα Ιταλίδα Πρωθυπουργό.

Μόλις ανέβηκε τις σκάλες του κυβερνητικού μεγάρου και συνάντησε τον Ντράγκι, η Ιταλίδα πολιτικός τού έσφιξε το χέρι και του είπε «είναι, οπωσδήποτε, μια στιγμή συγκινησιακά φορτισμένη». Ο απερχόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης και η νέα πρωθυπουργός, είχαν αναλυτική συνομιλία διάρκειας μιας ώρας και είκοσι πέντε λεπτών.

«Αυτή η κυβερνητική ομάδα θα υπηρετήσει τη χώρα με αίσθημα ευθύνης και περηφάνια. Τώρα αφιερωνόμαστε όλοι στην δουλειά», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η κ. Μελόνι.

Παράλληλα, απάντησε σε μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας: «Πολλές ευχαριστίες, κυρία Πρόεδρε. Επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της ΕΕ ενώπιον των κοινών προκλήσεων».

Απευθυνόμενη, δε, πάντα μέσω Twitter, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η Μελόνι προσέθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, με τα 27 ευρωπαϊκά έθνη, τα οποία συνεργάζονται με στόχο μια καλύτερη Ευρώπη και συνυπάρχουν υπέρ της ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ορκίζεται στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο, 22 Οκτωβρίου 2022.(AP Photo/Andrew Medichini)

Σήμερα, πραγματοποιούνταν και η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας ιταλικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό την Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Μάριο Ντράγκι ηγήθηκε της Ιταλίας επί είκοσι μήνες. Σήμερα, βγήκε πεζή από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, αφού χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους υπαλλήλους.

Ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο

Χθες Σάββατο, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ορκίσθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρινάλιο.

Η κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την Πρωθυπουργό, είκοσι τέσσερις Υπουργούς και έναν Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό.

Συνολικά, έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στην Λέγκα, πέντε στην Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες.

Πριν την τελετή ορκωμοσίας, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στην αίθουσα του ιταλικού Προεδρικού Μεγάρου ήταν παρόντες και συγγενικά πρόσωπα των μελών της νέας κυβέρνησης.

Ανάμεσά τους, ο σύντροφος της Μελόνι, Αντρέα Τζαμπρούνο, δημοσιογράφος του ομίλου Μπερλουσκόνι, με την εξάχρονη κόρη τους Τζινέβρα. Και ο Ματέο Σαλβίνι μετέβη στο Κυρινάλιο με την σύντροφό του Φραντσέσκα και τα 2 παιδιά τους.

Ολοι οι υπουργοί ορκίσθηκαν ότι «θα είναι πιστοί στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβονται με αφοσίωση τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προς το απόλυτο συμφέρον του Εθνους».

Η Μελόνι, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ήταν εμφανώς συγκινημένη ενώ για λίγα δευτερόλεπτα το στυλό γλίστρησε από τα χέρια του Ματέο Σαλβίνι, νέου υπουργού Υποδομών.

Στις ιδιαιτερότητες της ημέρας και ένα μικρό «σαρδάμ» του νέου υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας.

Το μήνυμα της Τζόρτζια Μελόνι στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου, η κ. Μελόνι απάντησε στο συγχαρητήριο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της.

«Θερμά συγχαρητήρια στη νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά προς όφελος της ευρωατλαντικής μας οικογένειας και της σταθερότητας της περιοχής μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι κοιτίδες πολιτισμού, η διμερής μας συνεργασία και η συνεισφορά μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι καθοριστικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου. ετοιμη να συνεργαστώ μαζί σας!» απάντησε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου